Αλήθεια τι κάνει ο Μίτσιτς στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ; (vids)

Αλήθεια τι κάνει ο Μίτσιτς στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ; (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:41 - 16.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:47 - 16.03.2024

Στην πραγματικότητα η rookie σεζόν του Βασίλιε Μίτσιτς στις ΗΠΑ είναι χωρισμένη στα δύο. Ξεκίνησε υποτονικά από την Οκλαχόμα, αλλά τον Φλεβάρη μετακόμισε στη Σάρλοτ και με τους Χόρνετς έχει γίνει αυτό που όλοι περίμεναν: Ένας πρωταγωνιστής (και) στο ΝΒΑ!

Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια μέχρι να πάρει την απόφαση να πάει στο ΝΒΑ και μέχρι να αποκτήσει όλα τα εφόδια που θεωρούσε πως χρειαζόταν ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Ο Βασίλιε Μίτσιτς, συμμετείχε στο Draft του 2014, σε ηλικία 20 ετών και λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, άκουσε το όνομά του: Οι Φιλαδέλφεια Σίξερς τον επέλεξαν στο Νο 52. Τότε, ο Σέρβος γκαρντ αγωνιζόταν στην Μπάγερν Μονάχου και ουδεμία σχέση δεν είχε το παιχνίδι του, με αυτό που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια στην Euroleague.

Εξελίχθηκε σε μέγα πρωταγωνιστή, άσκησε μεγάλη επιρροή στo ευρωπαϊκό μπάσκετ, ταυτόχρονα ανέπτυξε τα χαρίσματά και τα ένστικτά του, κατέκτησε δύο φορές την κορυφή με την Αναντολού Εφές και το καλοκαίρι -λίγο πριν κλείσει τα τριάντα του χρόνια- έκανε το... άλμα.

Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, που στο μεταξύ είχαν αποκτήσει τα δικαιώματά του, τον κάλεσαν στις ΗΠΑ και του έδωσαν τριετές συμβόλαιο (2+1). Βέβαια, δεν δίστασαν με την πρώτη ευκαιρία να τον ανταλλάξουν. Στις αρχές του Φλεβάρη, τον έστειλαν παρέα με τον Τρε Μαν και τον Λετονό Ντάβις Μπέρτανς στους Σάρλοτ Χόρνετς για να αποκτήσουν τον πρώην All-Star (το 2017), Γκόρντον Χέιγουορντ.

Το αν έπρεπε να το κάνουν ή αν θα τους βγει σε καλό, αυτό χρειάζεται σκέψη και συγκέντρωση έξτρα δεδομένων. Χρειάζεται χρόνος για να κρίνει κανείς το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι του Μίτσιτς του έκανε καλό!

Ναι μεν δεν βρίσκεται πλέον, σε μία ομάδα επιπέδου Play Offs, που έχει δημιουργήσει συνθήκες για μεγάλες διακρίσεις, ακόμα και για όνειρα κατάκτησης του πρωταθλήματος, όπως είναι οι Θάντερ, αλλά έχει τη δυνατότητα στη Σάρλοτ να δείξει τι πραγματικά μπορεί να κάνει ως μονάδα και να εξηγήσει με τις πράξεις του, πως στο ΝΒΑ δεν έχει μόνο παρόν, αλλά έχει και... μέλλον!

Από τους τρεις πόντους στους δώδεκα!

Στα πρώτα του 30 ματς στον «μαγικό πλανήτη» λοιπόν, ο Βασίλιε Μίτσιτς φόρεσε περιστασιακά τη φανέλα των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Έβαλε μόνο μία φορά διψήφιο αριθμό πόντων (12) και έπαιξε μόνο επτά φορές πάνω από 15 λεπτά. Είχε κατά μέσο όρο (σε 12') 3,3 πόντους με 24,4% στα τρίποντα, 2,5 ασίστ και 0,8 ριμπάουντ.

Γενικά, περνούσε απαρατήρητος και αγωνιζόταν αραιά και που, πίσω από την πολυτάλαντη περιφερειακή γραμμή μιας ομάδας, στην οποία κυριαρχεί ο Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ και δίπλα του στα γκαρντ έχει τον Τζος Γκίντι κι αν χρειαστεί σουτέρ, ενεργοποιεί τον Αϊζέια Τζο ή τον Άαρον Ουίγκινς κι αν θέλει άμυνα τότε έχει τον Λου Ντορτ.

