Ο ήρωας της Πόλης: Πως ο Τζολάκης από... φευγάτος εξελίχθηκε στον άσο που έκρυβε στο μανίκι του ο Μεντιλίμπαρ

Κωνσταντής Τζολάκης

i

Κωνσταντής Τζολάκης/©Intime

Ο ήρωας της Πόλης: Πως ο Τζολάκης από... φευγάτος εξελίχθηκε στον άσο που έκρυβε στο μανίκι του ο Μεντιλίμπαρ

Διονύσης Βερβελές 08:54 - 19.04.2024 / Ανανεώθηκε: 08:58 - 19.04.2024

Ο Κωνσταντής και όχι Κωνσταντίνος. Άλλωστε έτσι τον φωνάζουν οι φίλοι και οι συμπαίκτες του. Το παιδί, ένα παιδί 21 ετών, που είδε την Πόλη - και την Ευρώπη - να του υποκλίνεται. Ο ήρωας του Ολυμπιακού λέγεται Τζολάκης και έτσι τον καθιέρωσε ο Μεντιλίμπαρ.

Ο Κωνσταντής Τζολάκης εξελίχθηκε στον μεγάλο πρωταγωνιστή στην Κωνσταντινούπολη. Ένα παιδί 21 χρονών και κάτι μηνών, έγραψε ιστορία και πέρασε σε αυτή, φορώντας τη φανέλα του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Δεν μπόρεσαν να το ζήσουν αυτό το συναίσθημα μεγάλοι πορτιέρο του παρελθόντος, με πολύ σπουδαία καριέρα. Εδώ, όμως, ο Τζολάκης, παρουσιάζεται πανέτοιμος για τις μεγάλες στιγμές που ζει. Ένας τερματοφύλακας που βρέθηκε από… σπόντα με τα γάντια του βασικού και κερδίζοντας την εκτίμηση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ο Ολυμπιακός χάνει 1-4 από την Μακάμπι στο Καραϊσκάκη. Ακολουθεί τρεις ημέρες μετά, το 1-3 από τον Παναθηναϊκό. Τερματοφύλακας σε αυτά τα δύο ματς ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης που νιώθει ενοχλήσεις. Με αυτές έπαιξε κόντρα στους «πράσινους». Ακολουθεί αποστολή… αυτοκτονίας, η ρεβάνς του 1-4 στη Σερβία με τους Ισραηλινούς. Ο Μεντιλίμπαρ το παίρνει απόφαση και ετοιμάζει τον Τζολάκη. Ως τότε, ο νεαρός πορτιέρο μετρούσε δύο μόλις ματς πρωταθλήματος, με την Κηφισιά και το Βόλο, στο πλαίσιο της διαχείρισης. Με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι, όλα έδειχναν ότι είναι κοντά στην πόρτα της εξόδου. Τον Ιανουάριο άλλωστε, οι Πειραιώτες έφεραν έναν παίκτη που είναι ανάλογο πρότζεκτ, τον νεαρό Μπότη από την Ίντερ!

Ο Τζολάκης μπαίνει κάτω από τα δοκάρια στην TSC Arena και μέσα σε 35 ημέρες, γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Κερδίζει τη θέση του βασικού και γίνεται πρωταγωνιστής, στο 1-6 με την Μακάμπι στη Σερβία. Έχει δίπλα του, συμπαραστάτη του, τον Παναγιώτη Αγριογιάννη, τον προπονητή τερματοφυλάκων. Κι αυτός, όμως, δείγμα δικαίωσης και επιμονής της διοίκησης του Ολυμπιακού. Όταν ανέλαβε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ο Αγριογιάννης αποτέλεσε παρελθόν. Όχι, όμως, για τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Εκτιμώντας τη δουλειά του, του έδωσαν την ευκαιρία να μεταβεί στην Αγγλία, αλλά με την άφιξη του Μεντιλίμπαρ στην Ελλάδα, επέστρεψε με το πρώτο αεροπλάνο.

Εκείνη την ημέρα, στις 14 Μάρτη στη Σερβία, βοήθησε πολύ τον Τζολάκη. Οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύριζαν το 0-3 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και ο Μεντιλίμπαρ έλεγε στον Αγριογιάννη «δικό σου αυτό το γκολ», πολύ απλά γιατί φώναξε στον Τζολάκη να παίξει γρήγορα με τα χέρια. Η μπάλα πέρασε στον Όρτα, αυτός στον Ποντένσε, σέντρα και γκολ ο Ελ Κααμπί. Κι εκεί, νικήθηκε από το σημείο του πέναλτι από τον Ζάχαβι.

Ακολούθησε η διακοπή του πρωταθλήματος, έγινε μεγάλη κουβέντα για το ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια κόντρα στην ΑΕΚ. Ο Μεντιλίμπαρ κράτησε βασικό τον Τζολάκη, ήρθε η ήττα στο τέλος. Ορισμένοι εκτιμούσαν πως θα μπορούσε και αυτός να αντιδράσει διαφορετικά, αλλά στο μυαλό του κόουτς, δεν υπήρχε τέτοιος ενδοιασμός. Βασικός και στο 3-0 επί του Άρη, αλλά και στο 1-5 με τη Λαμία εκτός έδρας. Κι εκεί, φτάσαμε στα ματς με την Φενέρμπαχτσε.

