«Το καλύτερο φινάλε θα είναι ένας τίτλος» – Ο Ντε λα Ρόσα για τον πραγματικό Αλόνσο

Φερνάντο Αλόνσο - Πέδρο ντε λα Ρόσα

i

©Aston Martin

«Το καλύτερο φινάλε θα είναι ένας τίτλος» – Ο Ντε λα Ρόσα για τον πραγματικό Αλόνσο

Δημήτρης Μπαλής 10:48 - 29.03.2023 / Ανανεώθηκε: 11:26 - 29.03.2023

Αντίπαλοι, ομόσταβλοι και φίλοι. Η σχέση του Πέδρο ντε λα Ρόσα και του Φερνάντο Αλόνσο, διαρκεί δεκαετίες.

Λίγες ημέρες μετά 100ό βάθρο του Φερνάντο Αλόνσο στο γκραν πρι της Σαουδικής Αραβίας, ο Πέδρο ντε λα Ρόσα αποκαλύπτει ποιος είναι ο πραγματικός Αλόνσο και τι τον κάνει να ξεχωρίζει.

Λίγοι γνωρίζουν τον Φερνάντο καλύτερα από τον Πέδρο. Έχοντας συναντηθεί για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του '90, η σχέση των δύο πάει πολύ πίσω. Από τις πρώτες μάχες στην πίστα και στις δοκιμές του βρεγμένου Σίλβερστον, με μια άλλη ομάδα στα πράσινα, μέχρι τη συνεργασία τους στη McLaren, τη Ferrari και τώρα στην Aston Martin, η σχέση τους έχει εξελιχθεί από ανταγωνιστές μεταξύ τους, σε έμπιστους φίλους.

Σχεδόν 20 χρόνια από τη μέρα που σημείωσε το ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο στη Formula 1, ο Φερνάντο έφτασε το 100ό του στο γκραν πρι της Σαουδικής Αραβίας και έγινε ο έκτος οδηγός στην ιστορία που το κατάφερε.

Τι λέει, όμως, ο πρεσβευτής της ομάδας AMF1 Πέδρο, για τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιος είναι ο πραγματικός Φερνάντο. Βλέπουν ότι είναι εξαιρετικά αφοσιωμένος και συγκεντρωμένος, αλλά αυτό που δεν βλέπουν, αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι πόσο εύκολος είναι. Έχει τεράστια αίσθηση του χιούμορ και δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Είναι ένα από τα δυνατά του σημεία – δεν αισθάνεται πίεση», λέει ο ντε λα Ρόσα.

«Όταν οι άλλοι οδηγοί είναι νευρικοί για το τι θα ακολουθήσει, ο Φερνάντο δεν είναι. Είσαι μαζί του λίγες στιγμές πριν αγωνιστεί και χαμογελάει, γελάει και αστειεύεται. Είναι σαν ένα παιδί που ετοιμάζεται να πάει στο πάρκο μαζί σου ή να παίξει ποδόσφαιρο με τους φίλους του και όχι ότι πρόκειται να οδηγήσει ένα μονοθέσιο της F1. Παραμένει χαλαρός και γι' αυτό εν μέρει, μετά από τόσα χρόνια, εξακολουθεί να είναι σε θέση να αγωνίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο», λέει.

«Ήταν ένα απλό παιδί, την πρώτη φορά που τον συνάντησα. Ανέβαινε στις βαθμίδες του καρτ και μόλις είχα κερδίσει το βρετανικό πρωτάθλημα Formula Renault και ήμασταν σε μια συνέντευξη Τύπου στην Ισπανία. Δεν είχα ακούσει ποτέ για αυτόν πριν. Ήξερα ότι ήταν ένας από τους οδηγούς της νέας γενιάς που έρχονταν, αλλά ήταν τόσο νέος και ντροπαλός. Δυσκολευόταν να εκφράσει πώς ένιωθε και να μιλήσει για τους αγώνες του και θυμάμαι ότι σκέφτηκα, μπορεί να ήταν πολύ ταλαντούχος, αλλά έχει πολλά να μάθει».

«Στη Βαρκελώνη το 2001, στο ισπανικό γκραν πρι, τότε συνειδητοποίησα ότι ήταν διαφορετικός από τους άλλους οδηγούς. Ήμουν στη Jaguar, εκείνος στη Minardi. Είχα πρόβλημα με την πρόκριση, οπότε ξεκίνησα από το πίσω μέρος του grid. Ο Φερνάντο, σε ένα πολύ λιγότερο ανταγωνιστικό μονοθέσιο, ήταν μερικές θέσεις μπροστά και παλέψαμε στους πρώτους γύρους. Το αυτοκίνητό του δεν είχε καθόλου πρόσφυση – ήταν ακίνητο – αλλά κατά κάποιο τρόπο πάλευε ενώ οδηγούσε στην απόλυτη κόψη του μαχαιριού. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα, ουάου, αυτός ο τύπος είναι πολύ καλός».

«Ήξερα ότι θα ήταν γρήγορος αμέσως όταν έκανε δοκιμές με την Jaguar ένα χρόνο αργότερα. Ήταν τόσο γρήγορος σε μια στεγνή πίστα και επέστρεψε στα πιτ με κατεστραμμένα λάστιχα. Μου πήρε ακόμη λίγο χρόνο για να ταιριάξω με τους χρόνους του – και αυτή ήταν μόλις η πρώτη του φορά στο αυτοκίνητο. Τα σχόλιά του ήταν επίσης καίρια. Όλα όσα είχαμε πει ότι χρειάζονταν βελτίωση για το μονοθέσιο, τα εντόπισε σε λίγους γύρους. Η προσαρμοστικότητά του τον κάνει να ξεχωρίζει. Υπάρχουν πολλοί παγκόσμιοι πρωταθλητές που χάνουν τα πλεονεκτήματά τους όταν δεν έχουν πλέον ανταγωνιστικό μονοθέσιο. Ο Φερνάντο δεν είναι έτσι. Διατήρησε το επίπεδό του και το κίνητρό του. Να έχει κατακτήσει τόσα βάθρα στην F1 και να έχει ακόμα την ίδια πείνα όπως όταν πρωτοξεκίνησε, παρόλο που δεν είχε ανταγωνιστικό αυτοκίνητο τόσα χρόνια. Είναι κάτι που θαυμάζω πραγματικά σε αυτόν. Θα ήταν όνειρο ζωής να δούμε τον Φερνάντο να στέφεται ξανά παγκόσμιος πρωταθλητής. Το αξίζει. Οτιδήποτε κάνεις στη ζωή, αν δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό, αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθείς – και ο Φερνάντο έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό εδώ και δεκαετίες. Αν σκεφτεί κανείς το ταξίδι το οποίο έχει κάνει, όλα όσα έχει περάσει, η κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, και πάλι, θα ήταν το κατάλληλο φινάλε για μια αξιοσημείωτη καριέρα στη F1», είπε ο Πέδρο ντε λα Ρόσα.

Tags: