Θέλει ή δεν θέλει σέντερ φορ η ΑΕΚ
i

Ματίας Αλμέιδα και Λιβάι Γκαρσία/©intime

Θέλει ή δεν θέλει σέντερ φορ η ΑΕΚ

Κώστας Τσίλης 08:22 - 03.06.2023 / Ανανεώθηκε: 08:26 - 03.06.2023

Υπάρχει ένα κυρίαρχο ερώτημα που θα συνοδεύσει πιθανότατα ολόκληρο (και) το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι της ΑΕΚ, αλλά όπως και να απαντηθεί τελικά, πάντα θα ισχύει το "ο Αλμέιδα ξέρει καλύτερα". Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν λόγω της παταγώδους αποτυχίας της σεζόν που είχε φύγει, υπήρχε ακόμα επιφύλαξη για τις αποφάσεις του Αλμέιδα και αμφισβήτηση γι αυτές της διοίκησης, υπήρχαν μια σειρά από ερωτηματικά για τις κινήσεις της ΑΕΚ. Αυτό που κυριαρχούσε, ήταν το «γιατί δεν παίρνει έναν βαρβάτο σέντερ φορ και επιμένει πως θα πάει με το πείραμα Γκαρσία». Μάλιστα θυμάμαι πως πάντα αυτή η απορία συνοδευόταν και μ’ ένα «ο Παναθηναϊκός δηλαδή γιατί πήγε και έδωσε ένα τσουβάλι εκατομμύρια για να πάρει τον Σπόραρ».

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ως προς την Αλμέιδα η επιφύλαξη έχει γίνει αποθέωση, λατρεία και «ότι πει είναι νόμος», για την διοίκηση η αμφισβήτηση έχει γίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Και ο Γκαρσία παίζοντας ως βασικός φορ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, έβαλε περισσότερα γκολ από τον Σπόραρ και πάνε κατευθείαν στα σκουπίδια προτάσεις για πώληση που προς το παρόν έχουν φτάσει τα 15 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά, έστω και διατυπωμένη πολύ πιο κομψά, η απορία παραμένει και μάλιστα κυρίαρχη στις συζητήσεις. Πρέπει ή όχι η ΑΕΚ να πάρει σέντερ φορ;

Για να είμαστε και δίκαιοι, θαρρώ πως δεν είναι μια κουβέντα που έχει ανοίξει (μόνο) ο κόσμος. Υπάρχει και εντός της ΑΕΚ μια εσωτερική τέτοια συζήτηση. Που είναι πολύ πιθανό ακόμα και να τεθεί επί τάπητος σε μια από τις προσεχείς συσκέψεις κορυφής περί των μεταγραφικών και ως εκ τούτου να γίνει πλέον πολύ πιο επίσημη. Και μεταξύ μας, είναι ποδοσφαιρικά πολύ λογικό να υπάρχει ανοιχτή στην ΑΕΚ μια κουβέντα περί σέντερ φορ, λόγω των δεδομένων. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείς, ο μόνος σίγουρος στο ρόστερ για ολόκληρη την επόμενη σεζόν, είναι ο Ζίνι που όσοι τον έχουν δει στις προπονήσεις, υποστηρίζουν πως δεν πιάνεται ούτε με… λάσο.

Ο Γκαρσία και ο... άλλος 

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά. Στον Γκαρσία ο Αλμέιδα έχει τεράστια εμπιστοσύνη. Πιστεύει πως ακόμα έχει να δώσει ως φορ ακόμα περισσότερα σε σχέση με την πρώτη του σεζόν. Θα ξέρει πολύ καλύτερα την θέση, θα έχει δουλέψει ακόμα πιο πολύ τις κινήσεις του φορ και θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός. Με λίγα λόγια αν δεν συζητούσαμε για απόλυτα εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, ο Αλμέιδα θα πήγαινε και την επόμενη και την μεθεπόμενη και όλες τις σεζόν με το άρμα μάχης που λέγεται Γκαρσία στην επίθεση.

Αλλά ο Αργεντινός που είναι ένας ποδοσφαιράνθρωπος, ξέρει πως αργά ή γρήγορα στα γραφεία της ΑΕΚ θα φτάσει μια πρόταση για τον Λιβάι με οικονομικά δεδομένα που δεν θα σηκώνουν άρνηση. Αυτό βεβαίως δεν είναι απαραίτητο να γίνει φέτος το καλοκαίρι. Διότι σίγουρα η ΑΕΚ δεν πρόκειται να δεχθεί να πουλήσει τον Γκαρσία, πριν παίξει τα ευρωπαϊκά προκριματικά. Και εκεί πήγαινε το «δεν πωλείται» που είπε ο Μελισσανίδης δημοσίως για τον Λιβάι. Επομένως κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί η υπόθεση. Ενδεχομένως και ο Γκαρσία να συνεχίσει στην ΑΕΚ και την επόμενη σεζόν.

