Χωρίς τον ΛεΜπρόν και τον Ντόντσιτς έχασαν οι Λέικερς και οι Μάβερικς - Επιστροφή στις νίκες για Σέλτικς και Νικς
i

© photo by Alex Goodlett / Getty Images / Ideal Images

Χωρίς τον ΛεΜπρόν και τον Ντόντσιτς έχασαν οι Λέικερς και οι Μάβερικς - Επιστροφή στις νίκες για Σέλτικς και Νικς

Γιώργος Γαβριλάκης 09:08 - 14.01.2024 / Ανανεώθηκε: 09:22 - 14.01.2024

Οι Λέικερς με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να μην αγωνίζεται βρέθηκαν στη Γιούτα και εκεί έχασαν (132-125) και αυτό ήταν το τέταρτο αποτυχημένο τους αποτέλεσμα τα έξι ματς από το ξεκίνημα του 2024. Στο Ντάλας εκτός δράσης έμεινε -για δεύτερο σερί παιχνίδι- ο Ντόντσιτς και οι Πέλικανς το εκμεταλλεύτηκαν (). Οι Σέλτικς διέλυσαν τους Ρόκετς (145-113) του πρώην προπονητή τους Ιμέ Ουντόκα και οι Νικς τα κατάφεραν εύκολα (106-94) απέναντι στους... μισούς Γκρίζλις.

Ήταν η βραδιά των μεγάλων απουσιών. Όχι μόνο αυτών που αφορούσαν τραυματισμούς, αλλά και κάποια... ρεπό για λόγους ξεκούρασης που μοιράστηκαν σε κάποιους επιβαρυμένους σωματικά σούπερ σταρς. Την ίδια (περίπου) ώρα που ο Στέφεν Κάρι δεν αγωνίστηκε με τους Ουόριορς στο Μιλγουόκι και οι Μπακς με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο πήραν τη νίκη, οι Λέικερς βρέθηκαν στη Γιούτα και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς καθόταν στην άκρη του πάγκου με πολιτικά. 

Έτσι, κι αλλιώς οι Λιμνάνθρωποι έχουν αγωνιστικά προβλήματα, αλλά χωρίς τον King James δεν είχαν καμία δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που έθεσαν εντός αγωνιστικού χώρου οι φορμαρισμένοι Τζαζ. Παρά το γεγονός ότι ο ΝτιΆντζελο Ράσελ έβαλε 39 πόντους στο καλύτερο παιχνίδι του την τρέχουσα σεζόν, ίσως προσπαθώντας να πείσει τους Καλιφορνέζους να μην τον ανταλλάξουν, οι Μορμόνοι είχαν πολλές επιλογές στην επίθεση. 

Ο Λάουρι Μάρκανεν ηγήθηκε αυτής και τελείωσε το ματς με 29 πόντους, ενώ δύο περιφερειακοί τον... ακολούθησαν πιστά. Ο Κόλιν Σέξτον πρόσθεσε άλλους 27 πόντους και ο Τζόρνταν Κλάρκσον ήρθε από τον πάγκο για να προσφέρει στην ομάδα του άλλους 21. Δεν ήταν όμως, οι μόνες απειλές για τους Λέικερς, που πέραν από του Ράσελ είδαν τον Άντονι Ντέιβις να κάνει triple double με 15 πόντους, άλλα τόσα ριμπάουντ και 11 ασίστ. Διότι, οι Τζαζ είδαν τον Τζον Κόλινς να ανταποκρίνεται απέναντι στον Ντέιβις και να τελειώνει το ματς με 19 πόντους, δηλαδή περισσότερους από τον προσωπικό του αντίπαλο, ενω άλλους τόσους έβαλε και ο εντυπωσιακός rookie Κεγιόντε Τζορτζ. 

