Ο Ολυμπιακός της νέας σεζόν: Ο ποιοτικός κορμός και το κομμάτι που λείπει στο παζλ του Μπαρτζώκα
i

Sportal

Ο Ολυμπιακός της νέας σεζόν: Ο ποιοτικός κορμός και το κομμάτι που λείπει στο παζλ του Μπαρτζώκα

Aχιλλέας Μαυροδόντης 08:25 - 16.09.2023 / Ανανεώθηκε: 09:29 - 16.09.2023

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται σιγά - σιγά στη μάχη της νέας σεζόν και το Sportal σας παρουσιάζει το προφίλ των Ερυθρόλευκων.

Ολυμπιακός σεζόν 2023 – 2024.

Πολλά μπορούμε να πούμε, πολλά μπορούμε να γράψουμε, όμως η αλήθεια είναι πως η φετινή ομάδα του Πειραιά αποτελεί ένα μυστήριο.

Με μια πρώτη ματιά ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ένα γεμάτο ρόστερ με παίκτες που μπορούν να κάνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα στο παρκέ. Αριθμητικά επίσης είναι γεμάτος. Ουσιαστικά όμως λείπει ένα κομμάτι από το παζλ, ενώ το να καλύψεις κενό σαν του Σάσα Βεζένκοφ μόνο εύκολο δεν είναι.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει τον παίκτη με την προσωπική φάση, που ξέρεις ότι στη δύσκολη στιγμή θα τον εμπιστευτείς να παίξει ένας εναντίον ενός. Προς θεού, δεν λέμε ότι το ρόστερ είναι κακό. Λείπει όμως ένα κομμάτι που θα το κάνει εξαιρετικό και θα βάλει και πάλι τους Ερυθρόλευκους στο παιχνίδι για το Final 4. Βέβαια έχει ένα τεράστιο «συν». Ο κορμός του είναι ίδιος με πέρσι, πράγμα που σημαίνει ότι η ομοιογένεια είναι εκεί και αυτό θα παίξει κομβικό ρόλο, ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν. 

Αυτό το κομμάτι είναι κομβικό και δυστυχώς για τους Ερυθρόλευκους οι επιλογές στην ευρωπαϊκή αγορά φέτος δεν υπήρχαν. Γι’ αυτό και κοιτάζουν από την αγορά του ΝΒΑ και για αυτό περιμένουν να βρουν ακριβώς αυτό που χρειάζονται.

Μέχρι να το βρούνε όμως, εμείς θα σας παρουσιάσουμε το τι έχει ο Ολυμπιακός στο φετινό του ρόστερ.

Η σταθερά του Ουόκαπ στον «άσσο»

Τόμας Ουόκαπ © Intime

Η θέση «1» στον Ολυμπιακό ανήκει πρωτίστως στον Τόμας Ουόκαπ. Παίκτης που στην άμυνα κάνει την διαφορά, εξαιρετικός δημιουργός και καλός στο πικ εν ρολ, ο Τόμας Ουόκαπ αποτελεί τον πλέι μέικερ που όλοι θα ήθελαν στην ομάδα τους. Παίκτης προπονητή και σωστός στρατιώτης. Το σουτ είναι το μελανό σημείο στο παιχνίδι του, καθώς δεν έχει σταθερότητα σε αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος επέστρεψε έχοντας ανέβει επίπεδο σε σχέση με αυτό που ήταν το 2019. Έπαιξε στο ΝΒΑ, κατέκτησε την Euroleague και δεν είναι τυχαίο πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον ήθελε σαν τρελός. Ο Μιχάλης Λούντζης αποτελεί τον τρίτο πλέι μέικερ της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα και ένα παιδί που έχει αποδείξει ότι μπορεί (και πρέπει) να πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Στον Ολυμπιακό τον πιστεύουν, ο ίδιος μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει με τις ευκαιρίες που θα πάρει.

Ακόμα καλύτερος ο Κάνααν

Αζάια Κάνααν ©Intime

Ο Αϊζάια Κάνααν έμεινε στον Πειραιά και περιμένουμε να δούμε ακόμη περισσότερα από τον ίδιο φέτος. Η παρουσία του Μιλουτίνοφ και του Φαλ μοιάζει να του εξασφαλίζει μερικά παραπάνω ελεύθερα σουτ, ο ίδιος είναι παίκτης εγνωσμένης αξίας και γουστάρει με όλο του το είναι να βρίσκεται στους Ερυθρόλευκους. Υπάρχει άλλωστε ο «κανόνας» πως οι Αμερικανοί είναι ακόμα καλύτεροι την δεύτερη σεζόν τους στον Ολυμπιακό. Ο Κάνααν λοιπόν δεν βρίσκουμε τον λόγο να μην είναι σε αυτή την εξίσωση.

