Το χέρι του Σλούκα στέλνει τον Ολυμπιακό στο Κάουνας και εμάς στον καρδιολόγο

Το χέρι του Σλούκα στέλνει τον Ολυμπιακό στο Κάουνας και εμάς στον καρδιολόγο

Aχιλλέας Μαυροδόντης 09:14 - 04.05.2023 / Ανανεώθηκε: 09:21 - 04.05.2023

Ο Κώστας Σλούκας, ο ηγέτης του Ολυμπιακού, καθάρισε την υπόθεση νίκη για τους Ερυθρόλευκους και τους έβαλε με το... 1,5 πόδι στο Κάουνας! Γράφει από την Πόλη ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ξεκινώντας πολλές φορές να γράψεις για ένα παιχνίδι, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Έχεις δει την αναμέτρηση, έχεις μελετήσει τα στατιστικά, ξέρεις τι πρέπει να πεις. Για παιχνίδια σαν το Game 3 του Ολυμπιακού με την Φενέρμπαχτσε, ακόμα και η πάμπλουτη ελληνική γλώσσα, δεν είναι αρκετή για να περιγράψει αυτό που ζήσαμε στην Πόλη.

Η ατμόσφαιρα σε όλο το παιχνίδι ήταν συγκλονιστική, με τους Τούρκους φιλάθλους να είναι ξεκάθαρα ο 6ος παίκτης της Φενέρ. Ούτε εκείνοι όμως δεν ήταν αρκετοί για να σταματήσουν την αρμάδα του Ολυμπιακού, με καπετάνιους τον Κώστα Σλούκα και τον Σάσα Βεζένκοφ.

Ο Ολυμπιακός άλωσε για ακόμα μια φορά την έδρα της Φενέρμπαχτσε, ανέκτησε το πλεονέκτημα έδρας και πλέον είναι ένα βήμα από το Final 4 του Κάουνας, εκεί που ανήκει άλλωστε. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει όμως. Ιδανικά, πρέπει να την τελειώσει την Παρασκευή. Και να μην το κάνει τότε όμως, από το ΣΕΦ δεν πρόκειται να περάσει ξανά η Φενέρμπαχτσε.

Πάμε όμως να δούμε μερικά πράγματα από το Game 3 για αρχή, αφού οριακά γλιτώσαμε την επίσκεψη στον καρδιολόγο. Ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε στον Κώστα Σλούκα και εκείνος έδειξε πως είναι ο ηγέτης του. 25 πόντοι, 4 ριμπάουντ (όλα επιθετικά), 6 ασίστ, 1… μπλοκ και 34 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης, για έναν συγκλονιστικό «Σλούκι Λουκ», που είδε τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους συμπαίκτες του να τον εμπιστεύονται απόλυτα και εκείνος πους έβγαλε ασπροπρόσωπους. Ο Ουόκαπ έκανε το λάθος στο τέλος γιατί ήθελε να δώσει τη μπάλα μόνο στον Σλούκα. Ο Σάσα Βεζένκοφ του φώναζε στο τάιμ άουτ να σουτάρει και ο Γιώργος Μπαρτζώκας σχεδίασε το play για να του δώσει τη μπάλα και να αποφασίσει εκείνος. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Βέβαια μην γελιέστε. Δεν είναι καθόλου εύκολο το σουτ που παίρνει ο Κώστας Σλούκας. Η άμυνα της Φενέρ και συγκεκριμένα του Χέιζ Ντέιβις, ήταν κρεμασμένη πάνω του, όμως εκείνος έχει την ικανότητα να παίρνει τέτοιες επιθέσεις και να κάνει την διαφορά. Ίσως να έπρεπε να πάρει και στο ΣΕΦ εκείνος την τελευταία επίθεση, αλλά μικρή σημασία έχει τώρα αυτό.