Στο Ντάλας, ο Λούκα Ντόντσιτς ήταν η απουσία των Μάβερικς. Ο Σλοβένος δεν έπαιξε για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι λόγω ενοχλήσεων στο πόδι και στο πρώτο οι Καουμπόηδες τα είχαν καταφέρει απέναντι στους Νικς, τότε που ο Κάιρι Ίρβινγκ είχε βάλει 44 πόντους. Τώρα, έβαλε 11 λιγότερους (33), αλλά οι Πέλικανς είχαν τον τρόπο για να φθάσουν στο υπέρ τους 118-108

Και ο τρόπος αυτός καθορίστηκε από τον πρωτοεμφανιζόμενο στη λίγκα (rookie), Τζόρνταν Χόκινς. Ο νεαρός γκαρντ, όταν παίρνει χρόνο συμμετοχής δείχνει το ταλέντο του και αυτή τη φορά λόγω των πολλών απουσιών (και στην ομάδα του) έκανε... πάταγο. Πήρε τον ρόλο του Σι Τζέι ΜακΚόλουμ, ενώ δεν αγωνίστηκαν ούτε ο Μπράντον Ίνγκραμ, ούτε οι Ζάιον Ουίλιαμσον και Τρέι Μέρφι. Ο Χόκινς όμως, έβαλε 34 πόντους και άλλοι 6 συμπαίκτες του είχαν διψήφια παραγωγή στην επίθεση. 

Στο Μέμφις, οι Νιου Γιορκ Νικς συνάντησαν τους αποδεκατισμένους Γκρίζλις που προσπαθούν να... επιβιώσουν χωρίς τους τραυματίες Τζα Μοράντ (εκτός σεζόν), Μάρκους Σμαρτ και Ντέμσον Μπέιν. Δεν τα κατάφεραν όμως και η ομάδα του Μεγάλου Μήλου, που δεν είχε μαζί της τον Τζέιλεν Μπράνσον νίκησε 106-94 με πρωταγωνιστές τους Τζούλιους Ραντλ (24 πόντοι, 11 ριμπάουντ) και Αϊζέια Χαρτελστάιν (12 πόντοι, 20 ριμπάουντ). Επίσης, ο κόουτς Τομ Τιμποντό έδωσε ρόλο βασικού στον Μάιλ ΜακΜπράιντ (μιας και έλειπε ο Μπράνσον) και ο νεαρός είχε 19 πόντους με 4/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ. 

Στο μεταξύ, στη Βοστώνη επέστρεψε ο κόουτς Ιμέ Ουντόκα, ο οποίος απολύθηκε πρόπερσι από την ομάδα λόγω παραβίασης εσωτερικών κανονισμών (είχε ερωτική σχέση με μία παντρεμένη κυρία μέλος της διοίκησης των Κελτών) και τώρα διαχειρίζεται αγωνιστικά τους Χιούστον Ρόκετς. Και η αλήθεια είναι πως τους έχει αναβαθμίσει σε επίπεδο που στοχεύουν την είσοδό τους στα Play Offs. Οι Σέλτικς όμως, λίγες ώρες μετά την βαριά τους ήττα στο Μιλγουόκι, αυτή τη φορά παρουσίασαν την πραγματική δυναμική τους και τελικά νίκησαν με το εντυπωσιακό 145-113

Ο Αντετοκούνμπο δεν χαρίστηκε στους Ουόριορς και οι Μπακς νίκησαν απόντως του Στέφεν Κάρι (vids)
NBA

08:36 - 14.01.2024

Ο Αντετοκούνμπο δεν χαρίστηκε στους Ουόριορς και οι Μπακς νίκησαν απόντως του Στέφεν Κάρι (vids)

Στο Μιλγουόκι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνάντησε τον Στέφεν Κάρι, αλλά δεν τον αντιμετώπισε κιόλας. Ο σούπερ σταρ των Ουόριορς δεν αγωνίστηκε και έτσι ο Greek Freak δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να προσφέρει στους Μπακς την 27η νίκη τους (129-118) σε σύνολο 39 αγώνων στην κανονική διάρκεια του NBA.

Τέλος, οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ με τον Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ να βάζει 37 πόντους νίκησαν με 112-100 τους Ορλάντο Μάτζικ, ενώ οι Σικάγο Μπουλς επικράτησαν στο Σαν Αντόνιο με 122-116 και οι Σπερς είχαν την δική τους σημαντική απουσία: Δεν αγωνίστηκε ο Βικτόρ Ουεμπανιαμά. Στην Ατλάντα, οι Ουίζαρντς πήραν όχι μόνο σπουδαία νίκη, αλλά και εντυπωσιακή. Επικράτησαν με 127-99 των Χοκς