Ο Αλόνσο προστατεύει τον Στρολ

Λανς Στρολ και Φερνάντο Αλόνσο

i

©Aston Martin

Ο Αλόνσο προστατεύει τον Στρολ

Ο Φερνάντο Αλόνσο απολογείται για τη διακριτική απόδοση του Λανς Στρολ και τονίζει ότι εξεπλάγη από το «επίπεδο αφοσίωσης και κινήτρου» του Καναδού.

Ο Φερνάντο Αλόνσο αναδείχθηκε ο ηγέτης της Aston Martin τη στιγμή που άρχισε να φοράει «πράσινα». Ο Ισπανός κατάφερε να τερματίσει στην τέταρτη θέση στη βαθμολογία οδηγών, χάρη στον υψηλό αριθμό πόντων όταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε στο Άμπου Ντάμπι (206). 

Επιπλέον, μπόρεσε να συγκεντρώσει οκτώ βάθρα. Η συνεισφορά του στην ομάδα του Σίλβερστοουν της έδωσε τη δυνατότητα να τερματίσουν πέμπτοι στη βαθμολογία των κατασκευαστών με 280 βαθμούς. 

Ο 42χρονος συγκέντρωσε το 73,57% των συνολικών πόντων της βρετανικής ομάδας. Ήταν τόσο ανώτερος από τον Λανς Στρολ που τον κέρδισε σε κάθε πιθανό τμήμα. Ο Καναδός τερμάτισε στο πρωτάθλημα δέκατος (με 74 βαθμούς) και χωρίς να καταφέρει να ανεβεί σε κανένα βάθρο φέτος. Η καλύτερη του εμφάνιση ήταν στην Αυστραλία, όπου «άγγιξε» το βάθρο (τερμάτισε τέταρτος). 

Νίκες και αγώνες κατάταξης

Στην κατάταξη δεν υπήρχε «χρώμα» (ο Αλόνσο κέρδισε τον Στρολ στις 19 από τις 22 «μονομαχίες» τους). Στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Αλόνσο ήταν πολύ πιο γρήγορος κατά έναν γύρο από τον γιο του ιδιοκτήτη (ο μέσος όρος και των δύο στις κατατακτήριες ήταν 7 για τον Αλόνσο σε σύγκριση με το τελικό 12,4 του Καναδού). 

Και τις Κυριακές υπήρχε και νίκη υπέρ του Αλόνσο. Η μέση θέση του Ισπανού ήταν 5,6, ενώ ο Στρολ ήταν πολύ πιο πίσω: 9,3. Ο Αλόνσο μπήκε στη γραμμή τερματισμού μπροστά από τον Καναδό σε 14 περιπτώσεις. Ο Στρολ τον κέρδισε μόνο δύο φορές (στη Βαρκελώνη και το Λας Βέγκας). Στα υπόλοιπα έξι υπήρξαν εγκαταλείψεις από έναν από τους δύο (τέσσερις εγκαταλείψεις για τον Καναδό σε σύγκριση με δύο για τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της F1).

©Aston Martin

Στρολ, καμία σχέση με τον Οκόν

Ένα άλλο καλό για τον Αλόνσο είναι ότι δεν είχε επαφές μέσα στη πίστα με τον ομόσταβλό του. Ο Ισπανός προερχόταν από μια περίπλοκη «σχέση» με τον Εστεμπάν Όκον στην Alpine και στην Aston Martin δεν είχε κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα. 

Ως εκ τούτου, ο Αλόνσο έχει εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να επαινέσει τον Στρολ. «Νομίζω ότι έχουμε μια μοναδική σχέση σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα έχω δουλέψει και με οποιαδήποτε ομάδα ξέρω από την τωρινό grid. Μιλάμε πολύ, είμαστε σε επαφή κάθε εβδομάδα στο τηλέφωνο, στο εργοστάσιο, στους αγώνες και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση και, επιπλέον, μοιραζόμαστε πολλά πράγματα», είπε ο Αλόνσο σε δηλώσεις του στο Total-Motorsport.com.

Έτσι τον υπερασπίζεται ο Αλόνσο 

Στη συνέχεια ο Ισπανός δικαίωσε τη διακριτική εμφάνιση του Στρολ τη σεζόν του 2023, λέγοντας: «Ο Λανς πέρασε κάποιες δυσκολίες φέτος, το αυτοκίνητο άλλαξε λίγο τη συμπεριφορά του και υπέφερε λίγο περισσότερο από εμένα. Αλλά στο τέλος διορθώσαμε κάποια πράγματα στην AMR23 και επέστρεψε σε άριστη κατάσταση. 

Στην αρχή της χρονιάς έτρεξε με σπασμένο χέρι και μετά έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να βάλει τα πράγματα στη σωστή τροχιά. Το επίπεδο δέσμευσης και το κίνητρο που έδειξε ήταν έκπληξη για μένα. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο καλά νέα για την ομάδα», είπε ο Αλόνσο, ο οποίος ήταν 132 πόντους μπροστά από τον Καναδό στη κατάταξη. 

Ο Στρολ παραδέχεται την ανωτερότητα του Αλόνσο 

Από την πλευρά του, ο Στρολ δεν φείδεται των επαίνων του όταν αναλύει τι έκανε ο Αλόνσο την πρώτη του χρονιά με την Aston Martin. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είχε μια απίστευτη σεζόν. Όλα αυτά τα βάθρα που πέτυχε το αποδεικνύουν. Και επιπλέον ήταν πολύ δυνατός όλη τη χρονιά. Αλλά ως ομάδα χάσαμε το καλό ξεκίνημα που κάναμε στο δεύτερο μισό της σεζόν», πρόσθεσε ο Καναδός. 

Tags: