Ο Ρινς πήρε την πρώτη νίκη της Honda στο MotoGP Αμερικής (vid)

Ο Αλεξ Ρινς με την LCR Honda

i

©LCR Honda

Ο Ρινς πήρε την πρώτη νίκη της Honda στο MotoGP Αμερικής (vid)

Δημήτρης Μπαλής 13:38 - 17.04.2023

Ο Ισπανός αναβάτης σημείωσε την 6η του νίκη στην κορυφαία κατηγορία και έβαλε τη Honda ξανά στον χάρτη.

Ενας απόλυτα ανταγωνιστικός Αλεξ Ρινς εμφανίστηκε στο Οστιν του Τέξας, για τον τρίο γύρο του πρωταθλήματος MotoGP. Αναφέρω τρίτο γύρο, διότι, πλέον, έχουμε ένα γεμάτο τριήμερο, με ελεύθερες δοκιμές, προκριματικά και αγώνα σπριντ 10 γύρων κάθε Σάββατο και αγώνα 20 γύρων την Κυριακή.

Στο Τέξας, ο Ρινς στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής έκανε τον τρίτο χρόνο, στα προκριματικά (κατατακτήριες δοκιμές) τον δεύτερο χρόνο, τερμάτισε δεύτερος στον αγώνα σπριντ πίσω από τον Μπανιάια και στον αγώνα της Κυριακής κατάφερε να κερδίσει, ξεκινώντας δεύτερος, εκμεταλλευόμενος και την πτώση του Μπανιάια, σε μια ανύποπτη στιγμή.

Ηταν η πρώτη φετινή νίκη του Ρινς και της Honda (είχε να κερδίσει από τον γκραν πρι της Εμίλια Ρομάνια –στην Ιταλία- το 2021), η πρώτη με τη νέα του ομάδα LCR Honda (είχε να κερδίσει από το 2018 στην Αργεντινή), στην οποία είναι μέλος από φέτος, και η 6η καριέρας του Ισπανού αναβάτη στην κορυφαία κατηγορία του MotoGP.

Ο Ρινς άσκησε από νωρίς πίεση στον Μπανιάια που είχε την πολ ποζίσιον, ενώ ο Τζακ Μίλερ της ΚΤΜ από τη 10η θέση βρέθηκε τρίτος, μπροστά από τον Μαρίνι της VR46.

Πίσω, ο Χόρχε Μάρτιν της Pramac έπεσε πάνω στον Αλεξ Μάρκεθ της Gresini στη στροφή 3, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μεταφερθεί στο ιατρικό κέντρο για έλεγχο.

Κι ενώ ο Μπανιάια ήταν μπροστά από τον Ρινς, ο Αλεξ Εσπαργκάρο έπεσε με την Aprilia στη στροφή 12, ενώ ο Κουαρταράρο πέρασε τον Μαρίνι.

Ο Μπανιάια άνοιξε τη διαφορά σε πάνω από ένα δευτερόλεπτο στον έκτο γύρο, ενώ οι ελπίδες του Μίλερ για το βάθρο τελείωσαν λίγες στιγμές αργότερα, στον έβδομο γύρο, καθώς έπεσε στη στροφή 7, αφήνοντας τον Κουαρταράρο στην τρίτη θέση μπροστά από τον Μαρίνι.

Ωστόσο, ο Μπανιάια, στον όγδοο γύρο έχασε το μπροστινό μέρος της Ducati μένοντας εκτός μάχης εκτός μάχης και εκτός βαθμών, που τον έφερε πίσω στη βαθμολογία.

Πλέον, ο Ρινς είχε απελευθερωθεί με προβάδισμα 2,3 δευτερολέπτων, ενώ ο Μαρίνι βρήκε έναν τρόπο να προσπεράσει τον Κουαρταράρο χρησιμοποιώντας την απόλυτη δύναμη της Ducati προδιαγραφών του 2022, στον 13ο γύρο.

Ο Ρινς, στη συνέχεια, δεν έκανε λάθη και σημείωσε το 100ό βάθρο της Honda και της LCR.

Ο Μαρίνι κατάφερε να απομακρυνθεί από τον Κουαρταράρο για να πετύχει το πρώτο του βάθρο στο MotoGP φέτος (ήταν τρίτος και στον αγώνα σπριντ της Αργεντινής), ενώ ο Μάβερικ Βινιάλες με την εργοστασιακή Aprilia πήρε την τέταρτη θέση, μπροστά από τον Μιγκέλ Ολιβέιρα της RNF.

Ο Μάρκο Μπετσέκι, επικεφαλής της βαθμολογίας με διαφορά 11 πόντων από τον Μπανιάια, έμεινε έκτος με την VR46 Ducati. Ο Ζαρκό ήταν έβδομος με την Pramac Ducati και ακολούθησαν ο Φράνκο Μορμπιντέλι της Yamaha, ο Φάμπιο ντι Τζιαναντόνιο της Gresini και ο πρωτάρης της Tech3 GASGAS Αουγκούστο Φερνάντεθ.

Ο Μικέλε Πίρο της Ducati ήταν 11ος, ο Φόλγκερ με την Tech3 στη 12η θέση, ενώ ο Μπραντ Μπίντερ της KTM ήταν ο τελευταίος από τους 13 που τερμάτισαν, καθώς 9 αναβάτες είχαν πτώση.

Ο Ρινς ήταν ο μόνος αναβάτης της Honda που τερμάτισε, καθώς ο ομόσταβλός του στην LCR, Τακαάκι Νακαγκάμι είχε πτώση, όπως και το δίδυμο της εργοστασιακής Repsol Honda, Ζόαν Μιρ και Στέφαν Μπραντλ. Ο Ραούλ Φερνάντεθ της RNF αποσύρθηκε στον έβδομο γύρο με ένα πρόβλημα.

Βαθμολογία αναβατών: Μπετσέκι 64, Μπανιάια 53, Ρινς 47, Βινιάλες 45, Ζαρκό 44, Μαρίνι 38, Κουαρταράρο 34, Α. Μάρκεθ 33.

Βαθμολογία κατασκευαστών: Ducati 103, Honda 54, Aprilia 51, KTM 49, Yamaha 43.

 Επόμενος γύρος του MotoGP στην Ισπανία, στην πίστα της Χερέθ, 28-30 Απριλίου.

Tags: