Θα την βρει ο Αλμέιδα την λίμνη, διότι είναι ο μόνος που ξέρει κατά πού πέφτει
i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

Θα την βρει ο Αλμέιδα την λίμνη, διότι είναι ο μόνος που ξέρει κατά πού πέφτει

Κώστας Τσίλης 18:03 - 16.03.2024 / Ανανεώθηκε: 18:05 - 16.03.2024

Μπλεξίματα πολλά και ακατανόητα, εμπόδια μικρά και μεγάλα, αλλά ό,τι και να γίνει με το πρόγραμμα της ΑΕΚ στα Play Offs, η πραγματικότητα είναι πως ο Αλμέιδα και είναι έμπειρος απ' αυτή την ιστορία και την έχει ήδη φέρει εις πέρας άψογα μια φορά και αυτό είναι κάτι που θα μετρήσει πολύ - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κάποιους τους λόγους που αυτό το Σαββατοκύριακο δεν θα γίνει η 2η αγωνιστική των Play Offs. Οι διεθνείς που βρίσκονται στις κλήσεις του Πογιέτ και αγγίζει αυτή η αναβολή είναι μόλις εννιά. Συν δυο τερματοφύλακες, που όμως δεδομένα δεν θα ξεκινήσουν βασικοί στο κρίσιμο ματς της Πέμπτης με το Καζακστάν. Οι υπόλοιποι 16 της αποστολής, έχουν κανονικά αγωνιστικές υποχρεώσεις με τις ομάδες τους.

Ο Αλμέιδα άλλαξε (αναγκαστικά) τον σχεδιασμό του και έκανε κάτι που δεν το συνηθίζει
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

23:00 - 15.03.2024

Ο Αλμέιδα άλλαξε (αναγκαστικά) τον σχεδιασμό του και έκανε κάτι που δεν το συνηθίζει

Ο προγραμματισμός που είχε κάνει ο Αλμέιδα ήταν για ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό την Κυριακή, αλλά τελικά υποχρεώθηκε να δώσει στους ποδοσφαιριστές του ένα (ακόμα) διήμερο ρεπό.

Δεν είμαι καν σίγουρος πως είναι καλύτερα για τον Μπακασέτα και τον Μάνταλο και τον Μασούρα και τον Κωνσταντέλια, να πίνουν καφέ όλο το Σαββατοκύριακο, αντί να είναι σε αγωνιστική τσίτα. Αλλά όπως και να έχει, από την στιγμή που ο Πογιέτ κάπως το έβαλε στο μυαλό του αυτό με την αναβολή και το ζήτησε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος που να του πάει κόντρα. Ειδικά από την στιγμή που το διακύβευμα είναι μια πρόκριση σε Euro.

Αυτή η αναβολή σίγουρα έχει ήδη μπλέξει λίγο το πρόγραμμα των Play Offs. Και το έμπλεξε ακόμα περισσότερο η πρόκριση του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε που θα «κουμπώσει» η διεξαγωγή του μεταξύ τους παιχνίδι το οποίο αναβλήθηκε. Όπως και σίγουρα, δεν μοιάζει και πολύ λογικό και κυρίως πολύ ισόνομο, να «τρέξουν» τα Play Offs και οι δυο από τους διεκδικητές του τίτλου να έχουν ένα ματς που θα εκκρεμεί. Επομένως η λογική και κυρίως η ισονομία θα έλεγε, πως ενδεχομένως θα πρέπει να αναβληθεί ολόκληρη η 5η αγωνιστική.

Πηγαίνοντας στην ΑΕΚ, σίγουρα ήδη η πρώτη αυτή αναβολή της 2ης αγωνιστικής, της έβαλε μια υποχρέωση με τρία συνεχόμενα ντέρμπι (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ) μέσα σε μια εβδομάδα. Υποχρέωσε επίσης τον Αλμέιδα, να βρει τρόπο να κρατήσει τους παίκτες του σε αγωνιστικό ρυθμό, μέσα σε συνολικά τρεις εβδομάδες απραγίας. Ζόρικο για οποιονδήποτε προπονητή και οποιαδήποτε ομάδα. Πολύ περισσότερο για την ΑΕΚ, που αποδεδειγμένα είναι από τις ομάδες που βασίζεται πολύ στον αγωνιστικό της ρυθμό. Όταν τον βρήκε από τον Γενάρη και μετά, ανέβηκε πρώτη.

