Το Sportal συνάντησε τον άνθρωπο - σκιά του ΛεΜπρόν Τζέιμς: «Περιμένετε να δείτε τι θα κάνει στην 21η σεζόν της καριέρας του...»

ΛεΜπρόν Τζέιμς και Φιλ Χάντι

i

@Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Το Sportal συνάντησε τον άνθρωπο - σκιά του ΛεΜπρόν Τζέιμς: «Περιμένετε να δείτε τι θα κάνει στην 21η σεζόν της καριέρας του...»

Χρήστος Τσάλτας 15:25 - 30.07.2023 / Ανανεώθηκε: 15:29 - 30.07.2023

Ένας από τους καλύτερους προπονητές ατομικής βελτίωσης στον κόσμο βρέθηκε στην Ελλάδα και μίλησε αποκλειστικά στο Sportal. Ο Φιλ Χάντι, βοηθός προπονητή των Λος Άντζελες Λέικερς και ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το πρόγραμμα προπονήσεων του ΛεΜπρόν Τζέιμς μίλησε για τον «βασιλιά», τις πιθανότητες των «λιμνανθρώπων για τον τίτλο, ενώ έστειλε μήνυμα για την 21η σεζόν του ηγέτη της ομάδας της Καλιφόρνια.

Την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο, μπασκετικά. Διότι αρκετοί άνθρωποι του ΝΒΑ πέρασαν από τη χώρα μας, με σκοπό να μάθουν και να διδάξουν τα μυστικά του μπάσκετ σε νεότερους αθλητές. Κάθε τέτοια ευκαιρία άλλωστε είναι μοναδική, ιδίως για παίκτες που προσπαθούν να ανεβάσουν επίπεδο το παιχνίδι τους και να κάνουν το επόμενο βήμα.

Ο Φιλ Χάντι γνωρίζει πολύ καλά αυτή τη διαδικασία. Ως παίκτης άλλωστε γύρισε τον... κόσμο, παίζοντας μεταξύ άλλων στην Γαλλία, την Αυστραλία και την Αγγλία. Πλέον όμως είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές ατομικής βελτίωσης. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να βρίσκεται στο σταφ των Λος Άντζελες Λέικερς, να είναι ο άνθρωπος που καταστρώνει το πλάνο προπονήσεων του ΛεΜπρόν Τζέιμς και να έχει επιμεληθεί πλήρως το πρόγραμμα του «βασιλιά», όσον αφορά την προετοιμασία του για την 21η σεζόν του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ελλάδα, για το Trenchwork Sports camp, στο οποίο ήταν υπεύθυνος, ο 51χρονος προπονητής από την Καλιφόρνια μίλησε αποκλειστικά στο Sportal για το πώς είναι να δουλεύει με έναν παίκτη σαν τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, εξήγησε τι πρέπει να περιμένουμε από τον «Βασιλιά» στην 21η σεζόν του στο ΝΒΑ, ενώ επεσήμανε πως οι Λέικερς έχουν σημαντικές πιθανότητες να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Παράλληλα, εξήγησε πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο να μοιράζει τη γνώση του γύρω από το άθλημα σε νεότερους αθλητές, στάθηκε στη μεταγραφή του Κέμπα Ουόκερ στη Μονακό, ενώ περιέγραψε την πορεία του στα γήπεδα τα τελευταία 20 χρόνια.

-Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα;

«Ναι πρώτη και πραγματικά τη λατρεύω».

-Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

«Εξαιρετικός καιρός. Όλοι λένε ότι έχει πολύ ζέστη, εγώ λατρεύω τη ζέστη. Εξαιρετικός καιρός, εξαιρετικοί άνθρωποι, εξαιρετικό φαγητό. Είναι... ασυναγώνιστα αυτά».

-Για έναν προπονητή σαν εσάς που έχετε καταγράψει τόσα χιλιόμετρα στα γήπεδα, πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεστε τη γνώση σας με νεότερους παίκτες;

«Οι Λος Άντζελες Λέικερς είναι η καθημερινή μου δουλειά, αλλά το να βοηθάω νεότερους παίκτες από κάθε γωνιά του κόσμου είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα. Λατρεύω να το κάνω. Λατρεύω την ευκαιρία να δουλεύω με κάποιους νεότερους παίκτες από διαφορετικές χώρες και να μοιράζομαι πράγματα που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια».

