Ο «μαέστρος» Γκριεζμάν κάνει όλη τη δουλειά για τους «τρικολόρ» (vid)
i

Ολιβιέ Ζιρού και Αντουάν Γκριεζμάν/©Photo by Richard Sellers/Getty Images/Ideal Images

Ο «μαέστρος» Γκριεζμάν κάνει όλη τη δουλειά για τους «τρικολόρ» (vid)

Κώστας Τόπας 12:21 - 14.12.2022 / Ανανεώθηκε: 12:29 - 14.12.2022

Ο Αντουάν Γκριεζμάν μπορεί να μην έχει ξεχωρίσει στο σκοράρισμα για τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει όμως συμβάλλει τα μέγιστα ώστε οι «τρικολόρ» να διεκδικούν απόψε (14/12, 21:00) μια θέση στον τελικό της διοργάνωσης.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν έχει εξελιχθεί σε έναν αθόρυβο ήρωα για την εθνική Γαλλίας στο Μουντιάλ. Εξτρέμ, σέντερ φορ, «10άρι» και πλέον χαφ. Ο Γάλλος άσος της Ατλέτικο, έχει αλλάξει ξανά θέση για την αγαπημένη του Γαλλία, κάνει φοβερή «αθόρυβη» δουλειά στο Κατάρ και πρωταγωνιστεί για τους «τρικολόρ».

Μπορεί τα τελευταία χρόνια, τόσο με την Μπαρτσελόνα, όσο και με την Ατλέτικο η απόδοσή του να μην ήταν κορυφαία, ωστόσο ο Ντιντιέ Ντεσάν βρίσκει πάντα τον τρόπο να τον «ξεκλειδώνει». Σε αυτά τα περίπου εννέα χρόνια που βρίσκεται ο 54χρονος τεχνικός στον πάγκο της Γαλλίας, ο Γκριεζμάν είναι ίσως ο πιο καταλυτικός ποδοσφαιριστής της ομάδας. Κόντρα στους Πολωνούς, έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της χώρας που αγωνίζεται σε 71 σερί παιχνίδια.

Τελευταία του παράσταση, εκείνη απέναντι στην Αγγλία. Σαν άλλος μαέστρος ορχήστρας με δυο ασίστ, ο Αντουάν Γκριεζμάν οδήγησε την Γαλλία στη νίκη - πρόκριση με 2-1 και σκαρφάλωσε σε μια ιστορική κορυφή. Εφτασε τις 28 ασίστ με την εθνική του ομάδα και ανέβηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας (οι Ζιντάν και Ανρί μοιράζονται την 2η θέση με 26 ασίστ έκαστος).

Η καθοριστική συνεισφορά στο ανασταλτικό κομμάτι με επίδοση ρεκόρ

Ο Γκριεζμάν αναλαμβάνει σχεδόν κάθε οργανωμένη επίθεση της Γαλλίας, δημιουργώντας συνεχώς για τους συμπαίκτες του. Κι όταν δεν το κάνει, φροντίζει να βάζει δύσκολα στους αντιπάλους του, αγωνιζόμενος στον άξονα. Αυτό αποτυπώνεται κι από τους αριθμούς, καθώς ο Γάλλος επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι δεύτερος σε ανακτήσεις κατοχής, έχοντας 18 σε όλο το τουρνουά. Την ίδια στιγμή είναι ο πρώτος μεταξύ των επιθετικών το τουρνουά σε πετυχημένα τάκλιν.

Ακόμα και στο τελευταίο παιχνίδι της Γαλλίας με την Αγγλία, η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο ήταν καθοριστική. Σε 45 λεπτά αγώνα, ο Γκριεζμάν είχε προλάβει να μετρήσει 96,3% ευστοχία στις πάσες, 36 επαφές με την μπάλα, πέντε ανακτήσεις κατοχής, τρία κερδισμένα φάουλ, μία ασίστ και μία δημιουργία ευκαιρίας. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι στη δημιουργία ευκαιριών, ο «Γκριζού» ξεπέρασε τον Μέσι, ο οποίος έχει 16 στο τουρνουά. 

Ο ηγετικός ρόλος στα αποδυτήρια

Στο ημίχρονο με τους Άγγλους, ο Αντουάν Γκριεζμάν πήρε τον λόγο στα αποδυτήρια και προσπάθησε να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του, προκειμένου να τα δώσουν όλα και στο τέλος να πάρουν την πολυπόθητη πρόκριση.

«Μπορεί να μην παίξουμε ποτέ ξανά για έναν ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου – όλοι θέλουμε να τον ζήσουμε», είπε στους συμπαίκτες του, σύμφωνα με την L'Equipe. «Δεν μπορούμε να πάμε σπίτι απόψε παιδιά, πρέπει να κάνουμε περισσότερα», ήταν τα λόγια του Γκριεζμάν.

Μπορεί ο Κίλιαν Εμπαπέ να «κλέβει» την παράσταση και μάλιστα δικαίως, ωστόσο η δουλειά του Γκριεζμάν και ο ανανεωμένος του ρόλος, είναι βασικοί παράγοντες της πορείας που κάνει μέχρι στιγμής η Γαλλία στο Μουντιάλ.

Όταν ο Ντεσάν τον έπεισε να παραμείνει στην εθνική

Η επιρροή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 όπως στο Euro 2016 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Κι αυτό, ο «Γκριζού» ξέρει ότι το οφείλει στον Ντιντιέ Ντεσάν, όπως είχε εκφράσει πριν από τη φάση των 16 κόντρα στην Πολωνία σε συνέντευξη Τύπου.

«Του χρωστάω πολλά, με πήρε πρώτος τηλέφωνο και δεν χωρίσαμε ποτέ, είναι μια υπέροχη σχέση. Του χρωστάω τα πάντα στην ομάδα της Γαλλίας. Δίνω τα πάντα για τη φανέλα αλλά και για εκείνον. Κάθε παιχνίδι, κάθε ενέργεια, είναι σαν ένα ευχαριστώ σε αυτόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκριεζμάν για τον Ντεσάν, ο οποίος με τη σειρά του απάντησε λέγοντας: «Πάντα σκεφτόταν συλλογικά, έχει γενναιοδωρία άνω του μέσου όρου. Είναι στο υψηλότερο επίπεδο για πάρα πολλά χρόνια και δεν έχει ταβάνι».

Αυτή η στοργική σχέση μεταξύ των δύο, χτίστηκε κατά τη διάρκεια των σκαμπανεβάσματων που είχε ο παίκτης στην καριέρα του. Το 2018 ήταν υποψήφιος για την Χρυσή Μπάλα, μετά από τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, τότε η Γαλλική Ομοσπονδία δεν τον είχε στηρίξει. Γεγονός που τον απογοήτευσε.

Η καριέρα του στην Μπαρτσελόνα δεν κύλησε όπως ενδεχομένως θα περίμενε ο Γκριεζμάν. Δεν μπορούσε να βρει τα πατήματα του, με τον Ντεσάν να τον υπερασπίζεται γι’ ακόμη μία φορά...

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την τρέχουσα κατάστασή του στην Μπαρτσελόνα. Αν ήθελε να πει κάτι δημοσίως, τότε δεν νομίζω ότι ο Ρόναλντ Κούμαν θα χαιρόταν να το ακούσει. Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συμβαίνει στα κλαμπ, αλλά ο Γκριεζμάν αυτή τη στιγμή στο δεξί φτερό της επίθεσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν παίζει πίσω από τον επιθετικό. Ακόμα νομίζω ότι δεν περνάει καλά στον σύλλογο. Δεν είναι ρομπότ. Είναι σαν τους άλλους. Προφανώς, το κεφάλι ελέγχει τα πόδια. Αλλά κάθε παίκτης βρίσκει τον εαυτό του αργά ή γρήγορα, μπορεί να έχει μια κακή περίοδο που ίσως μετά να οδηγεί σε απώλεια αυτοπεποίθησης. Ο Αντουάν έχει βιώσει τις σεζόν με πολλή ένταση. Τον ξέρω καλά. Έχει υπέροχο μυαλό. Θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιστρέψει στο καλύτερο επίπεδό του», είχε πει χαρακτηριστικά.