Όταν στον Αλαφούζο το 2012 είχε προταθεί το... Τριφύλλι με δύο κοτσανάκια

Γιάννης Αλαφούζος

i

Intime

Όταν στον Αλαφούζο το 2012 είχε προταθεί το... Τριφύλλι με δύο κοτσανάκια

Μπάμπης Τσιμπίδας 08:39 - 04.05.2024 / Ανανεώθηκε: 07:56 - 18.05.2024

Ο Γιάννης Αλαφούζος θυμήθηκε την εισήγηση του Ανδρέα Βγενόπουλου το 2012 για την αντιμετώπιση των χρεών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το Sportal.gr αποκαλύπτει μία απίστευτη πρόταση που είχε συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ τον Μάρτη εκείνης της χρονιάς: την τροποποίηση του εμβλήματος του Συλλόγου!

Ο Γιάννης Αλαφούζος απάντησε με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό στις ερωτήσεις που δέχτηκε από τον δημοσιογράφο της «Athens Voice», Μάκη Προβατά. Στον οποίο πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα για την εξαιρετική μεταφορά του προφορικού λόγου στον γραπτό. Σε βαθμό που να νομίζεις πως ακούς τις απαντήσεις!

Προφανώς, της μεγαλύτερης προσοχής έτυχαν οι εξηγήσεις του Αλαφούζου για την απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και της πρόσληψης του Φατίχ Τερίμ. Μέχρι σήμερα, το ρεπορτάζ είχε δώσει πληροφορίες, αλλά εκείνος ο οποίος έλαβε τις αποφάσεις, ο Γιάννης Αλαφούζος, δεν είχε μιλήσει. Οπότε, είχε σημασία να διαβάσουμε τη γνώμη του.

Ο Αλαφούζος αποκάλυψε πως ενώ είχε αποφασίσει να αποπέμψει τον Γιοβάνοβιτς και αναζητούσε ξένο προπονητή, παραλίγο να συμφωνήσει με τον Πορτογάλο Πάολο Σόουζα. Με τη συμφωνία να μην επιτυγχάνεται επειδή ο Σόουζα ζήτησε τον παραγκωνισμό του Αράο, με τον οποίο είχε δουλέψει στη Φλαμένγκο. Τον Βραζιλιάνο μεσοαμυντικό δεν τον ονομάτισε ο Αλαφούζος, αλλά αυτός είναι ο βασικός που εννοεί.

Προσωπικά, ξεχώρισα στα λεγόμενα του Αλαφούζου, τη διήγηση του για την προτροπή του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου για τον τρόπο αντιμετώπισης των χρεών που είχαν συσσωρευτεί από την πολυμετοχικότητα (χωρίς να εξετάζουμε ποιος έφταιγε). Σύμφωνα με όσα διηγείται ο Αλαφούζος, ο Βγενόπουλος του είχε εισηγηθεί να αφήσουν την ΠΑΕ να πτωχεύσει και να την επαναφέρουν στη Super League καθαρή, όπως είχαν πράξει οι παράγοντες της ΑΕΚ, όταν χρωστούσε δυσθεώρατα ποσά.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν ζει πια για να μας δώσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας. Ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Αλαφούζου. Από την άλλη, διοικητικά στελέχη της ΠΑΕ σε εκείνη την περίοδο, επιβεβαιώνουν ότι πράγματι, ο τότε δεύτερος μεγαλομέτοχος μετά τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, είχε προτείνει αυτή τη λύση.

Πλέον, έχει παρέλθει μία δεκαετία από εκείνη την ταραγμένη εποχή, και το Sportal αποκαλύπτει μία πρόταση που είχε συζητηθεί τον Μάρτη του 2012, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τότε που το ΔΣ αριθμούσε 20 μέλη, εκπροσωπώντας τα ποσοστά των μετόχων και οι συζητήσεις είχαν μεγάλη ένταση και συχνές παρεκτροπές.

Φώτης Ιωαννίδης: Το ποσοστό συνιδιοκτησίας του Κομπότη και το «ταβάνι» στα λεφτά
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

19:15 - 05.04.2024

Φώτης Ιωαννίδης: Το ποσοστό συνιδιοκτησίας του Κομπότη και το «ταβάνι» στα λεφτά

Η πιθανή πώληση του Φώτη Ιωαννίδη δεν θα γεμίσει με ευρώ μόνο το ταμείο του Παναθηναϊκού, αλλά και του Λεβαδειακού. Επειδή ο Γιάννης Κομπότης προνόησε να διατηρήσει υψηλό ποσοστό μεταπώλησης που αγγίζει τη συνιδιοκτησία, αν και έχει προβλεφθεί... κόφτης για το κέρδος του Βοιωτού παράγοντα.

Τα μέλη του ΔΣ, έχοντας τότε καθαρή εικόνα της επερχόμενης χρεωκοπίας της ΠΑΕ - δεν είχε ακόμα αναμειχθεί ο Γιάννης Αλαφούζος και η κίνηση της λαϊκής βάσης ήταν στα σκαριά - συζητούσαν μεταξύ τους διάφορες λύσεις. Ανάμεσα τους, ήταν η διάλυση της εταιρίας και πως η ομάδα θα μπορούσε να επανέρθει άμεσα στη Super League, παρακάμπτοντας τις ενδιάμεσες κατηγορίες.

Αυτό προτάθηκε να επιτευχθεί μέσω της αγοράς ΑΦΜ από άλλη ομάδα και της ελαφράς τροποποίησης του ονόματος και του εμβλήματος του Συλλόγου. Στην ονομασία θα προστίθετο το έτος ιδρύσεως του Παναθηναϊκού, ενώ το Τριφύλλι θα αποκτούσε… δεύτερο κοτσανάκι, προκειμένου να διαφερεί από το κλασικό που έχουμε μάθει τον Παναθηναϊκό.

Κοινώς, εάν εκείνη η πρόταση είχε υιοθετηθεί από όσους αποφάσιζαν στον σύλλογο, ο Παναθηναϊκός θα είχε σήμα ένα τριφύλλι με δύο κοτσάνια! Ακούγεται οξύμωρο, αλλά τότε είχε συζητηθεί σοβαρά η ιδέα. Τα περισσότερα μέλη εκείνου του Συμβουλιού ζουν για να επιβεβαιώσουν τη συζήτηση, ενώ υπάρχουν και τα ηχητικά πρακτικά, στα οποία έχουν καταγραφεί τα λόγια των εμπνευστών της ιδέας.

Η πρόταση μεταφέρθηκε και στον Γιάννη Αλαφούζο περίπου δύο μήνες αργότερα, όταν οριστικοποιήθηκε η ανάμειξη του στην ΠΑΕ. Ωστόσο, (προς τιμή του) ο εφοπλιστής είχε κρίνει ότι δεν αρμόζει στον Παναθηναϊκό να πτωχεύσει και να επανέρθει πλαγίως και είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης, με επώδυνα αποτελέσματα στην ποιότητα του ρόστερ…