Τι χρειάζεται ιδανικά η Ελλάδα για να βρεθεί στη 15η θέση της UEFA;

Ο Κωνσταντέλιας και ο Ρέτσος

i

© Intime

Τι χρειάζεται ιδανικά η Ελλάδα για να βρεθεί στη 15η θέση της UEFA;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 21:33 - 15.12.2023

Οι αποκλεισμοί των ΑΕΚ και Παναθηναϊκού κόστισαν στην Ελλάδα, όμως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ παραμένουν στην Ευρώπη. Κάπως έτσι, το παιχνίδι της 15ης θέσης στο UEFA Ranking παραμένει ακόμα ανοιχτό...

Το βράδυ της Πέμπτης (14/12) άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στους οπαδούς ανά την Ελλάδα. Αυτοί του Παναθηναϊκού είδαν τη Μακάμπι Χάιφα να φεύγει με το «διπλό» από τη Λεωφόρο, ενώ εκείνοι της ΑΕΚ αντίκρυσαν τον Αθανασιάδη να βάζει τέλος στα όνειρά τους, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Άγιαξ. 

Την ίδια ώρα, ο ΠΑΟΚ σφράγισε την εξαιρετική του φετινή πορεία στην Ευρώπη με «τεσσάρα» κόντρα στην Ελσίνκι, την ώρα που ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι εναντίον της Μπάτσκα Τόπολα στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης». Κάπως έτσι η Ελλάδα έχασε δύο εκπροσώπους και πλέον πορεύεται με δύο στο Europa Conference League, στους οποίους έχει εναποθέσει τις ελπίδες για τη 15η θέση του UEFA Ranking. Mία θέση που δεν είναι και τόσο μακριά, εφόσον η τύχη χαμογελάσει στη χώρα μας.

Σε πρώτο χρόνο, θα πρέπει στα playoffs η κλήρωση να είναι ιδανική για τον Ολυμπιακό, στον οποίο θα πρέπει να τύχει ένας εύκολος αντίπαλος, όπως για παράδειγμα η Φερεντσβάρος ή η Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ένα άλλο σενάριο, βέβαια, είναι να βρει απέναντι του την Μπόντο Γκλιμτ, την οποία σε περίπτωση που αποκλείσει θα έχει δύο οφέλη. 

Πρώτον θα βρεθεί στους «16» του Conference και δεύτερον θα αφαιρέσει έναν εκπρόσωπο από μία χώρα (Νορβηγία) που βρίσκεται ψηλότερα στη βαθμολογία. Βέβαια, η Μπόντο Γκλιμτ ενδέχεται να αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Μπέτις και ο Άγιαξ, που πιθανότατα θα την αφήσουν εκτός. Στην ίδια φάση, επίσης, είναι ευπρόσδεκτος και ο αποκλεισμός της Μακάμπι Χάιφα και της Μόλντε, οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ με τον Ολυμπιακό και θα αντιμετωπίσουν έναν από τους δεύτερους των ομίλων του Conference. 

Βέβαια, υπάρχει πιθανότητα οι Μόλντε, Μπόντο Γκλιμτ και Μακάμπι Χάιφα να βρεθούν στη φάση που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ (σ.σ. τους «16») και όπου μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός. Επομένως και εκεί υπάρχει η ελπίδα να αποκλειστούν οι τρεις προαναφερθείσες ομάδες και να περάσουν οι ελληνικές. Στους «16» θα μπει και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία μπορεί να κληρωθεί με τους Πειραιώτες, ενώ Μόλντε, Μπόντο Γκλιμτ και Μακάμπι Χάιφα υπάρχει η πιθανότητα να πέσουν με τον ΠΑΟΚ.

Κάθε τέτοιο ζευγάρωμα θα πρέπει να συνδυαστεί με πρόκριση για τον «Δικέφαλο» και τους Πειραιώτες. Φυσικά, θετικό θα είναι επίσης και το γεγονός να περάσουν οι «ερυθρόλευκοι» με τους «ασπρόμαυρους» στα προημιτελικά και να αποκλειστούν και οι τέσσερεις προαναφερθείσες ομάδες από κάποιον αντίπαλο. 

Ο δρόμος προς τη 15η θέση έχει πολλά «παρακλάδια», όμως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φτάσει εκεί που θέλει και να βγάλει πέντε εκπροσώπους τη σεζόν 2025-26. Δύο στα προκριματικά του Champions League, έναν στα προκριματικά του Europa League και έναν στα προκριματικά του Europa Conference League.

Οι ομάδες που προκρίθηκαν απευθείας στους «16»:

Βικτόρια Πλζεν, Λιλ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπριζ, Άστον Βίλα, Φενερμπαχτσέ, ΠΑΟΚ, Φιορεντίνα

Οι πιθανοί αντίπαλοι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ - Οι ομάδες που έχουν περάσει στα playoffs:

Μπέτις, Στουρμ Γκρατς, Άγιαξ, Σεν Ζιλουάζ,, Μακάμπι Χάιφα, Σερβέτ, Μόλντε, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Γάνδη, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Μπόντο Γκλιμτ, Λέγκια Βαρσοβίας, Φερεντσβάρος, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Λουντογκόρετς, Ολυμπιακός (Δεν μπορεί να παίξει με τον ΠΑΟΚ)

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στα playoffs:

Σλόβαν, Γάνδη, Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Μπόντο Γκλιμτ, Λέγκια, Φερεντσβάρος, Άιντραχτ και Λουντογκόρετς.