Σ’ αυτή την περίπτωση κάποιος θα σκεφτόταν πως η ΑΕΚ στους φορ είναι κομπλέ. Σούπερ ο Γκαρσία, αξιόπιστος (και το απέδειξε) ο Φαν Βέερτ, έρχεται από πίσω και ο Ζίνι. Δεν είμαι σίγουρος πως έτσι το σκέφτεται ο Αλμέιδα και γενικώς η ΑΕΚ. Σ’ αντίθεση μ’ ότι ίσχυε πέρυσι, που ο Ματίας καιγόταν μόνο για να μπορέσει να κάνει τον Γκαρσία να προσαρμοστεί στην θέση του σέντερ φορ και τίποτε άλλο, υπάρχουν επιπλέον αγωνιστικές υποχρεώσεις. Και αυτές οι επιπλέον αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι εξόχως σημαντικές. Τόσο ο Μελισσανίδης, όσο και ο Αλμέιδα, τόσο δημοσίως, όσο και εντός των τειχών της ομάδας, έχουν βάλει τον πήχη της επόμενης σεζόν, σε σοβαρή παρουσία της ΑΕΚ στην Ευρώπη.

Λόγος και αντίλογος

Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται ποιοτικές λύσεις σ’ όλο το απλωμένο ροτέισον. Εξ ου και φαίνεται να υπάρχει σίγουρα καταρχάς ως σκέψη και πιθανότατα να προκύψει ως συζήτηση, η κίνηση για μεταγραφή ενός ποιοτικού φορ. Ανεξάρτητα με την εξέλιξη με Γκαρσία. Έναν «βαρβάτο» φορ που έλεγε και η καφενειακή κουβέντα πέρυσι. Αλλά μια κουβέντα που δεν ήταν καθόλου καφενειακή και έγινε πολύ νωρίς το καλοκαίρι, ήταν με τον Πόνσε. Θεωρητικά θα μπορούσε να ξαναγίνει μια ανάλογη και φέτος, που το έδαφος είναι πιο πρόσφορο και στην περίπτωση που η ΑΕΚ τελικά το αποφασίσει να κινηθεί έτσι κι αλλιώς για έναν πολύ ποιοτικό φορ. Θεωρητικά, επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Άλλωστε σημασία έχει που μπαίνει ο πήχης.

Φυσικά σ’ αυτή την συζήτηση υπάρχει πάντα και ένας ισχυρός αντίλογος που λέει πως στις περισσότερες ομάδες που υλοποιήθηκε η ιδέα για δυο βαρβάτα φορ στο ρόστερ, το μοντέλο δεν λειτούργησε. Και ας υπήρχε και η Ευρώπη. Κυρίως διότι ένας φορ τύπου Πόνσε και ένας φορ τύπου Γκαρσία που πλέον η τιμή του εκτοξεύτηκε, θέλει να παίζει και Τετάρτη και Κυριακή και συνεχώς. Κάτι που ο Αλμέιδα, ως έμπειρος ποδοσφαιράνθρωπος, το ξέρει καλά και πάντα το συνυπολογίζει στις αποφάσεις του. Το έκανε πέρυσι, θα το κάνει σίγουρα και φέτος, παρότι τα δεδομένα ως προς τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ είναι πολλά.

Για να φτάσουμε σ’ ένα συμπέρασμα, στην πραγματικότητα ακόμα είναι πολύ νωρίς στο καλοκαίρι για να βγει συμπέρασμα. Ουδείς αυτή την στιγμή, ακόμα και μέσα στην ΑΕΚ, έχει καθαρή απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει ή όχι να αποκτηθεί ένας φορ. Ένας βαρβάτος φορ. Σίγουρα ωστόσο, είναι ένα ερώτημα που ίσως συνοδεύσει ολόκληρο το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι της ΑΕΚ. Ευτυχώς πάντως, όποια και είναι αν στο τέλος η απάντηση, θα συνοδεύεται από το αδιαπραγμάτευτο και απολύτως κερδισμένος, «ο Ματίας ξέρει πάντα καλύτερα»

var disqus_config = function () { this.callbacks.onNewComment = [function(comment) { trackCommentGA4(comment); }]; }; (function() { var d = document, s = d.createElement('script'); s.src = 'https://www-sportal-gr.disqus.com/embed.js'; s.setAttribute('data-timestamp', +new Date()); (d.head || d.body).appendChild(s); })(); function trackCommentGA4(comment) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ event: 'submit_comment', form_state: 'success', method: 'cms' }); }