Από εκεί και πέρα πρέπει να σταθούμε στον Σάσα Βεζένκοφ. Ο σταρ του Ολυμπιακού, πέραν του ότι με καμία δόση εγωισμού ήθελε να πάρει την τελευταία ευθύνη ο Σλούκας, πριν από αυτό είχε βγει μπροστά και με μεγάλες φάσεις είχε δώσει τεράστιες ανάσες στην ομάδα του. Ο Σλούκας είχε 10 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο, όμως ο Σάσα Βεζένκοφ πρόσθεσε 8 και έβαλε μάλιστα ένα τρίποντο που για άλλους θα ήταν τρομακτικά δύσκολο. Για εκείνον όμως ήταν απλά μια μέρα στη δουλειά.

Ο Ολυμπιακός είναι ευλογημένος που έχει αυτούς τους δύο και φάνηκε στο ματς. Δεν είχε όμως μόνο εκείνους, παρότι στο τέλος αυτοί έκαναν τη διαφορά.

Για να φτάσουμε στο σημείο να κριθεί το ματς στην τελευταία κατοχή, ο Ολυμπιακός είχε δει τον Τάρικ Μπλακ να δίνει μεγάλες μάχες και να σκοράρει κομβικούς πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά και τον Σακίλ ΜακΚίσικ να βγάζει τρομερή ενέργεια και επίσης να δίνει σκορ όταν η ομάδα του το χρειάστηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Σλούκας: «Στεναχώρησα την παλιά μου ομάδα, αλλά ελάχιστα με ενδιαφέρει» (vid)
EUROLEAGUE

00:11 - 04.05.2023

Σλούκας: «Στεναχώρησα την παλιά μου ομάδα, αλλά ελάχιστα με ενδιαφέρει» (vid)

Ξεκάθαρος ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να ολοκληρώσει τη σειρά κόντρα στη Φενέρ την προσεχή Παρασκευή παρουσιάστηκε ο Κώστας Σλούκας και αναφέρθηκε στο σπουδαίο καλάθι που πέτυχε κόντρα στην πρώην του ομάδα, μιλώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -11 στο ξεκίνημα, ούτε πως δεν έχασε το μυαλό του στο -9 στο τέταρτο δεκάλεπτο. Έμεινε πιστός στο πλάνο του, έψαχνε πάντα την καλύτερη δυνατή επιλογή και χτυπούσε στα μις ματς. Έχασε βέβαια πολλά (θεωρητικά) εύκολα καλάθια, ενώ πέραν των Σλούκα και Βεζένκοφ (6/13 από το τρίποντο) οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν με τα σουτ τους (0/11). Σε αυτό προσθέστε και τα ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στην Φενέρμπαχτσε να ανανεώσει επιθέσεις και «καθάρισε» τα ριμπάουντ (34-39), δείχνοντας πως… έμαθε από το δεύτερο ματς.

Αρκετά είπαμε. Σε λίγες ώρες θα τα πούνε πάλι οι παίκτες, καθώς ακολουθεί στη μια (13:00) η ανοιχτή προπόνηση του Ολυμπιακού. Την Παρασκευή (5/5) η ομάδα του Πειραιά θα έχει την ευκαιρία να τελειώσει τη σειρά και θέλει πολύ να δώσει ακόμα μια χαρά στον κόσμο της. Θα τα καταφέρει ή θα πάμε σε πέμπτο ματς στο ΣΕΦ; Θα το μάθουμε σε λίγες ώρες.

ΥΓ. Αν δεν γίνουμε φέτος καρδιακοί, δεν θα γίνουμε ποτέ με αυτή την ομάδα.

ΥΓ2. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν σε όλο το ματς τόσο εριστικός. Ευελπιστώ πως ήταν απλά μια βραδιά.

ΥΓ3. Μην ξεγράφετε την Φενέρ. Είναι ομαδάρα. Απλά ο Ολυμπιακός είναι ακόμα καλύτερος, όμως πρέπει να το δείξει και στο παρκέ.

ΥΓ4. Πρώτη μου φορά στην Πόλη. Αυτό με την κίνηση όμως δεν μπορώ να το συλλάβω. Μιλάμε για τραγική κατάσταση!