Το Γκραν Πρι της Αυστραλίας σε αριθμούς

Ο Μαξ Φερστάπεν περνώντας πολύ πάνω από τα κερμπ στο Αλμπερτ Παρκ

i

©Getty Images

Το Γκραν Πρι της Αυστραλίας σε αριθμούς

Άγγελος Φραγκισκάτος 19:02 - 01.04.2023 / Ανανεώθηκε: 19:02 - 01.04.2023

Η Formula 1 διεξάγεται στην Αυστραλία αυτό το Σαββατοκύριακο με τον τρίτο αγώνα της σεζόν του 2023. Ο αγώνας, ο οποίος έγινε επίσημα μέρος του προγράμματος της Formula 1 το 1985, διεξήχθη αρχικά στην Αδελαΐδα πριν μετακομίσει στο Άλμπερτ Παρκ στη Μελβούρνη.

Μετά την έναρξη της σεζόν του 2023, με νίκες στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, η Red Bull θα στοχεύσει να κάνει το τρία στα τρία στο Άλμπερτ Παρκ στον αυριανό αγώνα της Κυριακής (2/4).

Η μοναδική νίκη της αυστριακής ομάδας στη Μελβούρνη ήρθε το 2011 μέσω του Σεμπάστιαν Φέτελ, με τους Λιούις Χάμιλτον και Βιτάλι Πετρόφ να συμπληρώνουν το βάθρο.

Πέρυσι, ήταν ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari που κέρδισε το γκραν πρι της Αυστραλίας και θέλει να επαναλάβει αυτό το αποτέλεσμα και στον αυριανό αγώνα. Δεν θα είναι εύκολο έργο, καθώς ο Μονεγάσκος θα έχει ανταγωνισμό όχι μόνο από τη Red Bull και τη Mercedes αλλά και από την Aston Martin, και ειδικά από τον Φερνάντο Αλόνσο.

Σε αυτό το σημείο, ας δούμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία για το γκραν πρι της Αυστραλίας στο Άλμπερτ Παρκ πριν από τον αυριανό αγώνα:

Περισσότερες νίκες στην Αυστραλία

Πέρες: «Εμπιστεύομαι την ομάδα, πως θα λύσει το πρόβλημα» (vid)
FORMULA 1

18:35 - 01.04.2023

Πέρες: «Εμπιστεύομαι την ομάδα, πως θα λύσει το πρόβλημα» (vid)

Οι ελπίδες του Σέρχιο Πέρες για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος «χτυπήθηκαν» κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών για το γκραν πρι της Αυστραλίας, καθώς ο οδηγός της Red Bull γλίστρησε με αποτέλεσμα να βγει εκτός πίστας και να κολλήσει μέσα στην αμοπαγίδα, αφήνοντάς τον στην τελευταία θέση του grid για τον αγώνα της Κυριακής (2/4).

Ο Μίκαελ Σουμάχερ έχει κερδίσει το γκραν πρι της Αυστραλίας τέσσερις φορές το 2000, 2001, 2002 και 2004. Μεταξύ των οδηγών, που αγωνίζονται ακόμα, μόνο ο Λιούις Χάμιλτον έχει κερδίσει τον αγώνα δύο φορές το (2008 και 2015). Αν βγει νικητής φέτος, θα βρεθεί μαζί με τους Φέτελ και Τζένσον Μπάτον, με τρεις νίκες στη πίστα της Μελβούρνης.

Συνεχόμενες νίκες

Ο Μίκαελ Σουμάχερ κατέχει επίσης το ρεκόρ για τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες στη πίστα της Μελβούρνης από το 2000 μέχρι και το 2002. Ο Φέτελ και ο Μπάτον είναι οι μόνοι άλλοι οδηγοί που έχουν κερδίσει αγώνες back-to-back στο Άλμπερτ Παρκ μέχρι σήμερα.

Μόνο τέσσερις οδηγοί που αγωνίζονται ακόμα έχουν νικήσει στη Μελβούρνη

Από τους οδηγούς του 2023, μόνο τέσσερις έχουν κερδίσει προηγουμένως στην Αυστραλία και αυτοί είναι: οι Λιούις Χάμιλτον (2008 και 2015), Φερνάντο Αλόνσο (2006), Βάλτερι Μπότας (2019) και Σαρλ Λεκλέρ (2022).

Νίκες από την pole position

Μέχρι σήμερα, οι pole setters έχουν κερδίσει τον αγώνα δέκα φορές στην Αυστραλία, με τελευταίο τον Σαρλ Λεκλέρ πέρυσι. Ο οδηγός της Scuderia Ferrari κατέχει επίσης το ρεκόρ για τον ταχύτερο γύρο (1:17.868 το 2022) στο Άλμπερτ Παρκ.

Η αγαπημένη έδρα του Πιάστρι και η σχέση του με τον Ντανίλ Κβίατ πίσω από την προηγούμενη επίσκεψή του στο Άλμπερτ Παρκ
FORMULA 1

16:34 - 31.03.2023

Η αγαπημένη έδρα του Πιάστρι και η σχέση του με τον Ντανίλ Κβίατ πίσω από την προηγούμενη επίσκεψή του στο Άλμπερτ Παρκ

Ο Όσκαρ Πιάστρι ετοιμάζεται για τον πρώτο του αγώνα στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά ενώ δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στο Αυστραλιανό Γκραν Πρι, δεν θα είναι η πρώτη εμπειρία του 21χρονου στη χώρα των καγκουρό.

The Grand Chelem

Το Grand Chelem, ή το Grand Slam, στη Formula 1 είναι όταν ένας οδηγός παίρνει την pole position, οδηγεί σε κάθε γύρο καταγράφοντας τον ταχύτερο γύρο και κερδίζει τον αγώνα. Μόνο δύο οδηγοί πέτυχαν αυτό το κατόρθωμα στη πίστα της Μελβούρνης και αυτοί είναι οι Μίκαελ Σουμάχερ (2004) και Σαρλ Λεκλέρ (2022).

Οδηγώντας την κούρσα από την αρχή

Αν και το γκραν πρι της Αυστραλίας είναι μέρος του προγράμματος της Formula 1 από το 1985, μόνο τέσσερις οδηγοί κυριάρχησαν στο Άλμπερτ Παρκ οδηγώντας όλους τους γύρους μέχρι τον τερματισμό χωρίς να χάσουν το προβάδισμα. Αυτοί είναι οι Σουμάχερ, Λεκλέρ, Μπάτον και Νίκο Ρόσμπεργκ.

Tags: