Η ανασκόπηση της Ligue 1: Η κυριαρχία της πάμπλουτης Παρί κι η αποχώρηση των σούπερ σταρ

Παρί Σεν Ζερμέν

i

Παρί Σεν Ζερμέν/© Photo by Tim Clayton - Corbis/Getty Images

Η ανασκόπηση της Ligue 1: Η κυριαρχία της πάμπλουτης Παρί κι η αποχώρηση των σούπερ σταρ

Ελένη Ανδρικοπούλου 13:49 - 31.12.2023 / Ανανεώθηκε: 15:08 - 04.01.2024

To Sportal λίγες ώρες πριν την αντίστροφη μέτρηση και την υποδοχή του 2024 κάνει την ανασκόπηση της Ligue 1 για το 2023. Τo 11o πρωτάθλημα της Παρί, τα αστέρια της που έφυγαν, η μείωση των ομάδων που αγωνίζονται την τρέχουσα σεζόν, ο άτυπος τίτλος της πρωταθλήτριας χειμώνα που πήρε η ομάδα του Λουίς Ενρίκε και το σίριαλ... Κιλιάν Εμπαπέ.

Το ημερολόγιο του 2023 φτάνει σιγά - σιγά στο τέλος του και πλέον μετράμε αντίστροφα για την πρώτη σελίδα του 2024. Μιας κι ο πρώτος γύρος της φετινής σεζόν στη Ligue 1 ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου με την εμβόλιμη 17η αγωνιστική, ας δούμε τη συνέβη μέσα στο 2023 στο γαλλικό πρωτάθλημα. 

Πρωταθλήτρια η Παρί στην... κόψη του ξυραφιού 

Μία αγωνιστική πριν το τέλος η Παρί Σεν Ζερμέν εξασφάλισε τον τίτλο της Ligue 1 κι έμεινε πρώτη στην κορυφή των κατακτήσεων του πρωταθλήματος Γαλλίας (11). Τα εννέα από τα 11 πρωταθλήματα των Παριζιάνων, κατακτήθηκαν από το 2012-13 κι την ανάληψη των ηνίων του συλλόγου από την QSI του Κατάρ. Μπορεί η Παρί να ήρθε ισόπαλη με σκορ 1-1 απέναντι στη Στρασμπούρ, όμως πήρε το βαθμό που έψαχνε κι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας μία αγωνιστική πριν το φινάλε της Ligue 1

Το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι 

Το βράδυ της 27ης Μαΐου έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ ο Λιονέλ Μέσι με το γκολ που σημείωσε απέναντι στη Στρασμπούρ στην ισοπαλία της Παρί Σεν Ζερμέν για την κατάκτηση του τίτλου. Ο «Pulga» σκόραρε για τους Παριζιάνους και πέτυχε το 496ο γκολ του στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ξεπερνώντας τα 495 του Κριστιάνο Ρονάλντο

Αποχώρηση Μέσι, Ράμος και Νεϊμάρ 

Η Παρί Σεν Ζερμέν λίγους μήνες αργότερα θα γίνει πιο... φτωχή, καθώς αποχώρησαν από τον σύλλογο πρώτα ο Λιονέλ Μέσι με τον Σέρχιο Ράμος το περασμένο καλοκαίρι κι ο Νεϊμάρ το περασμένο φθινόπωρο. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στο MLS για λογαριασμό της Ίντερ Μαϊάμι, ο εμβληματικός Ισπανός αμυντικός επέστρεψε στη Σεβίλλη μετά από 18 χρόνια κι ο «Νέι» μετά από έξι σεζόν στην Παρί πήρε μεταγραφή στην Αλ Χιλάλ, υπογράφοντας συμβόλαιο δύο ετών

Σύστημα διεξαγωγής

Τη σεζόν 2023-2024 μειώθηκαν οι ομάδες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Ligue 1. Από 20 έγιναν 18 οι ομάδες που συμμετέχουν. Διεξάγονται 36 αγωνιστικές εντός και εκτός για τις 18 ομάδες. Οι δύο πρώτες παίζουν στους ομίλους του UCL, η 3η στα προκριματικά του UCL. Η 4η περνά κατευθείαν στους ομίλους του UEL και η 5η παίζει στα πλέι οφ του Conference League. Υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο όσον αφορά τον υποβιβασμό, καθώς φέτος θα πέσουν συνολικά δύο ομάδες (πέρσι υποβιβάστηκαν τέσσερις) στη μεγάλη κατηγορία, ενώ επανέρχονται και τα πλέι οφ υποβιβασμού, όπου η 16η ομάδα της κατηγορίας, θα αντιμετωπίσει τον νικητή των πλέι οφ ανόδου της Ligue 2. 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα εξής κριτήρια:

1) Συνολική διαφορά τερμάτων 
2) Τα μεταξύ τους παιχνίδια 
3) Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια 
4) Περισσότερα γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια 
5) Περισσότερα εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια 
6) Καλύτερη επίθεση 
7) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση 
8) Καλύτερη θέση στη βαθμολογία Fair Play.

Το σίριαλ μεταγραφής του Εμπαπέ 

Ένα από τα θέματα που απασχολούσαν σχεδόν καθημερινά τα Μέσα το περασμένο καλοκαίρι και ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου φαίνεται πως θα απασχολήσει εκ νέου είναι το ποδοσφαιρικό μέλλον του Κιλιάν Εμπαπέ. Ο 25χρονος Γάλλος επιθετικός είχε αποφασίσει να μην επεκτείνει μονομερώς το συμβόλαιό του με την Παρί για ακόμα ένα χρόνο, όπως προβλέπεται από την προηγούμενη συμφωνία των δύο πλευρών, με συνέπεια να τεθεί εκτός ομάδας το περασμένο καλοκαίρι. Ο Εμπαπέ προπονούνταν με τη δεύτερη ομάδα από τις 21 Ιουλίου, έμεινε εκτός αποστολής στην πρεμιέρα της Ligue 1 (12/08) και το πρωί της 13ης Αυγούστου η Παρί ενημέρωσε ότι ο Γάλλος σούπερ σταρ προπονείται ξανά με την πρώτη ομάδα, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα από την Ισπανία και τη Γαλλία που ήθελαν τον Κιλιάν Εμπαπέ και την Παρί Σεν Ζερμέν να έχουν αρχίσει νέο κύκλο επαφών για την ανανέωση της συνεργασίας τους.

Στις 31 Οκτωβρίου κατά την άφιξή του στο "Théâtre du Châtelet" του Παρισιού, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας, ο Εμπαπέ ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο να φορέσει την επόμενη σεζόν τη φανέλα της Ρεάλ. «Θα έρθεις στη Ρεάλ Μαδρίτης του χρόνου Κιλιάν», ρώτησε ο ρεπόρτερ, με τον Εμπαπέ να του κλείνει το μάτι χαμογελώντας.

Ο Γάλλος σταρ έχει συνδεθεί έντονα με τους «μερένχες» κι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανανεώσει με την Παρί, ώστε να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν ελεύθερος. Έτσι κι αν και το σίριαλ Κιλιάν Εμπαπέ - Ρεάλ έχει "παγώσει", με τον Γάλλο σταρ να διανύει τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του στο Παρίσι, αυτό δεν σημαίνει κιόλας πως έκλεισε. Από την 1η Ιανουαρίου, ο αρχισκόρερ της Παρί μπορεί να υπογράψει προσύμφωνο με όποια ομάδα επιθυμεί.