Του Μπαρτζώκα η «αρμάδα» που… καλπάζει για τετράδα!

Άλεκ Πίτερς

i

© Intime

Του Μπαρτζώκα η «αρμάδα» που… καλπάζει για τετράδα!

Aχιλλέας Μαυροδόντης 12:27 - 08.03.2024 / Ανανεώθηκε: 16:36 - 08.03.2024

Ο Ολυμπιακός πήρε μια τεράστια νίκη απέναντι στη Βίρτους, κάλυψε το -2 του πρώτου αγώνα και δείχνει πως είναι απολύτως ικανός να κατακτήσει το πλεονέκτημα έδρας, όμως με τον δικό του τρόπο, τον τρόπο του Μπαρτζώκα! Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ο Ολυμπιακός δεν πήρε απλά μια νίκη απέναντι στη Βίρτους. Έκανε μια δήλωση, στην οποία έκανε σαφές και στους πιο άπιστους πως και φέτος είναι ικανή για μεγάλα πράγματα.

Ναι, η απουσία του Τόμας Ουόκαπ, η πρώτη μετά από 83 παιχνίδια, κόστισε. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε την ηρεμία και την ψυχραιμία για να παίξει το παιχνίδι του.

Ο Ουίλιαμς – Γκος έμοιαζε στην αρχή παντελώς ανέτοιμος, ο Μήτρου – Λονγκ δεν είχε καλά πατήματα και ο μόνος που μπόρεσε να κατεβάσει τη μπάλα με μια σχετική ηρεμία ήταν ο Μιχάλης Λούντζης, που όμως δεν πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση. Παράλληλα, ο Μάρκο Μπελινέλι έδειξε πως μπορεί να σουτάρει και να σκοράρει με κάθε τρόπο. Κάπως έτσι το τέλος της ανάπαυλας βρήκε τους Πειραιώτες πίσω στο σκορ με 37-46. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχε ο Παπανικολάου και οι 9 σερί πόντοι του στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου, τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα.

Κάπου εκεί όμως ο κανονικός Ολυμπιακός έκανε την εμφάνισή του.

Άμυνα από άλλο πλανήτη, με τον Φαλ να αποτελεί το απόλυτο φόβητρο κοντά στη ρακέτα και τους περιφερειακούς να παίζουν με τα χέρια στη μπάλα και αν μην επιτρέπουν στους Ιταλούς να κάνουν το παιχνίδι τους, μεγάλα σουτ από την περιφέρεια και κάπως έτσι το ημίχρονο ξεκινά με ένα σερί 13-0 και τον Ολυμπιακό μπροστά. Μάλιστα κράτησε τη Βίρτους για 5’ χωρίς σκορ και για 9’ χωρίς εντός παιδιάς καλάθι!

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το επιμέρους 20-5, το οποίο έφερε τούμπα το παιχνίδι. Όταν δε… αποφάσισε και ο Ράιτ να εμφανιστεί στο παρκέ, η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 10 και ο έλεγχος του αγώνα ήταν ξεκάθαρα στα χέρια του Ολυμπιακού. Σε αυτό το σημείο ο Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος χάρισε ποιοτικά λεπτά, ο Παπανικολάου δεν άφησε κάτι που να μην κάνει στο παρκέ, η ομαδική λειτουργία πήρε άριστα 10 και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μια νίκη, στην οποία ο κόσμος έπαιξε σημαντικό επίσης ρόλο.

Με το παιχνίδι του ο Ολυμπιακός ανάγκασε ακόμα και εκείνους που κάθονται στους… περιστερώνες του ΣΕΦ να σηκωθούν και να φωνάξουν με όλο τους το είναι, με το ΣΕΦ να «φλέγεται». Με τέτοιο ΣΕΦ κανείς δεν θα μπορέσει ξανά να περάσει από εκεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ακόμα και στο τέλος, όταν η Βίρτους έκανε την απέλπιδα προσπάθεια για να καλύψει την διαφορά έστω, η ΤΕΛΕΙΑ επίθεση του Ολυμπιακού έβγαλε ένα ελεύθερο τρίποντο στον Πίτερς, ο οποίος ευστόχησε και «τελείωσε» το ματς.

Πλέον ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο πως μπορεί και θέλει να βρεθεί στην τετράδα. Πήρε την ισοβαθμία από τη Βίρτους και το ματς που ακολουθεί με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό μπορεί να κρίνει πολλά.

Με νίκη θα «διπλώσει» τους Πράσινους και θα έχει τον πρώτο λόγο για την συνέχεια, ενώ στην τριπλή ισοβαθμία με Παναθηναϊκό και Βίρτους, θα έχει και εκεί τον πρώτο λόγο. Ήταν λοιπόν μια νίκη που την χρειαζόταν, την πήρε άξια και δείχνει ικανός για όλα.

Ναι, επιθετικά δεν ήταν στο καλύτερό του βράδυ. Αλλά δεν κερδίζεις μόνο από την επίθεση. Η άμυνα ήταν εκεί και διέλυσε τη Βίρτους, που όταν σίγησε ο Μπελινέλι, είχε ως πυλώνα της επίθεσης μόνο τον Σενγκέλια. Ο Γεωργιανός είναι ένας υπερταλαντούχος παίκτης, αλλά δεν μπορούσε μόνος του κερδίσει. Έτσι κι έγινε.

Πρώτη αποστολή εξετελέσθη για τον Ολυμπιακό. Νίκη και διαφορά με τη Βίρτους, 5 σερί θετικά αποτελέσματα στην Euroleague και όλοι όσοι… δεν πίστευαν και έσπευσαν να βγάλουν τον Μπαρτζώκα λάθις, τώρα ή γύρισαν την μπιφτέκα ή δεν έχουν τι να πουν.

Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει μπει στον σωστό δρόμο. Για να συνεχίσει όμως να είναι σε αυτόν, θέλει μεγάλα αποτελέσματα και στις επόμενες αγωνιστικές. Κόντρα στον Παναθηναϊκό θα έχει μοναδικό απόντα τον Μιλουτίνοφ, ενώ και ο κόσμος θα είναι στο πλευρό των Ερυθρόλευκων.

Όλα λοιπόν πάνε όπως πρέπει για τον Ολυμπιακό. Ίδια σοβαρότητα, ίδια πίστη στο πλάνο του Μπαρτζώκα και στο τέλος της κανονικής διάρκειας ο η ομάδα του Πειραιά θα έχει στα χέρια της το πλεονέκτημα έδρας που τόσο λαχταρά και τόσο πολύ αξίζει.

Γιατί ο Ολυμπιακός παίζει το μπάσκετ του μέλλοντος. Το μπάσκετ των πολλών, το μπάσκετ της τέλειας λειτουργίας του συνόλου και το μπάσκετ που μπορεί να κερδίσει, είτε από την επίθεση, είτε από την άμυνα. Με αυτό πορεύεται, όπως μας είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιώργος Μπαρτζώκας και με αυτό δείχνει ικανός για σπουδαία πράγματα ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ.

Εάν όλα πάνω όπως πρέπει και απέναντι στον Παναθηναϊκό υπερασπιστεί την έδρα του, τότε πολύ δύσκολα θα χάσει αυτό που θα έχει χτίσει. Όμως, για να μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια το πλεονέκτημα, τότε απέναντι στους Πράσινους υπάρχει μόνο η νίκη. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε εν καιρώ…

ΥΓ. Είναι εκπληκτικό το τι κάνει στα τελευταία ματς ο Παπανικολάου. Η εμπειρία του, το πάθος του, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα είναι εκπληκτικός. Ακόμη και το ότι τα… έχωσε κάποια στιγμή στον κόσμο που είχε «ηρεμίσει» και ξεσήκωσε όλο το ΣΕΦ είναι σημαντικό. Επίσης, πέραν από σπουδαίος παίκτης, είναι και εκπληκτικός συμπαίκτης. Ο πρώτος που θα σηκώσει όποιον έχει πέσει στο παρκέ, ο πρώτος που θα δώσει συμβουλή. Ο Ολυμπιακός δεν θα ήταν ο ίδιος εάν είχε άλλον αρχηγό αυτή την περίοδο.

ΥΓ2. Η άμυνα του τρίτου δεκαλέπτου πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια.

ΥΓ3. Η αγωνιστική άνοδος του ΜακΚίσικ έχει έρθει στο πιο κατάλληλο σημείο για τον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός είναι εκπληκτικός στα τελευταία παιχνίδια και η απόδοσή του είναι από τους βασικούς λόγους που η ομάδα πάει όπως πάει.

ΥΓ4. Εγώ συνεχίζω να πιστεύω πολύ στον Μιχάλη Λούντζη. Το ότι δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία που πήρε στο ματς με τη Βίρτους δεν μου λέει κάτι. Διότι 3 μέρες πριν ήταν εξαιρετικός απέναντι στο πολύ δυνατό Περιστέρι και θα κάνει κι άλλες καλές εμφανίσεις στην συνέχεια.

ΥΓ5. Ο Πετρούσεφ είναι εκπληκτική μεταγραφή και φαίνεται με κάθε ευκαιρία. Κάθε φορά αποδεικνύει πως καλά έκανε ο Ολυμπιακός και επέμεινε τόσο πολύ στην περίπτωσή του.

Πετρούσεφ στο Sportal: «Κομβική για εμάς η άμυνα - Πρώτα το Λαύριο και μετά ο Παναθηναϊκός»
EUROLEAGUE

01:02 - 08.03.2024

Πετρούσεφ στο Sportal: «Κομβική για εμάς η άμυνα - Πρώτα το Λαύριο και μετά ο Παναθηναϊκός»

Ο Φίλιπ Πετρούσεφ μίλησε στην κάμερα του Sportal μετά τη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στη Βίρτους (74-69) και τόνισε ότι η άμυνα που έπαιξε η ομάδα του Πειραιά καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

ΥΓ5. Το ότι ο Ολυμπιακός πήρε μια τόσο σημαντική νίκη χωρίς τον ηγέτη του στο παρκέ, τον Τόμας Ουόκαπ, δείχνει πολλά για το μέταλλο της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

🔴Ολυμπιακός - Βίρτους 74-69: «Τσάκισε» τους Ιταλούς με σπουδαίο Παπανικολάου και τώρα... ντέρμπι!