Απειλείται με ακύρωση το γκραν πρι της Αργεντινής

Γκραν πρι Αργεντινής

i

©MotoGP

Απειλείται με ακύρωση το γκραν πρι της Αργεντινής

Άγγελος Φραγκισκάτος 14:20 - 31.01.2024 / Ανανεώθηκε: 14:22 - 31.01.2024

Οι δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες στην Αργεντινή έχουν φέρει ερωτηματικά σχετικά με τον τρίτο γύρο του προγράμματος του MotoGP.

Με μόλις ενάμιση μήνα να απομένει πριν την έναρξη του MotoGP στις 10 Μαρτίου στο Κατάρ, ο τρίτος γύρος του καλεντάρι, που είναι προγραμματισμένο για το Σαββατοκύριακο 5-7 Απριλίου στην Αργεντινή, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. 

Από την αρχή της προεδρίας του Χαβιέρ Μιλέι, η οποία ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου, εφάρμοσε στην Αργεντινή μια πολιτική περικοπών δαπανών σε όλους τους τομείς του εθνικού κράτους, η οποία απεικονίζεται στη μείωση κατά το ήμισυ των κυβερνητικών υπουργείων. 

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος περικοπών προϋπολογισμού, η συμπερίληψη των άμεσων δαπανών του γκραν πρι της Αργεντινής είναι πρακτικά αδικαιολόγητη, καθώς η διοργάνωση λαμβάνει σημαντικό χρηματικό ποσό από την εθνική κυβέρνηση - θεμελιώδης παράγοντας μαζί με την επαρχιακή κυβέρνηση του Σαντιάγκο Ντε Εστέρο και ο ιδιωτικός διοργανωτής για την πραγματοποίηση του αγώνα.

Οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί από την IRTA, την ένωση που τις εκπροσωπεί, αλλά αρκετές από αυτές υποψιάζονται ότι ο αγώνας στο Termas de Rio Hondo δεν θα πραγματοποιηθεί. 

Εάν ο αγώνας ακυρωθεί, το πρωτάθλημα θα έχει τρεις εβδομάδες μεταξύ του αγώνα στην Πορτογαλία, στις 24 Μαρτίου, και του γκαρν πρι της Αμερικής στο Όστιν στις 14 Απριλίου. 

Παρά το γεγονός ότι η πίστα Balaton Park εμφανίζεται ως αποθεματική στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, το περιορισμένο περιθώριο από τώρα έως την προγραμματισμένη ημερομηνία καθιστά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να καλύψει το κενό που άφησε η Αργεντινή.

©Red Bull

Στην πραγματικότητα, οι ομάδες του πρωταθλήματος δεν θα εκπλαγούν αν το GP του Καζακστάν, που ήταν προγραμματισμένο για τα μέσα Ιουνίου και είχε ήδη ακυρωθεί την περασμένη σεζόν, δεν κάνει ξανά το ντεμπούτο του το 2024. 

Το καλεντάρι του 2024 έχει οριστεί επί του παρόντος να είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του MotoGP με 22 αγώνες. Το GP της Αργεντινής έχει αντέξει μερικά δύσκολα χρόνια, με τις σεζόν 2020 και 2021 να ακυρώνονται λόγω της πανδημίας COVID-19, ενώ μια τεράστια πυρκαγιά διέλυσε πάνω από το 80% των εγκαταστάσεων με τον αγώνα να μην διεξάγεται εν τέλει το 2021. 

Και το 2022 τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά όμως για το GP Αργεντινής, καθώς μία καθυστέρηση στις μεταφορές του εξοπλισμού στην πίστα Termas de Rio Honda περιόρισε το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. 

Εκτός από τα χρόνια της πανδημίας, η Αργεντινή αποτελεί βασικό στοιχείο του ημερολογίου του MotoGP από τότε που επέστρεψε στο καλεντάρι το 2014.

Tags: