Ο Τερίμ έπαθε... Μεντιλίμπαρ

Φατίχ Τερίμ

i

Intime

Ο Τερίμ έπαθε... Μεντιλίμπαρ

Μπάμπης Τσιμπίδας 08:13 - 01.04.2024 / Ανανεώθηκε: 10:25 - 01.04.2024

O Φατίχ Τερίμ έδωσε στον Ραζβάν Λουτσέσκου το «δώρο» που του είχε δώσει ο Λουίς Μεντιλίμπαρ στην πρεμιέρα των Play Offs. Η ακατανόητη απόφαση να παρατάξει ενδεκάδα με επιθετικό δίδυμο, χωρίς εξτρέμ, χωρίς αμυντικό χαφ και με τους εξαντλημένους Μπακασέτα, Ιωαννίδη και Μλαντένοβιτς, κόστισε στον Παναθηναϊκό την ήττα από τον ΠΑΟΚ και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για τον τίτλο.

Όπως τα είχε καταφέρει ο Παναθηναϊκός με τις γκέλες με Λαμία, Κηφισιά και ΟΦΗ, παίζει διαρκώς στο όριο για τη διεκδίκηση του τίτλου. Το διπλό επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο του αναπτέρωσε τις ελπίδες και ήταν δήλωση πρωταθλητισμού. Όμως, προσωρινή... Γιατί η ήττα με 3-2 από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, ελαχιστοποιεί τις ελπίδες για να στεφθεί ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής.

Κακά τα ψέματα, όταν ο Παναθηναϊκός απέχει τέσσερις βαθμούς από τον ΠΑΟΚ και έξι από την ΑΕΚ, είναι δύσκολο να τους προσπεράσει αμφότερους. Πλέον, τα πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο αυτόν. Εξυπακούεται ότι στο Τριφύλλι πρέπει να εξαντλήσουν τις πιθανότητες τους, αλλά επιβάλλεται να λειτουργήσουν και με ρεαλισμό. Δηλαδή, να κοιτάξουν να μην χάσουν στη χειρότερη την τρίτη θέση, για να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή συμμετοχή της επόμενης σεζόν. Διότι η απόλυτη αποτυχία παραμένει στον ορίζοντα ως σενάριο…

Δυστυχώς, με την τροπή που παίρνουν τα Play Offs, οι «πράσινοι» πρέπει να πάνε αγώνα με αγώνα και κάθε αγωνιστική, να βλέπουν τι μπορούν να πετύχουν. Τώρα, είναι απαραίτητο να νικήσουν την ΑΕΚ την Τετάρτη. Για να μειώσουν από αυτή τη διαφορά από την Ένωση στους τρεις βαθμούς.

Ο ΠΑΟΚ έτσι ή αλλιώς, θα νικήσει τη Λαμία, αλλά έχει και αυτός τις δυσκολίες του. Αρκεί, ο προπονητής του Τριφυλλιού να προβεί σε επιτυχημένες διορθωτικές κινήσεις. Έχει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την προσωπικότητα για να αντιδράσει. Ο «αυτοκράτορας» έχει διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις στην καριέρα του και πρέπει να πείσει το υλικό του, για να αντιδράσει.

Ο Φατίχ Τερίμ αποφάσισε μία μεταβολή στην τακτική, φαινομενικά αδικαιολόγητη. Δεν επέμεινε στο δοκιμασμένο και επιτυχημένο σχέδιο του 4-3-3, με το δίδυμο των Ρούμπεν και Τσέριν στον «άξονα» που δίνει ασφάλεια. Αντιθέτως, παρέταξε μία ενδεκάδα με επιθετικό δίδυμο τους Σπόραρ και Ιωανννίδη και στο πρώτο ημίχρονο, την «πάτησε» με τον τρόπο που επικράτησε στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων.

Ο εξαντλημένος Μπακασέτας αδυνατούσε να προσφέρει το παραμικρό στα ανασταλτικά καθήκοντα του και άφηνε τον μόνο Τσέριν να τρέχει για να προλάβει τους πάντες. Μία απόφαση που δεν ευδοώθηκε, όπως ήταν φυσιολογικό. Εκεί ακριβώς χτύπησε ο ΠΑΟΚ και πήρε το προβάδισμα με 2-1. 

Στο δεύτερο ημίχρονο Τερίμ αποφάσισε να διορθώσει την ανορθογραφία του, όμως ήταν αργά. Η ζημιά είχε γίνει. Αφενός χρειάστηκαν τρεις αλλαγές για να συνεφέρει το σύνολο του, αφετέρου ο Μπακασέτας και ο Ιωαννίδης δεν είχαν δυνάμεις για να υπηρετήσουν τους ρόλους τους.

Επί της ουσίας, ο Τερίμ έχασε από τον ΠΑΟΚ όπως κέρδισε τον Ολυμπιακό. Ίσως με μία δόση υπερβολής, μπορούμε να γράψουμε πως ο Τερίμ έπαθε… Μεντιλίμπαρ. Το δώρο που του έδωσε ο Μεντιλίμπαρ στο Φάληρο, ο Τούρκος το μετέφερε στον Λουτσέσκου. Ο οποίος έχοντας δημιουργήσει ένα οργανωμένο και καλοδουλεμένο σύνολο, δεν αρνήθηκε το διπλό...