Στη Σάρλοτ όμως, ειδικά από τη στιγμή που ο ΛαΜέλο Μπολ είναι τραυματίας, ο Βασίλιε Μίτσιτς έχει μεταφερθεί στην πρώτη πεντάδα και μάλιστα αυτός παίρνει τις περισσότερες αποφάσεις πλέον για τους Χόρνετς.

Από το ντεμπούτο του με τις Σφήκες, ξεκαθάρισε το τι είναι αποφασισμένος να κάνει. Είχε 18 πόντους και 9 ασίστ και πλέον έχει καθιερωθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Στις 10 Μαρτίου έκανε το πρώτο του double double (12 πόντοι, 10 ασίστ στη νίκη επί των Μπρούκλιν Νετς), ενώ στις 14 Μαρτίου οι Χόρνετς νίκησαν και πάλι, αυτή τη φορά τους Μέμφις Γκρίζλις και ο Μίτσιτς έκανε ρεκόρ καριέρας: Έβαλε 25 πόντους με 5/6 τρίποντα, ενώ είχε οκτώ τελικές πάσες. Και συνεχίζει...

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ήταν και πάλι στη θέση του και στον ρόλο του. Οι Χόρνετς βέβαια, αυτή τη φορά, έχασαν από τους Φοίνιξ Σανς, αλλά ο 30χρονος Σέρβος είχε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι του πάνω από 20 πόντους (21 για την ακρίβεια) και για τρίτο από τις 11 Φλεβάρη, δηλαδή από τη στιγμή που μετακόμισε στην πόλη της Βόρειας Καρολίνας.

Πλέον, έχει 16 συμμετοχές με τη νέα του ομάδα, ενώ στις τελευταίες επτά είναι μέλος της πρώτης πεντάδας και συνολικά με τους Χορνετς καταγράφει στη στατιστική του 11,9 πόντους και 5,9 ασίστ σε 26 λεπτά χρόνο συμμετοχής ανά αγώνα.

Απομένουν άλλοι 15 αγώνες για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του μέχρι να πάνε διακοπές, καθώς δεν έχουν καμία ελπίδα πρόκρισης στα Play Offs εδώ και καιρό, αλλά και 15 ευκαιρίες για τον Μίτσιτς ώστε να αυξήσει τα νούμερά του και να προετοιμαστεί κατάλληλα έτσι ώστε στη δεύτερη σεζόν του να κάνει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση.

Επίσης, στο τέλος της σεζόν 2024-25 κρίνεται και η επέκταση της συνεργασίας του για την τρίτη σεζόν. Για την πρώτη πήρε σχεδόν επτά εκατομμύρια, για την δεύτερη προβλέπονται άλλα τόσα και για την τρίτη (αν την αποδεχθεί η Σάρλοτ ή όποια ομάδα τον έχει στο δυναμικό της τότε) μία αύξηση της τάξης του ενός εκατομμυρίου.

Με μία ντρίμπλα ο Μίτσιτς κατατρόπωσε τον Ντουράντ - Επίδειξη υψηλής τεχνικής από τον Σέρβο (vids)
NBA

08:59 - 16.03.2024

Με μία ντρίμπλα ο Μίτσιτς κατατρόπωσε τον Ντουράντ - Επίδειξη υψηλής τεχνικής από τον Σέρβο (vids)

Ο Βασίλιε Μίτσιτς μετά το ρεκόρ καριέρας του (25 πόντοι) στο προηγούμενο ματς των Χόρνετς, αυτή τη φορά έβαλε 21 πόντους στους Σανς και κυρίως έκανε τον Κέβιν Ντουράντ να υποφέρει. Όταν αυτός προσπάθησε να σταματήσει τον Σέρβο, τότε... γκρεμοτσακίστηκε!

Αν πάντως, συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό δεν αποκλείεται να αξιώσει περισσότερα, αν θέλει βέβαια να συνεχίσει στις ΗΠΑ και δεν επιλέξει να επιστρέψει στην Ευρώπη. Κάτι που δεν αποκλείεται να σκεφτεί και να συζητήσει...