Οι κινήσεις του «σκακιστή» Μπαρτζώκα που έκριναν την παρτίδα με τον Αταμάν!

Γιώργος Μπαρτζώκας

i

© Intime

Οι κινήσεις του «σκακιστή» Μπαρτζώκα που έκριναν την παρτίδα με τον Αταμάν!

Κώστας Σωτηρίου 11:34 - 19.02.2024 / Ανανεώθηκε: 11:36 - 19.02.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου εντοπίζει τα σημεία που έκριναν τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και απαριθμεί τις κινήσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα, που χάρισαν τον πρώτο τίτλο της σεζόν στον ανώτερο πνευματικά και αγωνιστικά Ολυμπιακό.

«Οι παίκτες μας έπαιξαν καταπληκτική άμυνα, δεν αφήσαμε τίποτε εύκολα στον Παναθηναϊκό, παίξαμε με επαφές και όταν επιβάλλεσαι στον άλλο πνευματικά και φυσικά, αρχίζεις και σκοράρεις στην επίθεση. Ήρθαν και κάποια σημαντικά καλάθια, όπως ένα τρίποντο του Ντόρσεϊ, ένα φόλοου του Βεζένκοφ και ένα ντράιβ του ΜακΚίσικ». Όχι, δεν έχουμε μπερδέψει τις σεζόν! Ούτε κάναμε λάθος στο… copy paste!

Η δήλωση ανήκει στον Γιώργο Μπαρτζώκα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στον Παναθηναϊκό στις 20 Φεβρουαρίου 2022, ωστόσο αν αλλάξουμε τα τρία ονόματα και βάλουμε κάποια άλλα στη θέση τους, πχ Φαλ, Πετρούσεφ και Μήτρου-Λονγκ, η ίδια ακριβώς κατάσταση επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα, με τον ίδιο αντίπαλο, στο ίδιο γήπεδο, μόνο που αντί για Τελικός Φάιναλ 4 ήταν Τελικός Φάιναλ 8! Οι Ερυθρόλευκοι επιβλήθηκαν του Τριφυλλιού πρώτα πνευματικά και μετά αγωνιστικά. Και παρά το κάκιστο επιθετικά παιχνίδι τους (5/28 τρ. και συνολικά 69 πόντοι!) κατάφεραν να υποτάξουν τους Πράσινους κατακτώντας το τρίτο σερί Κύπελλο Ελλάδος στην ιστορία τους.

Φυσικά, για να συμβεί αυτό και ο Παναθηναϊκός να σκοράρει τελικά 23 πόντους κάτω από τον μέσον όρο του στην Ευρωλίγκα (μ.ό. 80,8 π.), ο «σκακιστής» Μπαρτζώκας -προσωνύμιο, που του αρέσει υπερβολικά και δεν το κρύβει- έκανε κάποιες κινήσεις, οι οποίες προκάλεσαν το «ματ» στον ομόλογό του Έργκιν Άταμαν χαρίζοντάς του τον έβδομο σερί τίτλο απέναντι στον Παναθηναϊκό: Δυο πρωταθλήματα (2022, 2023), δυο Σούπερ Καπ (2022, 2023) και τρία Κύπελλα (2022, 2023, 2024).

Η πρώτη κίνηση, που δεν φαίνεται και δεν θα την παραδεχτεί ποτέ δημοσίως, έχει να κάνει με τον εντοπισμό των αστοχιών στον σχεδιασμό του φετινού Ολυμπιακού. Για να χρησιμοποιήσουμε σκακιστικούς όρους, πρόσθεσε όχι έναν, αλλά δύο πύργους (Πετρούσεφ, Ράιτ) συν έναν στρατιώτη (Μήτρου-Λονγκ), οι οποίοι προετοιμάστηκαν αρκετό καιρό και ήταν πανέτοιμοι, όταν τους ζητήθηκε να μπουν στη μάχη και να την κερδίσουν απέναντι σε έναν αντίπαλο με υψηλή ποιότητα, αλλά πνευματικά ανέτοιμο το συγκεκριμένο βράδυ. Επίσης, κάτι που δεν θα πει ποτέ ο «κόουτς Μπι» είναι ότι ο τραυματισμός του Νικόλα Μιλουτίνοβ είναι μεν ένα πρόβλημα, αλλά τον οδήγησε σε διαφορετικά μπασκετικά μονοπάτια καθιστώντας την ομάδα του πιο γρήγορη, με περισσότερες κατοχές και πιο απρόβλεπτη.

