Η Aprilia το 1-2 στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά της Αργεντινής στο MotoGP

Ο Μάβερικ Βινιάλες με την Aprilia

i

©Getty Images

Η Aprilia το 1-2 στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά της Αργεντινής στο MotoGP

Δημήτρης Μπαλής 20:47 - 31.03.2023 / Ανανεώθηκε: 20:47 - 31.03.2023

Βνιάλες και Εσπαργκάρο είναι μπροστά σε χρόνους, με τον Μάρτιν να ακολουθεί με Ducati.

Μόλις 5 ημέρες μετά τον δραματικό πρώτο αγώνα της χρονιάς του MotoGP στην Πορτογαλία, όπως είχαμε τη νίκη του Μπανιάια με Ducati, αλλά και πολλές εξόδους και μια γερή σύγκρουση με τραυματισμούς, φθάσαμε στην Αργεντινή για τον δεύτερο αγώνα του πρωταθλήματος.

Το πρώτο 45λεπτο σκέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών έγινε σε στεγνή άσφαλτο, μολονότι υπήρχαν απειλητικά γκρίζα σύννεφα. Επισημαίνουμε ότι τα ελεύθερα δοκιμαστικά είναι σημαντικά διότι καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης των αγώνων σπριντι του Σαββάτου, που καθιερώθηκαν από πέρυσι για να αυξήσουν το θέαμα.

Η Aprilia παρουσιάστηκε πιο έτοιμη και δυνατή σε αυτό το 45λεπτο, με τον Μάβερικ Βινιάλες να κάνει χρόνο 1.39.207, ταχύτερο κατά 0,284 δευτερόλεπτα από τον νικητή της Αργεντινής το 2022, Αλεξ Εσπαργκάρο.

Μάλιστα, ο τραυματίας Χόρχε Μάρτιν με τη Pramac Ducati, συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα των Ισπανών που έδειξαν στην ισπανόφωνη Αργεντινή ότι… μιλάνε στην πίστα.

Αρχικά ο Φράνκο Μορμπιντέλι με τη Yamaha έδωσε ρυθμό στα δοκιμαστικά, όμως γρήγορα ο Βινιάλες με μόλις λιγότερο από 10 λεπτά στην πίστα, κατέβασε τον χρόνο.

Ο Μάρτιν, έχοντας ένα σπασμένο δάχτυλο ποδιού, από την εμπλοκή του στο ατύχημα που προκάλεσε ο Μαρκ Μάρκεθ πέφτοντας στον Μιγκέλ Ολιβέιρα στην Πορτογαλία, ήρθε να κάνει στη συνέχεια ακόμα καλύτερο χρόνο, με τον Βινιάλες να απαντά κι ενώ απέμεναν 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ωστόσο, ο Αλεξ Εσπαργκάρο έπιασε ακόμα καλύτερο χρόνο, με τον Βινιάλες να απαντά εκ νέου, αφήνοντας τρίτο τον Μορμπιντέλι.

Με 15 λεπτά να απομένουν, και τον Τακαάκι Νακαγκάμι της LCR Honda να κατεβάζει χρόνο και να περνά μπροστά, ο Βινιάλες είχε τον τελευταίο λόγο και πάλι.

Στα τελευταία 8 λεπτά οι αναβάτες έβαλαν φρέσκια μεσαία γόμα, την πιο απαλή επιλογή που διατίθεται στην Αργεντινή αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Μάρκο Μπετσέκι με τη VR46 Ducati ήταν ο πρώτος που μάζεψε ακόμα περισσότερο τον χρόνο, αλλά ο Βινιάλες έδειχνε ασυναγώνιστος, μένοντας στην κορυφή με τον καλύτερο χρόνο.

Ο Νακαγκάμι και ο Αλεξ Μάρκες της Gresini Ducati, συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

Ο Ζοάν Ζαρκό ήταν έκτος με τη δεύτερη Pramac Ducati, μπροστά από τους Λούκα Μαρίνι, Μορμπιντέλι, Μπετσέκι και τον επικεφαλής του πρωταθλήματος Φραντσέσκο Μπανιάια με την εργοστασιακή Ducati να ακολουθεί.

Ο ρούκι της Tech3 GASGAS, Αουγκούστο Φερνάντες ήταν 13ος, ενώ ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021, Κουαρταραρό έπεσε στη 15η. Ο Γάλλος αγωνίστηκε σε ολόκληρο τον FP1 με προβλήματα πρόσφυσης στο πίσω μέρος.

Σημειώνουμε ότι ο Μάρκ Μάρκεθ και ο Ολιβέιρα είναι εκτός δράσης αυτό το Σαββατοκύριακο μετά τη σύγκρουσή τους στην Πορτογαλία. Ο Μάρκεθ υποβλήθηκε σε επέμβαση στο τραυματισμένο του χέρι, ενώ έχει και ποινή που προκάλεσε το ατύχημα και θα την εκτίσει στην επιστροφή του. Απών και ο Ενεα Μπαστιανίνι της Ducati, που έσπασε τον ώμο του σε ένα ατύχημα στον αγώνα σπριντ της περασμένης εβδομάδας.

Ο Πολ Εσπαργκάρο της Tech3 συνεχίζει την ανάρρωση από την έξοδο που είχε στο FP2 της Πορτογαλίας την περασμένη εβδομάδα και θα μείνει εκτός δράσης αρκετά, με τον πρώην αναβάτη του MotoGP, τον Γερμανό Γιόνας Φόλγκερ να τον αντικαθιστά από το γκραν πρι της Αμερικής σε δύο εβδομάδες.

Αργότερα θα έχουμε το δεύτερο σκέλος των δοκιμαστικών.

Tags: