Αλέκσα Αβράμοβιτς - Αντρέας Ομπστ: Οι αφανείς ήρωες Σερβίας και Γερμανίας στο δρόμο για το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Αλέκσα Αβράμοβιτς - Αντρέας Ομπστ

Αλέκσα Αβράμοβιτς - Αντρέας Ομπστ: Οι αφανείς ήρωες Σερβίας και Γερμανίας στο δρόμο για το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Χρήστος Τσάλτας 09:00 - 10.09.2023

Σερβία και Γερμανία θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA και το Sportal γράφει για δύο παίκτες που αναμένεται να αλλάξουν τον ρου του τελικού με την καλή τους απόδοση. Αλέκσα Αβράμοβιτς και Αντρέας Ομπστ φέρνουν το κάτι διαφορετικό στις ομάδες τους, έχοντας ρόλο game changer.

Αποστολή στη Μανίλα

Πριν από την έναρξη του τουρνουά το ζευγάρι της Σερβίας με την Γερμανία ελάχιστοι το περίμεναν στον μεγάλο τελικό. Από τη μία οι Σέρβοι μετρούσαν πολλές και σημαντικές απουσίες, από την άλλη οι Γερμανοί είχαν τη δυναμική μεν, αλλά είχαν να ανέβουν ένα βουνό σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά.

Στη Μανίλα οι δύο ομάδες έδωσαν απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση κια κατάφεραν να γράψουν ιστορία. Αφενός γιατί εξασφάλισαν μετάλλιο στη διοργάνωση, αλλά και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφετέρου γιατί έστειλαν μήνυμα ότι σε τέτοιες διοργανώσεις η λάμψη του ΝΒΑ δεν αρκεί.

Τόσο ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, όσο και ο Γκόρντον Χέρμπερτ έχουν στη διάθεσή τους παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, να αλλάξουν τις ισορροπίες και να φέρουν στα μέτρα των ομάδων τους ένα παιχνίδι. Κάτι που φιλοδοξούν να κάνουν και στη Μανίλα.

Οι δύο προπονητές πέραν από τους ηγέτες τους (Μπογκντάνοβιτς, Μιλουτίνοφ, Γκούντουριτς από τη μία, Σρούντερ, Μόριτζ και Φραντς Βάγκνερ από την άλλη), περιμένουν και από άλλους παίκτες να βγουν μπροστά και να φέρουν το κάτι παραπάνω.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι δύο: ο Αλέκσα Αβράμοβιτς από τη μία και ο Αντρέας Ομπστ από την άλλη πλευρά.

Αβράμοβιτς, ο παίκτης που πήρε δύναμη από τον Σίμανιτς

Το περιστατικό με τον Μπόρισα Σίμανιτς έχει αλλάξει πλήρως τη νοοτροπία και την ψυχολογία όλων στο στρατόπεδο της Σερβία. Ο σκοπός για τον οποίο παίζουν πλέον δεν είναι το μετάλλιο, αλλά για να κάνουν περήφανο τον συμπαίκτη τους. Όλοι έχουν επηρεαστεί, με πρώτο τον Αλέκσα Αβράμοβιτς.

Ο Σέρβος γκαρντ της Παρτίζαν ήταν συγκάτοικος στο δωμάτιο με τον Σίμανιτς, οι δυο τους έχουν πολύ στενή φιλία και περνούσαν πολλές ώρες μαζί. Μάλιστα ο Αβράμοβιτς ήταν ένας από τους πρώτους που έμαθαν τα νέα αλλά και στάθηκαν στον συμπαίκτη τους.

«Τα πάντα είναι για τον Μπόρισα. Έδωσε το όργανό του για την εθνική ομάδα της Σερβίας. Αυτή η νίκη είναι δική του», είχε πει μετά τον ημιτελικό στο Sportal.

Από την στιγμή που ο Σίμανιτς διεκομίσθη στο νοσοκομείο, το παιχνίδι του Αβράμοβιτς ανέβηκε επίπεδο. Ακόμα περισσότερη ενέργεια και ένταση στην άμυνα, οδηγώντας τον αντίπαλο σε λάθη. Όπως για παράδειγμα τον Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, από τον οποίο έκλεψε δύο φορές τη μπάλα και σκόραρε με λέι απ. Η περιφερειακή άμυνα του Αβράμοβιτς είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο σε αυτό το τουρνουά, δίνοντας το κάτι παραπάνω στη Σερβία με την παρουσία του.

Τώρα το task είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς στο δρόμο του θα βρει τον Ντένις Σρούντερ, αλλά οι συμπαίκτες του έχουν απολυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και περιμένουν ακόμα μια μεγάλη αμυντική παράσταση.

Ομπστ σημαίνει... τρίποντο!

Ο Γκόρντον Χέρμπερτ έχει στη διάθεσή του έναν από τους καλύτερους σουτέρ στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Αντρέας Ομπστ διακρίνεται για το περιφερειακό του σουτ, κάτι που διαπίστσωσε και η Team USA στον ημιτελικό.

Ο τρόπος άλλωστε που ξεμαρκαρίστηκε στη γωνία, ρίχνοντας στο παρκέ τον Ταϊρίς Χαλιμπάρτον ήταν ενδεικτικός της εξαιρετικής επαφής του με το καλάθι, αλλά και του πολύ καλού feeling στο παιχνίδι.

Πρόκειται για παίκτη που σουτάρει με 45.7% έξω από τη γραμμή των 6,75μ και αποτελεί σταθερά πηγή κινδύνων για την αντίπαλη άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό μνάλιστα πως στην τελική ΄φαση (προημιτελικό και ημιτελικό) σουτάρει με 50% πίσω από το τόξο (7/14 σουτ για την ακρίβεια), κάνοντας τη διαφορά στν επίθεση για την Γερμανία, σε ένα τουρνουά που φροτνίζει να παίρνει αρκετή από την πίεση στους ώμους του Ντένις Σρούνερ.

Ο Ομπστ βρίσκεται σε πολύ παραγωγιοκή φάση σητν καριέρα του και το αποδεικνύει, θέλοντας να οδηγήσει την Γερμανία στο χρυσό μετάλλιο. Είτε ως ηγέτης στο παρκέ της Mall of Asia Arena, είτε ως ένας από τους παίκτες που θα κάνουν την εμφάνισή τους στο παρκέ την κρίσιμη ώρα.

Το Μουντομπάσκετ στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.