Οι «διπλοθεσίτες» ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης

Λαρεντζάκης και ΜακΚίσικ Λαρεντζάκης & ΜακΚίσικ / © Intime

Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Σακίλ ΜακΚίσικ αποτελούν δύο πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα. Δύο παίκτες που από τον πάγκο μπορούν να αλλάξουν τον ρυθμό με το παιχνίδι τους και να ξεκολλήσουν την ομάδα τους, ενώ αγωνίζονται τόσο στο «2», όσο και στο «3». Ο μεν Λάρυ έχει το μακρινό σουτ και την άγνοια κινδύνου που τον χαρακτηρίζει, ενώ ο Σακ αποτελεί ίσως τον κορυφαίο «σλάσερ» σε όλη την Euroleague. Πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του κόουτς «Μπι».

Η «κόλλα» που ενώνει τα πάντα

Κώστας Παπανικολάου © Intime

Ο Κώστας Παπανικολάου είναι ο παίκτης που κρατάει ενωμένο όλο τον Ολυμπιακό. Η φωνή της λογικής και ο παίκτης που άπαντες σέβονται σε εκτιμούν. Ο Παπ είναι περίπτωση παίκτη που όλοι οι προπονητές θα ήθελαν, ενώ παρόλο που τα χρόνια περνούν, εκείνος μοιάζει με το παλιό καλό κρασί. Εμπειρία ζηλευτή, τρομερή κίνηση μακριά από τη μπάλα, πάθος σε άμυνα και επίθεση και ένα τιμιότατο στατικό σουτ, είναι τα βασικά όπλα που έχει στην φαρέτρα του ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο «μπόμπερ» και το… κομπιούτερ

Άλεκ Πίτερς ©Intime

Ο Άλεκ Πίτερς θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν τον βασικό πάουερ φόργουορντ του Ολυμπιακού και τον παίκτη που θα κληθεί να καλύψει (όσο μπορεί) το κενό του Σάσα Βεζένκοφ. Είναι γνωστό πως πρόκειται για παίκτη με δολοφονικό χέρι, όπως είναι γνωστό και το γεγονός πως μιλάμε για έναν αθλητή που πέρσι δεν έβγαλε «κιχ», ακόμα και όταν έμενε σε όλο το ματς στον πάγκο. Δεν έμενε γιατί είναι κακός παίκτης. Έμενε γιατί είχε μπροστά του τον κορυφαίο παίκτη της Ευρώπης, τον Σάσα Βεζένκοφ. Φέτος θα βγει μπροστά και μοιάζει ως η πιο ασφαλής επιλογή για τον πιο βελτιωμένο παίκτη. 

Ο Λουκ Σίκμα από την άλλη είναι ο φόργουορντ που δίνει τελείως διαφορετικό παιχνίδι στον Ολυμπιακό. Πασέρ από τους λίγους και ένας πολύ έξυπνος παίκτης που ξέρει πού να βρεθεί και πότε, ώστε να γίνει χρήσιμος για την ομάδα του. Η ηλικία του είναι το αρνητικό (34 ετών), όμως η εμπειρία του μπορεί να ισοσταθμίσει αυτό το «κακό».

Οι πύργοι

Μιλουτίνοφ - Φαλ Μιλουτίνοφ - Φαλ / © Intime

Πάμε τώρα στην θέση που ο Ολυμπιακός έχει την μεγαλύτερη δύναμη. Η θέση του σέντερ στον Ολυμπιακό δεν είναι υπερβολή να πούμε πως σκορπάει ΤΡΟΜΟ, καθώς σε αυτή βρίσκονται ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Μουστάφα Φαλ. Ο Σέρβος είναι μια από τις κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού και ένας παίκτης που έχει ποιότητα σπάνια, λατρεύει τον Ολυμπιακό και μπορεί να δώσει πολλές λύσεις. Ο Φαλ από την άλλη έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του τόσα χρόνια, όντας ένας από τους τοπ ψηλούς της διοργάνωσης. Και οι δύο έχουν ποστ παιχνίδι, ενώ πασάρουν εξαιρετικά, γεγονός που μπορεί να κάνει την διαφορά στο γρήγορο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την διαρκή κίνηση. Σε αυτούς τους δύο προσθέτουμε και τον Γιώργο Τανούλη που θα πάρει ευκαιρίες και μένει να δούμε πώς θα τις εκμεταλλευτεί.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός έχει σίγουρα ποιότητα, όμως, όπως είπαμε, λείπει ο παίκτης με την ατομική φάση. Στην παρούσα φάση το ένας – ένας από το ποστ μοιάζει μια τακτική που θα χρησιμοποιήσει η ομάδα του πειραιά, όμως πρέπει να βρει σκορ και από την περιφέρεια. Για περισσότερα, μένουν να περιμένουμε για το ξεκίνημα της σεζόν…