Αντίπαλοι ΑΕΚ: Βυθίστηκε στο πένθος ο Άγιαξ – «Έφυγε» η μηχανή του γκολ

Αντίπαλοι ΑΕΚ: Βυθίστηκε στο πένθος ο Άγιαξ – «Έφυγε» η μηχανή του γκολ

Κώστας Τσιακλής 22:06 - 18.11.2023 / Ανανεώθηκε: 22:08 - 18.11.2023

Ο Άγιαξ θρηνεί για τον χαμό του Ρουντ Χέελς.

Ο Άγιαξ πενθεί για τον θάνατο του Ρούντ Χέελς.

Ο Χέελς κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Φέγενορντ το 1970, αλλά συνέδεσε το όνομά του με τον Άγιαξ. Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 75 ετών, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος του Άμστερνταμ. Αν και στο ξεκίνημα της καριέρας του υπήρξε γυρολόγος, παίζοντας στην Τελστάρ, τη Φέγενορντ, την Γκόου Αχέντ Ιγκλς και την Κλαμπ Μπριζ (με την οποία αναδείχθηκε πρωταθλητής Βελγίου το 1973), ο Χέελς ρίζωσε στον Άγιαξ, στον οποίο πήρε μεταγραφή το 1974 και πέτυχε 153 γκολ σε 166 αγώνες, ως και το 1978, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1977. Είχε επίσης ένα ακόμα με τη Φέγενορντ, το 1969.

Ο Χέελς αναδείχθηκε τέσσερις σερί σεζόν κορυφαίος σκόρερ στην Ολλανδία, ενώ ήταν και πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1975-76.

Ο Χέελς μετά τον Άγιαξ αγωνίστηκε στις Σπάρτα Αμστερνταμ, Αϊντχόφεν, Μπρέντα και Άντερλεχτ. Φόρεσε 20 φορές τη φανέλα της εθνικής Ολλανδίας και ήταν μέλος της αποστολής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, όπου οι «οράνιε» έφτασαν ως τον τελικό, αλλά ηττήθηκαν από τη Δυτική Γερμανία.

Στην ιστοσελίδα του αντιπάλου της ΑΕΚ στο Europa League, αναφέρεται: «Ο Άγιαξ έχασε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς που είχε ποτέ. Μεγάλωσε στο Χάρλεμ και ήταν γιος αρτοποιού. Γεμίζει τις μέρες του με ένα μόνο πράγμα: να παίζει ποδόσφαιρο. Στην Τέλσταρ έκανε τα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η Φέγενορντ αναγνώρισε τη μηχανή του γκολ που θα γινόταν αργότερα και τον πήρε έπειτα από οκτώ παιχνίδια.

Αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, ο Χέελς υπέγραψε με τον Άγιαξ. Έπρεπε να κάνει να ξεχαστεί ο Γιόχαν Κρόιφ, που έφυγε για την Μπαρτσελόνα έναν χρόνο νωρίτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε μια εξαιρετική σεζόν. Σκόραρε τριάντα φορές σε 33 αγώνες πρωταθλήματος.

Η σχέση ΑΕΚ και Μπακασέτα, δεν θα τσαλαβουτήσει ποτέ σε επικοινωνιακά λασπόνερα
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

12:30 - 18.11.2023

Η σχέση ΑΕΚ και Μπακασέτα, δεν θα τσαλαβουτήσει ποτέ σε επικοινωνιακά λασπόνερα

Το μέλλον του Μπακασέτα και ως προς την ΑΕΚ και γενικώς, έχει μια μόνο αλήθεια, έχει μια λέξη κλειδί και δεν θα έχει ποτέ σχέση με σενάρια και σίριαλ. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Συνέχισε έτσι στις τρεις σεζόν που ακολούθησαν. Σκόραρε πάνω από 30 γκολ κάθε τη σεζόν. Κέρδισε το UEFA τη σεζόν 1975-1976 σημειώνοντας 14 γκολ. Με 153 γκολ σε 166 αγώνες ως παίκτης του Άγιαξ, υπάρχει ένας μαγικός μέσος όρος τερμάτων. Ο Χέελς ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του Άγιαξ στην ιστορία. Για σύγκριση: Ο Μάρκο φαν Μπάστεν σκόραρε επίσης 153 φορές ως παίκτης του Άγιαξ. Ο αγώνας με τη Φέγενορντ την 1η Νοεμβρίου 1975 είναι θρυλικός. Ο Άγιαξ νίκησε με 6-0 και ο Χέελς πέτυχε πέντε γκολ. Ένα έκτο γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ λίγο πριν το τέλος. Το γεγονός ότι του αρνήθηκαν ένα μοναδικό διπλό χατ τρικ τον ενοχλούσε για χρόνια».