Ψάχνεις να βρεις θετικό και δεν μπορείς...
i

© Intime

Ψάχνεις να βρεις θετικό και δεν μπορείς...

Aχιλλέας Μαυροδόντης 01:14 - 16.12.2023 / Ανανεώθηκε: 01:30 - 16.12.2023

Ο Ολυμπιακός ήταν απογοητευτικός απέναντι στην Βαλένθια και ο Αχιλλέας Μαυροδόντης προσπαθεί (σκληρά) να βρει κάτι θετικό από την εφιαλτική βραδιά στο ΣΕΦ.

Κοιτώντας κανείς ένα ματς ελληνικής ομάδας, πάντα ψάχνει να βρει κάτι θετικό. Στο παιχνίδι όμως του Ολυμπιακού απέναντι στην Βαλένθια, ελάχιστα πράγματα μπορούμε να τα δούμε με θετική ματιά.

Ο Ολυμπιακός ήταν σε άλλο γήπεδο στην επίθεση. Στατικός, πολύ αργός στις αποφάσεις του, τρομερά άστοχος και γενικά… όλα πήγαν λάθος. Φυσικά η πίεση της Βαλένθια ήταν κομβική σε αυτό, καθώς έκοψαν το παιχνίδι των ψηλών και ανάγκασαν τον Ολυμπιακό σε μεγάλες (και κακές) επιθέσεις.

Η στατιστική τα λέει όλα αυτή τη φορά. 10/24 δίποντα, που μεταφράζεται σε 41%. 9/31 τρίποντα που μεταφράζεται σε 29%. 9/16 βολές που μεταφράζεται σε 56%. Θέλετε κι άλλα; Χαμένα ριμπάουντ, κακές αποστάσεις. Μπορούμε να πούμε πολλά.

Το δεδομένο είναι πως ο Ολυμπιακός έχει χάσει έδαφος. Και εάν τις ήττες από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ στο ΣΕΦ τις έχεις, σε ένα βαθμό, στο πρόγραμμα, αυτές από Βαλένθια και Μπασκόνια απαγορεύεται. Το παιχνίδι είχε ένα μεγάλο «πρέπει» καιο η ομάδα του Πειραιά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Και δεν θα σταθώ στα ποσοστά, αλλά και στην ποιότητα αυτών των σουτ. Σπάνια ο Ολυμπιακός πήγαινε μέχρι μέσα. Αντιθέτως, είτε έκανε άτσαλα τελειώματα από μέση απόσταση, είτε έπαιρνε κρεμασμένα τρίποντα.

Οι πάσες σε Μιλουτίνοφ και Φαλ δεν ήταν καλές ή… δεν υπήρχαν καν στην εξίσωση. Οι ψηλοί πήραν ελάχιστες φορές τη μπάλα με σωστές προϋποθέσεις για εκτέλεση. Όσες φορές πήραν σωστά τη μπάλα, κάτι καλό γινόταν. Ή έστω υπήρχε μια εκτέλεση με καλές συνθήκες.

Ας πάμε όμως στα θετικά.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν κακός αμυντικά. Το να κρατήσεις στους 63 πόντους τη Βαλένθια δεν είναι κακό ποσοστό και μπορεί να αποτελέσει κλειδί στη συνέχεια. Και εκεί όμως τα 11 αμυντικά ριμπάουντ που χαθήκαν ήταν κομβικά. Βέβαια και η Βαλένθια σκόραρε πολλές φορές σε καταστάσεις στο τελείωμα του χρόνου. Είχε όμως την υπομονή να βρει καλύτερες επιλογές από αυτές του Ολυμπιακού.

Ο Πετρούσεφ έμοιαζε ακόμα να ψάχνεται. Λογικό, εάν αναλογιστούμε πως ακόμα μαθαίνει την ομάδα. Δεν πήρε προσπάθειες, όμως κρατάμε το ότι έπαιξε. Στην συνέχεια θα είναι καλύτερος. Το ίδιο ισχύει και για τον Νάιτζελ Ουίλιαμς - Γκος που επέστρεψε στη δράση, αλλά ήταν σαν... αδρανής. Η συνέχεια θα είναι καλύτερη και για εκείνον, γιατί δεν είναι ο παίκτης που είδαμε στο ΣΕΦ το βράδυ της Παρασκευής... 

Τέλος, στεκόμαστε στο refuse to lose. Ο Ολυμπιακός δεν τα παράτησε, πάλεψε και στο τέλος μείωσε. Εάν το τρίποντο του Κλαβέρ δεν είχε μπει, ίσως και να βλέπαμε άλλο ματς. Μπήκε όμως και εκεί τελείωσαν όλα. Βέβαια, όλα τα παρακάτω, ακόμα και αν τα τονίζουμε εδώ, κρύφτηκαν πίσω από την μετριότητα του Ολυμπιακού σε αυτό το παιχνίδι. 

Βέβαια, ακόμα και να έκανε την ανατροπή ο Ολυμπιακός, θα έπαιρνε μια άδικη νίκη.

Οι Ισπανοί άξιζαν να κερδίσουν, όπως και έκαναν στο τέλος. Ήταν καλύτεροι, πιο έτοιμοι πνευματικά και με πιο καθαρό μυαλό. Ο Ολυμπιακός όμως, επειδή έχει ποιότητα, δεν αξίζει αυτή την εικόνα.

Οι Πειραιώτες είναι ομάδα για τις… πάνω θέσεις. Είναι ομάδα επιπέδου (τουλάχιστον) play offs. Δεν είναι ομάδα που έχει δικαίωμα να χάνει από σύνολα όπως αυτό της Βαλένθια.

Θα έχει σίγουρα την ευκαιρία να ανακάμψει. Όμως η αλήθεια είναι πως έχει χάσει πολύ έδαφος και θα πρέπει να… τρέξει για να προλάβει. Από τον Γενάρη θα δούμε τον κανονικό Ολυμπιακό, όταν και θα μπει ο Μήτρου Λονγκ, ενώ θα έχει πάρει παιχνίδια και ο Πετρούσεφ. Μέχρι τότε όμως δεν πρέπει να έχει μείνει πίσω και κινδυνεύει να το πάθει αυτό…

ΥΓ. Ο Σίκμα για ακόμα ένα παιχνίδι δεν με έπεισε. Έδειξε κάποιες στιγμές την ποιότητά του, όμως κάτι δεν πάει καλά. Μακάρι να τον βρει τον δρόμο του, γιατί τον χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Αλλιώς, ο Πετρούσεφ θα κληθεί να παίξει περισσότερο.

ΥΓ2. Κατακριτέα στο 100% η ρατσιστική επίθεση προς τον διαιτητή. Στην Ελλάδα έχουμε ποιότητα και δεν είμαστε τέτοιοι. Ας μην γίνουμε τώρα…

ΥΓ3. Τρία εκτός έδρας τώρα. Τουλάχιστον το 2/3 είναι επιτακτική ανάγκη. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελεί αποτυχία.

ΥΓ4. Μπαρτζώκας και Αταμάν μας έδειξαν πως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Κανείς μας δεν έχει. Ο αθλητισμός είναι γιορτή. Το μπάσκετ είναι γιορτή. Ας το αντιμετωπίσουμε έτσι κάποια στιγμή... 

ΥΓ5. Η γέννηση ενός παιδιού μόνο χαρές μπορεί να φέρει. Να ζήσει το αγγελούδι του Πίτερς και να έχει όλα τα καλά! 

🔴Ολυμπιακός - Βαλένθια 56-63: No Peters, no party & 4/4 οι Ισπανοί στο ΣΕΦ - Sportal Euroleague Show