Ο Νίκος Κατσαρός θυμάται και μοιράζεται μέσω του Sportal απίθανες ιστορίες με τον Μίμη Παπαϊωάννου

Μίμης Παπαϊωάννου

i

© Intime

Ο Νίκος Κατσαρός θυμάται και μοιράζεται μέσω του Sportal απίθανες ιστορίες με τον Μίμη Παπαϊωάννου

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 11:15 - 17.03.2023 / Ανανεώθηκε: 11:17 - 17.03.2023

Ο σπουδαίος δημοσιογράφος, Νίκος Κατσαρός, θυμήθηκε ιστορίες από την πορεία του Μίμη Παπαϊωάννου στην ΑΕΚ, που έχουν ξεχωριστή σημασία και τις μοιράστηκε μέσω του Sportal.

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ, Μίμης Παπαϊωάννου άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη (15/03), έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο θρύλος της Ένωσης που αγαπήθηκαν όσο λίγοι, έγραψε ιστορία με τα «κιτρινόμαυρα», κατακτώντας σε 17 χρόνια, πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα. Μάλιστα, αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ στην πρώτης τότε Εθνικής κατηγορίας και συγκεκριμένα το 1964 και το 1966.

Το Sportal ήρθε σε επικοινωνία με έναν εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων της χώρας, Νίκο Κατσαρό, που διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον Μίμη Παπαϊωάννου, προκειμένου να μας πει διάφορες ιστορίες από την ποδοσφαιρική καριέρα του θρύλου της Ένωσης. Και όλες έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον...

Οι δύο ιστορίες από τις πιο σημαντικές ερωπαϊκές προκρίσεις της ΑΕΚ

«Ο Μίμης Παπαϊωάννου έχει πρωταγωνιστήσει στις δύο πιο σημαντικές προκρίσεις της ΑΕΚ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρώτα το 1968 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League), όπου η ΑΕΚ έπαιξε με την Κοπεγχάγη. Το πρώτο ματς είχε έρθει 0-0 και στη Δανία κέρδισε 2-0. Έτσι, η Ένωση έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε στο εξωτερικό σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά και η πρώτη ελληνική ομάδα που πέρασε στους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ο Παπαϊωάννου στη νίκη του Δικεφάλου στη Δανία πέτυχε το δεύτερο γκολ, κάτι το οποίο είναι αρκετά σημαντικό. Ο Μίμης είχε μια φοβερή ικανότητα να σκοράρει με κεφαλιά. Παρόλο που δεν ήταν πολύ ψηλός, περίπου 1,70μ., είχε τρομερό άλμα και προς το τέλος του εν λόγω αγώνα κέρδισε σε εναέρια μονομαχία τον τερματοφύλακα της Κοπεγχάγης που είχε ύψος 1,90μ., δίνοντας έτσι την πρόκριση στην ΑΕΚ για πρώτη φορά».

Η δεύτερη μεγάλη επιτυχία του Παπαϊωάννου σε διεθνές επίπεδο ήταν με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς το 1977 στους «8» του Κυπέλλου UEFA. Η ΑΕΚ είχε χάσει 3-0 στο Λονδίνο και στη ρεβάνς κέρδισε με 3-0, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Το τρίτο γκολ της Ένωσης το είχε πετύχει ο Μίμης, πάλι με κεφαλιά.

Στην παράταση είχε κλέψει την παράσταση ο Χρηστίδης με τις επεμβάσεις του στη διαδικασία των πέναλτι, όμως υπάρχει μια ιστορία που δεν την ξέρουν πολλοί. Ο Παπαϊωάννου δεν εκτελούσε πέναλτι γιατί είχε χάσει μερικά και δεν ήθελε. Όταν χρειάστηκε και έκτος παίκτης να πάει στην άσπρη βούλα στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο τότε προπονητής του Δικεφάλου, Φράντισεκ Φάντρονκ είπε στον βοηθό του, Ανδρέα Σταματιάδη, να στείλει τον Λάκη Νικολάου.

Και εκεί που ο Λάκης Νικολάου ήταν έτοιμος να μπει στον αγωνιστικό χώρο, πετάχτηκε ο Μίμης και του είπε "Άσε, άμα είναι να το χτυπήσεις εσύ καλύτερα να το χτυπήσω εγώ". Και πράγματι το χτύπησε, ευστόχησε και έτσι η ΑΕΚ πέρασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, που αποκλείστηκε στη συνέχεια από τη Γιουβέντους, που το πήρε κιόλας την ίδια χρονιά».

Όταν έπαιξε στη θέση του τεματοφύλακα σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

«Κάτι που δεν ξέρει πολύς κόσμος ή δεν θυμάται, είναι ότι σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου η ΑΕΚ είχε κερδίσει 1-0 με δικό του γκολ, ο Μίμης στα τελευταία 15 λεπτά έπαιξε τερματοφύλακας, καθώς είχε αποβληθεί ο Στέλιος Σεραφείδης. Και έκανε δύο φοβερές αποκρούσεις, κρατώντας το 1-0, το οποίο είχε δημιουργηθεί από το τέρμα που είχε πετύχει ο ίδιος».

Η μεταγραφή στη Ρεάλ που δεν έγινε ποτέ, η περιοδεία με τον Καζαντζίδη και η ασύλληπτη επιστροφή

«Όπως είναι γνωστό, τον Μίμη Παπαϊωάννου τον είχε ζητήσει η Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν υπάρχει άλλος Έλληνας ποδοσφαιριστής, που να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδας τέτοιου επιπέδου. Είναι γνωστή η ιστορία αυτή, το 1965, όπου η ΑΕΚ είχε παίξει φιλικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είχε έρθει 3-3, με τον Μίμη να έχει πετύχει ένα γκολ.

Η ΑΕΚ δεν τον έδωσε, διότι φοβόταν τις αντιδράσεις του κόσμου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε στον Μίμη μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Θεώρησε ότι έπρεπε να ανταμειφθεί για την ευκαιρία που έχασε, ζήτησε κάποια χρήματα, όμως η Ένωση το είδε σαν εκβιασμό και δεν του τα έδωσε.

Έτσι, ο Παπαϊωάννου σηκώθηκε κι έφυγε μαζί με τον φίλο του Στέλιο Καζαντζίδη στη Γερμανία και έκαναν συναυλίες. Δεν εμφανίστηκε όλο το καλοκαίρι, αλλά ούτε και όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ έκανε ήττες στα πρώτα παιχνίδια, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και φώναζε "Φέρτε τον Μίμη πίσω".

Τελικά η Ένωση υποχώρησε και αποφάσισε να του δώσει κάποια χρήματα, περίπου 300 χιλιάδες δραχμές. Αυτό που δεν ξέρει πολύς κόσμος είναι ότι ο Μίμης επέστρεψε τις παραμονές ενός ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και χωρίς προπονήσεις και καλοκαιρινή προετοιμασία, πέτυχε δύο γκολ και οι κιτρινόμαυροι κέρδισαν 3-2».

Όταν χτύπησε τον Νεστορίδη και εξαγρίωσε τους οπαδούς της ΑΕΚ

«Ο Μίμης όταν πρωτοήρθε στην ΑΕΚ, σε μια προπόνηση ήταν αντίπαλος με τον Νεστορίδη στο διπλό και σε κάποια στιγμή έγινε μια κόντρα και τον χτύπησε. Οι οπαδοί της ΑΕΚ του έβαλαν τις φωνές και ο τότε μικρός Παπαϊωάννου πανικοβλήθηκε, έβαλε τα κλάματα και πήγε να φύγει από την προπόνηση.

Εκεί τον έπιασε ο Νεστορίδης και του είπε "Έλα εδώ, που πας; Πόντιος είσαι. Έλα εδώ να παίξουμε, δεν έγινε τίποτα. Μπάλα είναι, συμβαίνουν αυτά"».

«Έτυχε να βρεθούμε και συμπαίκτες...»

«Στο Μουντιάλ του 94' στις ΗΠΑ, ήταν στο επιτελείο του Αλκέτα Παναγούλια. Εκεί έτυχε να βρεθούμε και συμπαίκτες. Είχε γίνει ένα παιχνίδι στη Νέα Υόρκη μεταξύ των απεσταλμένων δημοσιογράφων και των ανταποκριτών. Με την ομάδα των απεσταλμένων είχε παίξει και ο Παπαϊωάννου και έπαιζα εγώ τερματοφύλακας και ο Μίμης σέντερ φορ».