Το πρώτο πλήρως «προκάτ» ποδοσφαιρικό γήπεδο, το περίφημο «στάδιο 974» του Κατάρ, ξεκίνησε να «πακετάρεται»
i

/ Printscreen

Το πρώτο πλήρως «προκάτ» ποδοσφαιρικό γήπεδο, το περίφημο «στάδιο 974» του Κατάρ, ξεκίνησε να «πακετάρεται»

Πάνος Μαλακτάρης • 13:08 - 06.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Το χθεσινό ματς Βραζιλίας-Νοτίου Κορέας ήταν ο τελευταίος αγώνας που έλαβε μέρος στο εν λόγω γήπεδο πριν την αποσυναρμολόγησή του

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία όπου έλαβε χώρα αγώνας τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου σε αθλητική εγκατάσταση που ως όνομά της φέρει έναν σκέτο αριθμό. Συνοδεύεται κι από την ανεπίσημη ονομασία Ρας Αμπού Αμπούντ, ωστόσο το 974 είναι αυτό που ξεκάθαρα επικράτησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Από που προέκυψε όμως αυτό το «974»; Το ευρισκόμενο 10χλμ ανατολικά της Ντόχα γήπεδο, παρείχε δυνατότητα φιλοξενίας 40.000 θεατών. Το κόστους περίπου 730 εκατομμυρίων ευρώ γήπεδο, που όπως ήδη αναφέραμε είναι πλήρως προκατασκευασμένο και συναρμολογούμενο-κάτι σαν ένα γιγάντιο lego-, χρειάστηκε 974 ανακυκλούμενα κοντέινερ για την κατασκευή του. Επιπλέον +974 είναι ο διεθνής τηλεφωνικός κωδικός του Κατάρ, οπότε ήταν και κάπως συμβολικό.

Το κόστος του φαντάζει ακόμη πιο παράλογο όταν αναλογιστεί κανείς πως ουσιαστικά φιλοξένησε μόλις επτά παιχνίδια, με τη χθεσινοβραδυνή επικράτηση της Σελεσάο επί των Νοτιοκορεατών να αποτελεί ουσιαστικά το κύκνειο άσμα του. Ναι, καλά το σκεφτήκατε, μιλάμε για ένα κόστος της τάξης των 104 εκατομμυρίων ευρώ ανά ματς, προφανώς το υψηλότερο που έχει σημειωθεί ποτέ, οπουδήποτε!

Έχοντας χρησιμοποιήσει ανακυκλούμενο ατσάλι, οι κατασκευαστές του επίσης πέτυχαν να έχει φυσικό εξαερισμό, καθιστώντας το το μοναδικό γήπεδο του μουντιάλ που δεν είχε κλιμαστισμό. Αναμφισβήτητα μια από τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές κατασκευές γηπέδων που έχουμε δει.

Οι αξιωματούχοι του Κατάρ έχουν ήδη αποφασίσει σύμφωνα με πληροφορίες να δωρίσουν (!) το εν λόγω πανάκριβο γήπεδο σε ένα κράτος-μέλος της FIFA. Οι ίδιες δε πληροφορίες, δεν αποκλείουν το κράτος αυτό να είναι το Κόσοβο. Οι καλές σχέσεις της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κοσόβου με την αντίστοιχη του Κατάρ, αφήνουν αρκετές πιθανότητες τα σενάρια αυτά τελικά να υλοποιηθούν.