Η αλήθεια του Γκριγκόνις για τη διαιτησία και μια κουβέντα που δεν εξυπηρετεί το μπάσκετ

Γκριγκόνις - Παπανικολάου

i

© Intime

Η αλήθεια του Γκριγκόνις για τη διαιτησία και μια κουβέντα που δεν εξυπηρετεί το μπάσκετ

Aχιλλέας Μαυροδόντης 17:20 - 06.06.2023 / Ανανεώθηκε: 21:17 - 09.03.2024

Το τρίτο ημίχρονο του πρώτου τελικού ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό καλά κρατεί... Η ρεαλιστική προσέγγιση του Γριγκόνις σε μια συζήτηση που δεν προσφέρει τίποτα στη συνέχεια των τελικών και στο άθλημα. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Το πρώτο ντέρμπι των τελικών ανήκει στο παρελθόν, όμως η… σκόνη που σήκωσε, ακόμα να καταλαγιάσει, καθώς το τρίτο ημίχρονο θα τελειώσει (εάν τελειώσει) πριν τον δεύτερο τελικό.

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη και αυτή μόνο κρατάει, καθώς εμφάνισε ένα μέτριο αγωνιστικό πρόσωπο και επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει το ματς στα ίσια, παρότι οι Πειραιώτες είναι καλύτερη ομάδα.

ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης ορίζουν τον βαθμό δυσκολίας για τον Ολυμπιακό στους τελικούς
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

20:42 - 05.06.2023

ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης ορίζουν τον βαθμό δυσκολίας για τον Ολυμπιακό στους τελικούς

Ο Ολυμπιακός δεν πήρε στην επίθεση πράγματα από τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη και τον Σακίλ ΜακΚίσικ, παίκτες που στην συνέχεια θα χρειαστεί, εάν θέλει να απλοποιήσει την σειρά με τον Παναθηναϊκό...

Από εκεί και πέρα, μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για την διαιτησία. Ο Παναθηναϊκός, ανεπίσημα, είχε εκφράσει τα παράπονά του αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης. Στη συνέχεια ήρθε και η ανακοίνωση από πλευράς πρασίνων, όπου ζητήθηκε η τιμωρία των διαιτητών και στην οποία χρησιμοποιήθηκαν σκληροί χαρακτηρισμοί.

Ξεκινώντας από κάτι βασικό. Η τόσο μεγάλη κουβέντα που γίνεται αδικεί την ίδια την ομάδα του Παναθηναϊκού. Ο Χρήστος Σερέλης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του (βάσει και των επιλογών που είχε) και με το πλάνο του έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό, επέτρεψε στον Σάσα Βεζένκοφ μόλις 4 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και έτσι οι Πράσινοι μπήκαν για τα καλά στην διεκδίκηση του αγώνα.

Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί να δανειστώ μια ατάκα που χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο κύριος Βαρούχας, όταν σχολιάζει τις ποδοσφαιρικές αμφισβητούμενες φάσεις. Δυναμόμετρο δεν μπορεί να έχουν οι διαιτητές. Όταν υπάρχει επαφή, τότε αυτή είναι φάουλ. Για παράδειγμα στο φάουλ πάνω στον Ουόκαπ στο 38’, αλλά και τα δύο πάνω στον Σλούκα μετά, η επαφή υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μάριους Γκριγκόνις, ο MVP του Παναθηναϊκού σε αυτό το παιχνίδι, δεν μπήκε καν στην διαδικασία να μιλήσει για το αν ήταν φάουλ ή όχι. Τα χαρακτήρισε απλά «επιπόλαια».

Στο κάτω – κάτω όμως, καμία από αυτές τις φάσεις δεν έκρινε το ματς. Το ματς κρίθηκε από την αστοχία του Παναθηναϊκού στα σουτ στο τέλος και από το καθαρό μυαλό του Ολυμπιακού. Τόσο απλά. Ξαναλέμε πως η τόσο μεγάλη κουβέντα που γίνεται για την διαιτησία και που ξεκίνησε πριν ακόμα γίνει το τζάμπολ του αγώνα, αδικεί όλη την αγωνιστική προσπάθεια των Πρασίνων.

Ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί πολλές φορές στην πλευρά του αδικημένου, έχει δει τίτλους να κρίνονται από φάουλ που δεν δόθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις έβλεπε παίκτες του να βγαίνουν από τα πρώτα… δευτερόλεπτα εκτός αγώνα με φάουλ. Ας μην πιάσουμε λοιπόν αυτή τη συζήτηση. Μόνο κακό κάνει στο ίδιο το άθλημα.

Είδαμε ένα συναρπαστικό ματς, που η καλύτερη ομάδα του παρκέ πήρε και τη νίκη. Ας ελπίσουμε να δούμε εξίσου όμορφα παιχνίδια και στην συνέχεια και ο καλύτερος να είναι αυτός που θα σηκώσει στο τέλος της σειράς το τρόπαιο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν γίνει το ταμείο στα μέσα του Ιούνη…

ΥΓ. Μεγάλο θέμα η ασθένεια του Σλούκα. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται τον ηγέτη του στο ΟΑΚΑ, εκείνος θα κάνει ό,τι μπορεί για να παίξει, όμως η γαστρεντερίτιδα είναι δύσκολη περίπτωση, καθώς εξασθενεί τον οργανισμό. Περισσότερα για το θέμα μετά την προπόνηση του Ολυμπιακού την Τετάρτη.