Ουαντού στο Sportal: «Ο Ελ Κααμπί δίνει και την ψυχή του για τον Ολυμπιακό, όπως έκανε και κάνει ο Ελ Αραμπί»

Ουαντού στο Sportal: «Ο Ελ Κααμπί δίνει και την ψυχή του για τον Ολυμπιακό, όπως έκανε και κάνει ο Ελ Αραμπί»

Θοδωρής Ρούσσος • 23:51 - 16.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:58 - 16.03.2024

Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού το 2006, αποθεώνει -με δηλώσεις του στο Sportal.gr- τους συμπατριώτες του, Ελ Κααμπί και Ελ Αραμπί.

Ο κρότος που έκανε το 1-6 του Ολυμπιακού στη Σερβία σε βάρος της Μακάμπι Τελ Αβίβ, για τη φάση των 16 του Europa Conference League... ακούστηκε όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στο Κονγκό, όπου ζει πλέον και εργάζεται ως προπονητής ο Αμπντεσλάμ Ουαντού. Ο 45χρονος, ο οποίος αγωνίστηκε πριν από 18 χρόνια με τα ερυθρόλευκα αναλύει στο Sportal.gr την ψυχοσύνθεση των συμπατριωτών του, Ελ Κααμπί και Ελ Αραμπί, οι οποίοι ήταν εκ των σκόρερ του Ολυμπιακού στο θρίαμβο της 14ης Μαρτίου.

«Ο Ολυμπιακός τα πηγαίνει εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα. Πάντα όταν αγωνίζεται αναζητώ το αποτέλεσμα. Βλέποντας κάποιος το τελικό σκορ, μπορεί να καταλάβει τι έχει γίνει στο παιχνίδι, ακόμα κι αν δεν έχει δει το παιχνίδι. Είδα ότι σκόραραν και οι δύο Μαροκινοί και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα», τόνισε αρχικά και ακολούθως αναφέρθηκε στον καθένα ξεχωριστά.

«Ο Ελ Κααμπί είναι γκολτζής. Ταιριάζει πολύ στον Ολυμπιακό. Ταιριάζει με το πάθος που βγάζει αυτή η ομάδα, ταιριάζει με τους οπαδούς της. Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία στην Ευρώπη και στον Ελ Κααμπί αρέσει η πίεση, το πάθος των οπαδών, που τον βοηθούν να παίζει σε αυτό το επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται τέτοιες εμφανίσεις. Αν θέλει να είναι στις επιλογές της Εθνικής του Μαρόκου για τα προκριματικά του επόμενου Κυπέλλου Εθνών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο, άρα είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο. Οι Μαροκινοί ποδοσφαιριστές είναι μαχητές, είναι επαγγελματίες και δίνουν τα πάντα για την ομάδα τους. Ιδιαίτερα αν αγαπήσουν και αγαπηθούν από τον οργανισμό, δίνουν πάνω από το 100%».

«Ο Ελ Αραμπί είναι 37 ετών, αγαπάει τον Ολυμπιακό, ζει στην Ελλάδα και έχει αποδείξει την αξία του του στο παρελθόν. Δεν είναι δυνατόν να ξεχάσει την τέχνη του γκολ. Να ξέρεις ότι αν αυτοί οι παίκτες νιώσουν την αγάπη του κόσμου, την ανταποδίδουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μπορείς να τους ζητήσεις οτιδήποτε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και θα το κάνουν. Δίνουν και την ψυχή τους. Αυτό κάνει ο Ελ Κααμπί τώρα, όπως κάνει τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό ο Ελ Αραμπί. Είναι πράγματι εντυπωσιακό για τον Ελ Αραμπί να αποδίδει σε τόσο υψηλό επίπεδο, σε αυτή την ηλικία. Σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για το σώμα του, τη ζωή του και ο Ολυμπιακός του δίνει αυτή την πολυτέλεια να παραμένει σε υψηλό επίπεδο».

«Στον Ελ Αραμπί όμως πιστώνεται και μερίδιο γι' αυτά που κάνει φέτος ο Ελ Κααμπί. Ήταν ο άνθρωπος που τον βοήθησε να καταλάβει σε ποια ομάδα έχει πάει. Του μιλήσει για το τεράστιο όνομα του Ολυμπιακού, για την ιστορία του συλλόγου, για τις απαιτήσεις του κόσμου.

Το σημαντικό για έναν επιθετικό, σε όποια ομάδα κι αν αγωνίζεται, είναι να σκοράρει νωρίς. Είναι κυρίως το ψυχολογικό. Ο Ελ Κααμπί έχει καλή νοοτροπία και θα τα πάει εξαιρετικά. Δείχνει να έχει καταλάβει σε ποια ομάδα έχει πάει. Πάντα, θα υπάρχει μεγάλη πίεση και πρέπει να το αποδεχθεί. Μέσα από αυτό μπορεί να βγει δυνατός. Ο κόσμος θα τον λατρέψει. Το ίδιο ο προπονητής, ο πρόεδρος και τα μίντια, τα οποία είναι πολλά στην Ελλάδα» κατέληξε ο Αμπντεσλάμ Ουαντού και αντί επιλόγου ζήτησε ο ίδιος να στείλει ένα μήνυμα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού...

«Χαιρετίσματα στον κόσμο του Ολυμπιακού και σε όλους στη διοίκηση, αλλά και σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Η ομάδα αυτή είναι μέσα στην καρδιά μου».

Ο Αμπντεσλάμ Ουαντού ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2006, με περγαμηνές που τον συνόδευαν από μια σπουδαία καριέρα στη Γαλλία και την Εθνική Μαρόκου. Είχε την... ατυχία να τεθεί υπό τις οδηγίες του Τροντ Σόλιντ και αρκετοί ήταν αυτοί που τον κατηγόρησαν ότι δεν άντεχε το βάρος της φανέλας.

Ο Ουαντού με την κόκκινη φανέλα δίπλα σε Ριβάλντο και Μπόρχα.

Πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τον άρτιο χαρακτήρα του και τις αγαθές του προθέσεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για... μάγια, λόγω της κακής ψυχολογικής του κατάστασης. Μερικά χρόνια μετά, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο λόγος που έφυγε από τη χώρα μας ήταν το γεγονός ότι η σύζυγός του είχε πέσει σε κατάθλιψη.

Ο 45χρονος, ο οποίος είναι ίνδαλμα στην πατρίδα του τόσο για τα επιτεύγματά του με την Εθνική Μαρόκου, αλλά και για τον αγώνα που έκανε τα προηγούμενα χρόνια κατά τις συνθήκες εργασίας πριν το Μουντιάλ 2022, πήρε πρόσφατα δίπλωμα προπονητικής και από τον Ιανουάριο του 2024 είναι μάνατζερ της AS Vita Club, που συμμετέχει στην πρώτη κατηγορία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.