Ο Αλμέιδα ξέρει τι σημαίνει όλο αυτό που έχει γίνει. Δεν είναι απ’ αυτούς που κλαίνε πάνω από το χυμένο γάλα. Είπε πριν ξεκινήσουν τα Play Offs, πως μ’ αυτή την αναβολή είναι σαν να σου κλείνουν ξαφνικά τα φώτα. Και τέλος. Πλέον δουλεύει για να μπορέσει να το διαχειριστεί όλο αυτό. Όπως βρήκε τρόπο να διαχειριστεί πέρυσι το πρόγραμμα που έβαλε την ΑΕΚ μέσα σε δυο εβδομάδες στο φινάλε των Play Offs, να παίξει Κυριακή με Τετάρτη και πάλι με Κυριακή και ξανά με Τετάρτη και μετά καπάκι Δευτέρα, με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ξανά Ολυμπιακό και για το «κερασάκι» με Άρη στο Χαριλάου.

Όπως επίσης βρήκε τρόπο να διαχειριστεί το γεγονός πως ξεκίνησε τα Play Offs χωρίς τον πρώτο σκόρερ της Λιβάι Γκαρσία, λόγω τραυματισμού. Και τα συνέχισε και τα ολοκλήρωσε χωρίς τον αρχηγό της και πιο κομβικό παίκτη της, Σέρχιο Αραούχο, επίσης λόγω τραυματισμού. Έκανε τον Τσούμπερ σέντερ φορ και επιδραστικό παίκτη, έριξε αλλαγή και τον Ζίνι, βρήκε όλες τις λύσεις για να μπορέσει να διαχειριστεί και να ξεπεράσει όλα τα ζόρια και στο τέλος να σηκώσει την κούπα.

Την βρήκε πέρυσι ο Αλμέιδα την λίμνη. Όπως την βρήκε πέρυσι, μπορεί να την βρει και φέτος, όποια μπλεξίματα και περίεργα και αν τύχουν στο διάβα του. Αφενός διότι είναι ένα προπονητής που έχει αποδείξει πως πάντα έχει μια λύση για κάθε πρόβλημα και όχι ένα πρόβλημα για κάθε λύση, όπως κάποιοι προκάτοχοί του. Αφετέρου διότι είναι και ο μοναδικός από τους προπονητές που έχουν μπει σ’ αυτό το μίνι πρωτάθλημα των Play Offs, που ξέρει κατά που πέφτει η λίμνη, για να μπορέσει να την βρει. Εννοώ, πως είναι ο μοναδικός που την έχει ξανακάνει αυτή την δουλειά.

Για τον Τερίμ και για τον Μεντιλίμπαρ αυτή η διαδικασία των Play Offs, είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με ομάδες που ο ένας ανέλαβε τον περασμένο Γενάρη και ο άλλος πριν από 1,5 μήνα. Ενώ ο Λουτσέσκου που και πέρυσι ήταν σ’ αυτή την διαδικασία, τα έχει κάνει θάλασσα και είχε βγει αρκετά νωρίς έξω από το κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου. Ο Αλμέιδα από την άλλη μεριά, ήδη από πέρυσι το πράγμα το πήγε πολύ σωστά και έφτασε πρώτος στο τέλος. Αλλά έχει αποκτήσει πλέον και την εμπειρία αυτής της διαδικασίας.

Εξ ου και στην πραγματικότητα αυτό που «καίει» τον Αλμέιδα, δεν είναι το αν και πως θα μπλεχτεί το πρόγραμμα. Θα προτιμούσε να μην γίνει και να μην συνεχίσει να γίνεται. Αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Για τον Αλμέιδα το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι αφενός να επιστρέψουν όλοι οι διεθνείς του από τις εθνικές ομάδες ακριβώς όπως έφυγαν. Δηλαδή γεροί και δυνατοί. Αφετέρου να μπορέσει η ΑΕΚ πολύ γρήγορα, να βρει ξανά τον αγωνιστικό της ρυθμό. Με το δεύτερο, φυσικά να είναι σε συνάρτηση και με το πρώτο.

Ο Αλμέιδα δεδομένα θα έχει στο γήπεδο μια ομάδα που θα παλέψει και θα κυνηγήσει τα πάντα μέχρι το τελευταίο λεπτό, του τελευταίου παιχνιδιού. Έτσι έκανε και πέρυσι και δικαιώθηκε απόλυτα. Προφανώς όμως ο Αλμέιδα ξέρει την αξία που θα έχει να μπει η ΑΕΚ με γεμάτο το οπλοστάσιο και με επαρκή, αν όχι καλό, αγωνιστικό ρυθμό, σ’ αυτή την πρώτη τριάδα των ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Ειδικά από τα στιγμή που τα δυο από τρία αυτά ματς, είναι εντός έδρας. Και αν βάλει κάποιος κάτω τα… κουκιά, θα διαπιστώσει πως στην ΑΕΚ ενδεχομένως αρκούν όλες οι νίκες στην Φιλαδέλφεια και ένα διπλό στο Χαριλάου, για να κατακτήσει το δεύτερο συνεχόμενό πρωτάθλημα.