Πέθανε ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Σένα

Toleman

i

©Red Bull

Πέθανε ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Σένα

Άγγελος Φραγκισκάτος 17:16 - 12.04.2024 / Ανανεώθηκε: 17:19 - 12.04.2024

Ο Τεντ Τόλμαν, ιδρυτής και επικεφαλής της ομώνυμης ομάδας της Formula 1, άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 86 ετών.

Ο Τεντ Τόλμαν, ιδρυτής και επικεφαλής της ομώνυμης ομάδας της Formula 1, άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 86 ετών. Ο Βρετανός έπασχε από μακροχρόνια ασθένεια και έφυγε από τη ζωή έπειτα από επιπλοκές καρδιονεφρικού συνδρόμου.

Ύστερα από επιτυχίες στις μικρότερες κατηγορίες, η Toleman «μπήκε» στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1981, ενώ έδωσε το 1984 την ευκαιρία στον μετέπειτα τρεις παγκόσμιο πρωταθλητή Άιρτον Σένα να κάνει το ντεμπούτο του στη Formula 1. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν και η πιο επιτυχημένη σεζόν της ομάδας, καθώς τερμάτισε στην 7η θέση στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών.

Το 1985 η Toleman πουλήθηκε στην Benetton και πήρε το όνομα του ιταλικού οίκου μόδας εν όψει της σεζόν του 1986, ενώ ο Τόλμαν αποσύρθηκε από το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η ομάδα σήμερα αγωνίζεται στη Formula 1 με την ονομασία Alpine και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της έχει κατακτήσει βάθρα και νίκες.

Η λίστα των οδηγών που «έτρεξαν» στη Formula 1 με την Toleman περιλαμβάνει επίσης τους Μπράιαν Χέντον, Ντέρεκ Γουόργουικ, Μπρούνο Τζιακομέλι, Τζόνι Τσεκότο, Στέφαν Γιόχανσον, Πιερλουίτζι Μαρτίνι και Πιερκάρλο Γκιντζάνι.

Στο μεταξύ, οι Ρόρι Μπιρν και Πατ Σίμοντς -μηχανικοί που θα απολάμβαναν θρυλικές καριέρες στο άθλημα- ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους στη Formula 1 με την ομάδα.

Πέραν από τη Formula 1, ο Τόλμαν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένος αγωνιζόμενος με ταχύπλοα σκάφη, επιχείρησε να διασχίσει σε χρόνο-ρεκόρ τον Ατλαντινό με ιστιοπλοϊκό μαζί με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin, συμμετείχε σε τρία Ράλι Ντακάρ και επίσης στις 24 Ώρες του ΛεΜάν

Tags: