H F1 απέρριψε την αίτηση της Andretti να γίνει η 11η ομάδα

Μάικλ Αντρέτι

i

©Red Bull

H F1 απέρριψε την αίτηση της Andretti να γίνει η 11η ομάδα

Άγγελος Φραγκισκάτος 09:59 - 03.02.2024 / Ανανεώθηκε: 09:59 - 03.02.2024

Η Formula 1 απέρριψε την αίτηση της Andretti να μπει στο πρωτάθλημα το 2025 παρά το γεγονός ότι είχε πάρει το «πράσινο φως» από τη FIA.

Παρότι η αίτηση της ομάδας της Andretti να μπει στη Formula 1 το 2025 είχε πάρει το «πράσινο φως» από τη FIA, και παρότι είχε την υποστήριξη της General Motors (Cadillac), η Formula 1 (Liberty Media) την απέρριψε, κι έτσι δεν θα υπάρξει 11η ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα - τουλάχιστον όχι πριν το 2028. 

Η FIA πέρσι άνοιξε τη διαδικασία του διαγωνισμού για την είσοδο νέων ομάδων στη F1, και τον Οκτώβριο του 2023 ανακοίνωσε ότι ο μοναδικός τεχνικός φάκελος που πληρούσε τις προδιαγραφές ήταν της Andretti

H ανακοίνωση της FOM ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους απέρριψε την Andretti, είναι διότι δεν πίστευε πως θα είναι ανταγωνιστική, προσθέτοντας αξία στο Πρωτάθλημα: «Η διαδικασία αξιολόγησής μας διαπίστωσε ότι η παρουσία μιας 11ης ομάδας δεν θα προσέφερε από μόνη της αξία στο Πρωτάθλημα. Η F1 θα έδινε αξία στην Andretti και όχι το αντίθετο. Ο σημαντικότερος τρόπος με τον οποίο ένας νέος συμμετέχων θα προσέφερε αξία είναι η ανταγωνιστικότητά του. Δεν πιστεύουμε ότι ο αιτών θα ήταν ανταγωνιστικός συμμετέχων».

Η F1 άφησε την πόρτα ανοιχτή για το ενδεχόμενο η Andretti να εισέλθει στο grid το 2028, με μονάδες ισχύος της GM, αναφέροντας: «Θα εξετάζαμε διαφορετικά μια αίτηση για την είσοδο μιας ομάδας στο Πρωτάθλημα του 2028 με μονάδα ισχύος της GM, είτε ως εργοστασιακή ομάδα της GM, είτε ως πελατειακή ομάδα της GM που σχεδιάζει όλα τα επιτρεπόμενα εξαρτήματα εσωτερικά.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχαν πρόσθετοι παράγοντες που θα έπρεπε να εξεταστούν σε σχέση με την αξία που θα έφερνε ο αιτών στο Πρωτάθλημα, ιδίως σε σχέση με την εισαγωγή ενός διάσημου νέου κατασκευαστή στο άθλημα ως προμηθευτή μονάδων ισχύος».