-Αυτή η διαδικασία σας κρατάει... ζωντανό;

«Απολύτως! Το παιχνίδι αλλάζει κάθε χρόνο. Οι παίκτες είναι πιο αθλητικοί, πιο γρήγοροι, πιο ψηλοί. Πάντα έρχονται και διδάσκουν εμένα πώς να γίνομαι καλύτερος προπονητής. Είναι κάτι που λέω συνέχεια. Διαφορετικοί παίκτες επικοινωνούν διαφορετικά. Εγώ με τους νεαρούς αθλητές επικοινωνώ διαφορετικά σε σχέση με τους βετεράνους».

-Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα;

«Η υπομονή. Οι προπονητές οφείλουν να έχουν πάντα υπομονή. Σαν προπονητές πρέπει να είμαστε συνεπείς. Εγώ πρέπει να είμαι συνεπής κάθε μέρα. Δεν πρέπει να υποθέτουν ότι οι παίκτες ξέρουν. Δεν πρέπει να το υποθέτουμε, πρέπει να τους διδάσκουμε. Για μένα η εβδομάδα αυτή ήταν σπουδαία γιατί έδειξα πράγματα που έχω μάθει σαν προπονητής».

-Πόση υπομονή χρειάζεστε για να προπονήσετε έναν παίκτη σαν τον ΛεΜπρόν Τζέιμς;

«Καθόλου υπομονή. Ο ΛεΜπρόν είναι ένας παίκτης εύκολος στο να τον προπονήσεις. Είναι με διαφορά ένας από τους πιο... εύκολους παίκτες που έχω προπονήσει γιατί είναι πραγματικός επαγγελματίας, είναι πάντα οργανωμένος και προετοιμασμένος, αλλά αυτό που λατρεύω στον ΛεΜπρόν είναι πως του αρέσει να τον προπονείς. Λατρεύει την πρόκληση να τον πιέζεις να κάνει σπουδαία πράγματα. Το να έχω την ευκαιρία να τον καθοδηγήσω με κάνει πολύ καλύτερο προπονητή γιατί με οδηγεί να γίνομαι καλύτερος κάθε φορά».

-Το moto του είναι «Strive for Greatness». Θα μπορούσατε να φέρετε ένα παράδειγμα αυτού του μεγαλείου στο παιχνίδι του ΛεΜπρόν;

«Όλοι τον είδαν να αγωνίζεται στην 20η σεζόν της καριέρας του. Έμοιαζε να παίζει 20 χρόνια; Όχι! Η 21η χρονιά του έρχεται και είναι πραγματικά απίθανο να δεις τι κάνει. Η προσπάθεια για το μεγαλείο είναι εκεί για 20 χρόνια, παρουσία στο peak μέσα στο γήπεδο, στο γυμναστήριο, με κατακτήσεις τίτλων. Αυτό είναι ένα παράδειγμα προσπάθειας προς το μεγαλείο».

-Για την κληρονομιά του ΛεΜπρόν, ενδεχόμενη κατάκτηση τίτλου τι φετινή σεζόν τι θα σημαίνει;

«Να είσαι στην 21η σεζόν σου στο ΝΒΑ και να παλεύεις για τίτλο είναι κάτι που δεν έχει κάνει κανείς άλλος. Είναι τρομερά ανταγωνιστικός τύπος και λατρεύει την πρόκληση. Ξέρω ότι η νοοτροπία του φέτος είναι να παλέψει για το πρωτάθλημα. Ας ετοιμαστούμε γι αυτό».

-Θα αλλάξετε τίποτα στον τρόπο που θα δουλέψει την φετινή σεζόν, όσον αφορά το πρόγραμμα και την ρουτίνα του;

«Όχι, ο ΛεΜπρόν είναι τύπος που θέλει πάντα να δουλεύει πολύ σκληρά. Ο τρόπος με τον οποίο προπονείται, είναι ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται. Σε κάθε διαδικασία προπόνησης όταν είμαστε στο παρκέ βάζει ταχύτητα αγώνα. Είναι η ικανότητά του να παίζει σε υψηλό επίπεδο και να δουλεύει σκληρά πίσω από την πόρτα».

Φιλ Χάντι

-Σας αρέσουν οι φετινές πιθανότητες των Λος Άντζελες Λέικερς για το πρωτάθλημα;

«Μου αρέσουν! Πάντα μου αρέσουν οι πιθανότητές μας. Μου άρεσαν και την περσινή σεζόν. Εγώ είμαι στη λίγκα για να κερδίζω. Μου αρέσει να είμαι ανταγωνιστικός. Το ρόστερ μας που έφτιαξαν ο Ρομπ Πελίνκα, ο Ντάρβιν Χαμ και το υπόλοιπο front office είναι πολύ καλό και είμαι ενθουσιασμένος για την ομάδα και την ευκαιρία να παλέψουμε για το πρωτάθλημα».