Κατά τη γνώμη μου το κλειδί της ερυθρόλευκης επικράτησης ήταν ο Φίλιπ Πετρούσεφ, ο οποίος παίζοντας «4» δίπλα στον Μουστάφα Φαλ ή με παρτενέρ τον ευέλικτο Ράιτ όχι απλώς επηρέασε, αλλά καθόρισε την έκβαση του Τελικού, στον οποίο MVP δικαιωματικά αναδείχθηκε ο Γάλλος διεθνής για τα απίστευτα κατορθώματά του σε άμυνα (hedge-out με ύψος 2,20 μ., ριμπάουντ και τάπες) και επίθεση (σκορ και δημιουργία). Το ακούω με σεβασμό και ενδιαφέρον ότι για τον τίτλο «κλειδί του τελικού» ερίζει και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Ο ομογενής γκαρντ έτρεξε, πίεσε, έβαλε το κορμί του, ξόδεψε φάουλ και στο τέλος θυσιάστηκε (5 φ.) για την ομάδα του. Πράγματι, η παρουσία του ήταν καταλυτική, ωστόσο ο Πετρούσεφ ήταν το κάτι άλλο.

Το πώς σκέφτεται ο κάθε προπονητής είναι ξεκάθαρα δικό του θέμα. Αλλιώς, αντιμετωπίζει και προετοιμάζει έναν Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ένας Έλληνας και αλλιώς ένας ξένος προπονητής. Το βέβαιον είναι ότι ο συγκεκριμένος τίτλος -κατά ομολογία και των ίδιων των Ερυθρόλευκων- είχε αποτελέσει το «turning point» της σεζόν 2021-22, διότι αν θυμάστε λίγο καιρό πριν από εκείνο το ματς, ο Παναθηναϊκός είχε αλώσει (76-81, στις 22/11/2021) το ΣΕΦ με «MVP» τον Νέμανια Νέντοβιτς προκαλώντας προβληματισμό και εσωστρέφεια στους Πειραιώτες. Βέβαια, ακολούθησε η επιβλητική νίκη (65-84, στις 23/12/2021) του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, ωστόσο μέχρι τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος οι ισορροπίες ήταν λεπτές.

Θυμάμαι πολύ καλά και το είχα μεταφέρει και σε εκπομπές ότι και πριν το Σούπερ Καπ, ο κόουτς Άταμαν είχε επιχειρήσει να αποφορτίσει, κοινώς να ξεαγχώσει τους παίκτες του, τονίζοντας σε meeting ότι σημασία έχουν η Ευρωλίγκα και το Πρωτάθλημα. Κάτι τέτοιο δήλωσε και προ ωρών στην Κρήτη: «Έχω πει εξ αρχής ότι αύριο δεν θα θυμάται κανείς ποιος έχασε και ποιος κέρδισε. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερα από εμάς, άξιζε να κερδίσει. Γενικά δεν παίξαμε καλά εδώ. Είμαι εκνευρισμένος που χάσαμε τον τελικό. Ο στόχος μας είναι η Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα, όπου έχουμε και το πλεονέκτημα».

Μπαρτζώκας στο Sportal: «Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 25-30 εκατ. με βασικό στόχο να μας κερδίσει. Όσο δεν το καταφέρνει είναι ένα credit για εμάς» (vid)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

23:57 - 18.02.2024

Μπαρτζώκας στο Sportal: «Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 25-30 εκατ. με βασικό στόχο να μας κερδίσει. Όσο δεν το καταφέρνει είναι ένα credit για εμάς» (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε στην κάμερα του Sportal μετά την μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στα «Δύο Αοράκια» επί του Παναθηναϊκού και στάθηκε στην στήριξη των προέδρων αλλά και στο ομαδικό μπάσκετ της ομάδας του.

Το βέβαιον είναι ότι τα δύο μεγάλα μπασκετικά Powerhouses θα αναμετρηθούν κι άλλες φορές φέτος. Ως τότε, ο «Σκακιστής» θα έχει το πάνω χέρι γνωρίζοντας ότι αυτές οι νίκες εξασφαλίζουν χρόνο και ηρεμία, κάτι που ίσως ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ο σπουδαίος ομόλογός του πιστεύοντας ότι ο Παναθηναϊκός είναι… Αναντολού Εφές, ένα κλαμπ δηλαδή χωρίς την αφόρητη πίεση του πρέπει!