Ο Μεντιλίμπαρ, σταθερός, εκεί. Τζολάκης βασικός. Ο Κωνσταντής «ψήλωσε» πολύ στο 3-2 στο Καραϊσκάκη. Νικήθηκε πάλι από πέναλτι, από τον Τάντιτς. Και του Καχβετσί, σαν… πέναλτι ήταν, όπως ήρθε η φάση. Πραγματοποίησε, όμως, δύο-τρεις αποκρούσεις κρατώντας τον Ολυμπιακό, έδειξε εξαιρετικό βαθμό ετοιμότητας. Στην Τουρκία, το έργο του δεν ήταν εύκολο. Κάθε άλλο. Δέχθηκε γκολ νωρίς, έδειχνε… κάπως. Και τα χτυπήματά του δεν ήταν τα καλύτερα, αλλά απέδειξε ότι έχει… κρύο αίμα.

Τον Αύγουστο του 2021, ο Τζολάκης δεν τα κατάφερε στα πέναλτι κόντρα στην Λουντογκόρετς. Τότε, έδειχνε «ψαρωμένος», αρκετοί μάλιστα τόνιζαν πως ο Μαρτίνς θα έπρεπε να έχει βάλει τον Βατσλίκ γι’ αυτή τη διαδικασία.

Τον Ιανουάριο του 2023, στο ματς Κυπέλλου με τον Άρη, το σκηνικό θύμισε… Τουρκία. Ο Ντόι αποβλήθηκε παραχωρώντας πέναλτι, ο Γκρέι είχε την ευκαιρία να σκοράρει και να στείλει τη σειρά στην παράταση. Ο Τζολάκης του είπε «όχι», σε ένα ματς που ανέβασε πολύ τον Έλληνα πορτιέρο.

Στις 18, ξημερώνοντας 19 Απριλίου 2024, στην Κωνσταντινούπολη γράφτηκε ιστορία. Ο Ολυμπιακός δεν… μάγεψε με την εικόνα του, αλλά κάτω από τα δοκάρια είχε έναν γίγαντα. Ο Κωνσταντής όπως του αρέσει να τον φωνάζουν και όχι… Κωνσταντίνο, ήταν «βράχος». Έκανε άπαντες να υποκλιθούν. Κάνοντας μία βόλτα στα social, εκείνη την ώρα και ενώ όλα έδειχναν πέναλτι, διάβαζε κανείς πως ο Μεντιλίμπαρ θα έπρεπε να βάλει τον πιο έμπειρο Πασχαλάκη. Ο Βάσκος, όμως, δεν παρέκκλινε των θέσεών του. Αυτός αποκάλυψε τον Τζολάκη, τον στήριξε, τον έκανε βασικό τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Και με τη διαδικασία των πέναλτι, έγιναν αμφότεροι μάγκες. Η ομάδα προκρίθηκε στα ημιτελικά και τώρα, αυτό που θα μπει στο τραπέζι, είναι η επόμενη σεζόν. Σκάουτερ 35 ομάδων, είδαν τον Τζολάκη να λέει «όχι» στον Τάντιτς, τον Ουντέρ και τον Μπονούτσι. Δεν το λες και εύκολο…

Η κατάσταση, όμως, έχει αλλάξει για τα καλά. Γιατί το ζήτημα του Τζολάκη, ήταν ότι θέλει να παίζει. Κι έχοντας ανανεώσει το συμβόλαιο του Πασχαλάκη εδώ και καιρό, ο Ολυμπιακός αν κρατήσει και τον Τζολάκη, θα έχει λύσει ουσιαστικά το θέμα κάτω από τα δοκάρια του.

Το κέρδος για τον Τζολάκη, είναι ότι έχει ανανεώσει ο Μεντιλίμπαρ. Αυτός θα είναι ο κόουτς τη νέα σεζόν. Και σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζοντας ότι τον εμπιστεύεται, μπορεί να του κάνει και διαφορετική την απόφαση που φαινόταν να έχει πάρει πριν δύο-τρεις μήνες.

Αξίζουν πολλά μπράβο, όμως, σε όλους. Και στον Μεντιλίμπαρ γιατί τον πίστεψε, στον Αγριογιάννη για τη δουλειά του με όλους τους πορτιέρο του Ολυμπιακού και φυσικά σε αυτό το παιδί που ήρθε στα 16 του χρόνια για να διεκδικήσει το όνειρό του. Ήταν η βραδιά του. Έχει κατακτήσει πρωταθλήματα, Κύπελλο ως βασικός μάλιστα κόντρα στην ΑΕΚ και τώρα, βλέπει τα όνειρά του να μεγαλώνουν, μέσω της πρόκρισης του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference League. Με την αξία του το κέρδισε, πρώτος μάγκας…