Το δεύτερο ημίχρονο είναι η εικόνα της κανονικής ΑΕΚ που «χτίζεται»

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας

Το δεύτερο ημίχρονο είναι η εικόνα της κανονικής ΑΕΚ που «χτίζεται»

Χρήστος Τσάλτας 09:28 - 14.11.2023 / Ανανεώθηκε: 09:29 - 14.11.2023

Κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου η ΑΕΚ Betsson έδειξε δύο πρόσωπα. Στο δεύτερο μέρος όμως η εικόνα σκόρπισε αισιοδοξία για αυτό που χτίζει ο Πλάθα με τους συνεργάτες του. Και όχι άδικα. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Αν υπήρξε μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της ΑΕΚ, αυτή δεν σχετιζόταν με την εικόνα της ομάδας εντός παρκέ, αλλά με την αντίδραση του Ζοάν Πλάθα στη συνέντευξη Τύπου. Όσοι παρακολουθούν την ομάδα γνωρίζουν πως ο Ισπανός είναι απαιτητικός και... τελειομανής και δεν μένει σε όσα έχει δείξει η ομάδα του. Πάντα ζητάει το κάτι παραπάνω και φροντίζει να το επικοινωνεί με αμεσότητα. Είτε αυτά που δηλώνει αρέσουν, είτε όχι.

Αυτός είναι ο χαρακτήρας του στην τελική και δεν θα αλλάξει τώρα, μετά από 20 χρόνια καριέρας σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Μετά το παιχνίδι με τον Κολοσσό Ρόδου ο Ισπανός για πρώτη φορά εμφανίστηκε τόσο ήρεμος σε συνέντευξη Τύπου. Αναφέρθηκε στα λάθη και όσα θέλει να δει από τους παίκτες του να βελτιώνονται, όμως η εικόνα της ΑΕΚ και η συνολική εικόνα, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το 51-47 του ημιχρόνου έγινε 93-74 στο τέλος της αναμέτρησης, με την Ένωση να μετράει σε 20 αγωνιστικά λεπτά επί μέρους 42-27. Και ως εκ τούτου έφτασε στη νίκη, πολύ πειστικά και με τρόπο που δείχνει πως η ομάδα σταδιακά βελτιώνεται, διότι η χημεία του γκρουπ εντός παρκέ γίνεται όλο και καλύτερη. Που στο τέλος της ημέρας είναι και το πιο βασικό σε αυτή τη φάση της σεζόν.

Η ΑΕΚ δεν έχασε τον προσανατολισμό της ακόμα και σε σημεία που ο Κολοσσός είχε ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο, με τον Ουτόμι και τον Περάντες να δίνουν τον τόνο. Η Ένωση έπαιξε σε υψηλό τέμπο και αυτό ο Κολοσσός δεν μπόρεσε να το ακολουθήσει. Οι κακές αποφάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Σεγκούρα στη συνέντευξη Τύπου ήταν αποτέλεσμα της πίεσης αμυντικά, που ώθησε τους «θαλασσί» να βγουν από την comfort zone τους.

Από τους 47 πόντους του πρώτου ημιχρόνου, η ΑΕΚ οδήγησε τους Ροδίτες στους 27 και για πρώτη -ίσως- φορά στην Basket League η άμυνά της λειτούργησε καλά και με διάρκεια. Η συνολική εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου εξάλλου ήταν μια δήλωση του τι μπορεί να κάνει η ομάδα όταν θα βρίσκεται στα στάνταρ που την θέλει ο Ισπανός προπονητής.

Όσο για την επίθεση, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ταλέντο υπάρχει και σιγά σιγά βγαίνουν αυτοματισμοί στο κομμάτι αυτό. Ο Πλάθα εξάλλου δουλεύει με άξονα η ομάδα του να παρουσιαστεί έτοιμη τον Φεβρουάριο, άρα ό,τι βλέπετε είναι... under construction σε αυτή τη φάση. Από τη στιγμή όμως που το ταλέντο περισσεύει και οι λύσεις υπάρχουν, τότε η ενέργεια στο μπροστά μέρος του παρκέ θα βγαίνει πιο εύκολα. Ακόμα και σε αγώνες που δεν θα πιάνει υψηλά στάνταρ απόδοσης, η Ένωση έχει την ευχέρεια να σκοράρει 85+ πόντους σταθερά. Κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν με αντιπάλους ίδιας δυναμικής.

Αυτό κι αν είναι «δήλωση»!

ΥΓ. Για να κλείσει το θέμα μια και καλή. Το γεγονός πως ο Μφιόντου Καμπενγκέλε έμεινε εκτός 12άδας στο παιχνίδι με τον Κολοσσό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το μέλλον. Ο Καναδός είναι εδώ, υπολογίζεται κανονικότατα από τον Ζοάν Πλάθα και θα βρίσκεται στην 12άδα στα επόμενα παιχνίδια. Απλώς αυτή την περίοδο η ΑΕΚ διαθέτει 7 ξένους που μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να παίξουν. Και αυτό είναι ευχάριστο για τον Πλάθα. Ας μην ξεχνάμε πως πριν από λίγα χρόνια για να βγαίνουν οι προπονήσεις, επί Στέφανου Δέδα, συμμετείχε στα ομαδικά διπλά ο Μάριος Μπατής. Τώρα που η ΑΕΚ διαθέτει ένα γεμάτο ρόστερ δεν υπάρχει καλύτερη συνθήκη. Ο Πλάθα άλλωστε θα την βρει την άκρη...