-Οι κινήσεις που έκαναν οι Λέικερς αυτό το καλοκαίρι πόσο σημαντικές ήταν προς αυτή την κατεύθυνση;

«Το να έχεις νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες, για τον κορμό που έχουμε, είναι σημαντικό. Η ανάπτυξη του Όστιν, η ανάπτυξη του Ρούι, η παραμονή των Ράσελ, Βάντερμπιλτ, είναι σημαντικά όλα αυτά. Προσθέσαμε σημαντκά κομμάτια όπως ο Γκέιμπ Βίνσεντ και ο Τόριαν Πρινς. Όλοι αυτοί οι παίκτες είναι μπόνους για εμάς. Είμαστε χαρούμενοι που κρατήσαμε ταλέντο στο ρόστερ μας».

-Την τελευταία δεκαετία υπάρχει το 5-out. Και οι πέντε παίκτες του γηπέδου σουτάρουν από μακριά. Αυτό ήρθε σαν μια νέα τάση. Η επόμενη τάση στο παιχνίδι ποια θα είναι;

«Δεν ξέρω. Πιθανότατα και οι 5 παίκτες στο παρκέ να είναι 7-footers! Αυτός είναι ο τρόπος που έρχεται. Κάποιες ομάδες έχουν πόιντ γκαρντς που ξεπερνούν τα 2 μέτρα. Δείτε τον Ουεμπανιάμά. Αν αυτή είναι η ένδειξη του πώς πηγαίνει το παιχνίδι, τότε θα είναι πολύ ενδιαφέρον να το δεις. Το παιχνίδι αλλάζει διαρκώς και είναι πάντα σημαντικό για εμάς να είμαστε μαθητές του παιχνιδιού και να αγκαλιάζουμε κάθε αλλαγή».

-Ο Κέμπα Ουόκερ έπειτα από μια λαμπρή πορεία στο ΝΒΑ αποφάσισε να μετακομίσει στην Μονακό. Πώς είδατε την κίνηση αυτή και νιώθετε πως μελλοντικά και άλλοι αστέρες του ΝΒΑ θα βρεθούν στην Ευρώπη;

«Φυσικά! Ο Κέμπα είναι ένας τύπος που λατρεύει το παιχνίδι. Για εκείνον, που έχει μια σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ, το να είναι σε θέση να παίξει στην Ευρώπη για κανά δύο χρόνια να δει τη ζωή εδώ. Ενθαρρύνω όλους τους παίκτες να έρθουν στην Ευρώπη να δουν πόσο ωραίο μέρος είναι, τι μπάσκετ παίζεται και τι κουλτούρα υπάρχει. Για εκείνον το να βρεθεί στη Μονακό είναι μια διαφορετική εμπειρία όσον αφορά τους φιλάθλους. Είμαι χαρούμενος που ο Κέμπα θα δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Ενθαρρύνω κι άλλους παίκτες να κάνουν κάτι αντίστοιχο και να μην φοβηθούν να πάρουν την ευκαιρία να παίξουν στην Ευρώπη να παίξουν μπάσκετ».

.-Κλείνοντας θα ήθελα να μιλήσουμε για την πορεία σας. Παίξατε μπάσκετ στην Γαλλία και στην Αυστραλία μεταξύ άλλων. Τώρα είστε ένας από τους καλύτερους προπονητές στον τομέα σας. Πώς ήταν όλη αυτή η πορεία για εσας και οι θυσίες που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια τι ανταμοιβή έφεραν;

«Έχω μια εκπληκτική πορεία σαν προπονητής. Δεν θα μπορούσα να πω σε κάποιον πριν από 15-20 χρόνια ότι αυτό θα συνέβαινε σε μένα. Δεν προσπάθησα καν να γίνω προπονητής. Για μένα τα πάντα έχουν να κάνουν με την δουλειά και το να μένω στο τώρα. Πάντα θέλω να είμαι παρών και να κάνω σπουδαία πράγματα. Το να βλέπω τι συνέβη στην πορεία μου, είναι ευλογία. Δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη. Είναι απίστευτη ευλογία, έχοντας στο πλευρό μου ανθρώπους που έδειξαν τον δρόμο μπασκετικά».