Η Εθνική έφτασε μέχρι εκεί που έφταναν τα πόδια της. Τόσο απλά, τόσο κατανοητά

Η Εθνική έφτασε μέχρι εκεί που έφταναν τα πόδια της. Τόσο απλά, τόσο κατανοητά

Χρήστος Τσάλτας 19:04 - 01.09.2023

Ούτε κατάρες, ούτε αναθέματα, ούτε αφορισμοί. Η Εθνική έκανε μεγάλη προσπάθεια σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, στο δεύτερο ημίχρονο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τη Λιθουανία και στο φινάλε λύγισε. Αλλά είναι αποτυχία αυτή η πορεία; Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Αποστολή στη Μανίλα

Εξ αρχής η Εθνική δεν ήταν φαβορί απέναντι στη Λιθουανία. Για πολλούς λόγους. Όχι μόνο για την ποιότητα που έχει στο ρόστερ της η ομάδα του Κάζις Μακσβίτις, αλλά και για το γεγονός πως ήταν πιο γεμάτη και με περισσότερες λύσεις σε θέσεις-κλειδιά.

Η Εθνική από την αρχή του τουρνουά είχε να παλέψει με προβλήματα. Είχε να διαβεί δρόμο ανηφορικό. Η απουσία του Ντίνου Μήτογλου έμοιαζε να κάνει αυτό τον ανηφορικό δρόμο να είναι Γολγοθάς.

Για ένα ημίχρονο η «γαλανόλευκη» ήταν μέσα στο παιχνίδι, έχοντας βάλει τους δικούς της κανόνες στο παρκέ. Βρήκε καλά σουτ, καθώς εκτέλεσε με 38% από την περιφέρεια, είχε σε τρομερή κατάσταση τους Ουόκαπ και Λαρεντζάκη, που ηγήθηκαν στο παρκέ και έδωσαν σημαντικές λύσεις επιθετικά, όμως την κρίσιμη ώρα, στο δεύτερο ημίχρονο δηλαδή, τα πάντα άλλαξαν.

Γιατί; Γιατί οι Λιθουανοί «διάβασαν» την άμυνα της Εθνικής στο 100%. Όσο οι φόργουορντ, αλλά και οι γκαρντ «έκλειναν» προς το καλάθι, τόσο έβρισκαν ελεύθερα σουτ. Γιοκουμπάιτις, Μπραζντέικις, Νορμάντας, Μπέντζιους έκαναν ζημιά στην Εθνική και το ποτάμι δεν γύριζε πίσω.

Στα ονόματα που αναφέραμε φεν υπήρχε αυτό του Γιόνας Βαλαντσιούνας. Γιατί; Διότι ο JV δεν έγινε παράγοντας στο παιχνιδιού. Έκαναν όλη τη δουλειά οι συμπαίκτες του και εκείνος απλώς δεχόταν τις πάσες και έκανε παιχνίδι κοντά στο καλάθι.

Τα 12/16 τρίποντα του δευτέρου ημιχρόνου είναι συνθήκη ήττας στο 100%. Η Εθνική δεν μπόρεσε να ανακόψει την περιφερειακή δράση των Λιθουανών και το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο θα είναι τυπική διαδικασία, ένας αγώνας για το γόητρο στη Μανίλα.

Η πρόκριση στο Προολυμνπιακό Τουρνουά είναι η μία απαρακαταθήκη που αφήνει η Εθνική ομάδα για την επόμενη μέρα της. Η δεύτερη είναι το κλίμα που δημιούργησε η ομάδα μέρα με τη μέρα. Ο ένας έπαιζε για τον άλλο, όσοι ήταν στον πάγκο μετέφεραν την ενέργειά τους στο παρκέ και αυτό το μείγμα έδειξε πως πάνω απ' όλα είναι παρέα η Εθνική.

Το αν θα έφτανε πιο μακριά δεν θα το μάθουμε ποτέ, ωστόσο η αίσθηση που μένει είναι πως έφτασε μέχρι εκεί που έφταναν τα πόδια της. Καλοκαίρι υπερβάσεων δεν μπορούσε να γίνει φέτος.

Τα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται...

ΥΓ. Συνηθίζουμε να λέμε για «υπέροχους λαούς», «έκτους παίκτες» και άλλα δημιοσιογραφικά... τσιτάτα, αλλά αυτοί που ταξίδεψαν στην Μανίλα αξίζουν όλα τα μπράβο του κόσμου. Και έδειξαν πώς είναι να αγαπάς και να στηρίζεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την ομάδα σου. Κρατήστε το αυτό.

ΥΓ1. Η συγκίνηση, οι αντιδράσεις, τα λόγια του Γιώργου Παπαγιάννη στο Sportal δείχνουν πως αυτοί που ήταν μέσα «ένιωθαν» τι εστί Εθνική.

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.

Tags: