Ο (Άγιος) Βαλεντίνο Ρόσι - Ο «γιατρός» που έκανε πιο διάσημο το MotoGP
i

© Intime

Ο (Άγιος) Βαλεντίνο Ρόσι - Ο «γιατρός» που έκανε πιο διάσημο το MotoGP

Γιάννης Λιβανός 13:49 - 14.02.2024 / Ανανεώθηκε: 16:51 - 14.02.2024

Μπορεί σήμερα να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, και την τιμητική τους να έχουν οι ερωτευμένοι. Ωστόσο υπάρχει ένας Βαλεντίνος που γνωρίζουν οι περισσότεροι και δη οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο λόγος για τον Βαλεντίνο Ρόσι.

Οι περισσότεροι σήμερα λόγω της ημέρας επιλέγουν να προσφέρουν στο αγαπημένο τους πρόσωπο καρδιές-τούρτες, σοκολατάκια, λουλούδια και αρκουδάκια αγάπης. Το Sportal ωστόσο, αν και πιστεύει στη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, κάνει ξεχωριστή μνεία στον έναν και μοναδικό Βαλεντίνο Ρόσι!

Ο Βαλεντίνο Ρόσι γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1979 στο Ούρμπινο της Ιταλίας. Έχοντας κατακτήσει εννιά πρωταθλήματα, εκ των οποίων εφτά στη μεγάλη κατηγορία (τα πέντε συνεχόμενα) και από ένα στις μικρές κατηγορίες των 125 και 250 κυβικών , δικαίως θεωρείται ο κορυφαίος οδηγός στην ιστορία του MotoGp. Μάλιστα ο Ιταλός έχει λάβει μέρος στο 44,2 % των αγώνων του εν λόγω πρωταθλήματος, από καταβολής του το 1949. 

Ο «γιατρός», όπως είναι το παρατσούκλι του δηλαδή έχει τρέξει σε 432 αγώνες, νικώντας τους 115 σε ένα διάστημα 26 ετών. Επίσης ο «Βάλε» είναι συνάμα και ο γηραιότερος οδηγός που έχει πανηγυρίσει νίκη, σε ηλικία 38 ετών και 129 ημερών, το 2017 στην Ολλανδική πίστα Άσσεν.

Ο Ιταλός πρώην αναβάτης είναι ένας πραγματικός «θρύλος», που το όνομα του είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως χάρη σε αυτόν, το MotoGp έγινε ακόμη πιο διάσημο. Εκεί δηλαδή όπου δεν ήταν αναγνωρίσιμο από τον κόσμο, έγινε εξαιτίας των απίστευτων κατορθωμάτων του Ρόσι επί πίστας. Ο 45χρονος πρώην οδηγός έχει δώσει το «παρών» σε 38 διαφορετικές πίστες , πράγμα που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος αναβάτης όλα αυτά τα χρόνια. 

Να σημειωθεί δε, πως έχει αντικρίσει πρώτος την καρό σημαία έστω μία φορά σε 28 εκ των 38 παραπάνω διαφορετικών διαδρομών. Η πίστα της Καταλονίας και της Ολλανδίας ( Άσσεν) μπορούν να θεωρηθούν οι αγαπημένες του «γιατρού», αφού έχει καταφέρει να βγει πρώτος δέκα φορές σε καθεμιά από αυτές.

Ποιος δεν θυμάται τη μεγάλη μάχη του Ρόσι με τον Στόνερ στη Λαγκούνα Σέκα το 2008, με τα αλλεπάλληλα προσπεράσματα μεταξύ τους , σε μία πίστα για γερά νεύρα. Το νήμα πάντως έκοψε ο Βαλεντίνο Ρόσι με τη Yamaha του κόντρα στην πανίσχυρη τότε Ducati του Κέϊσι Στόνερ. 

Οι παθιασμένες μάχες με τον συμπατριώτη του Μπιάτζι έχουν αφήσει εποχή. Το 2001 στο Γκραν Πρι της Αυστραλίας, ο Βαλεντίνο Ρόσι προσπέρασε τον Μαξ Μπιάτζι στον τελευταίο γύρο, τερματίζοντας με αυτόν τον θριαμβευτικό τρόπο πρώτος, κάτι που ο βετεράνος Μπιάτζι μνημονεύει ακόμα. Να σημειωθεί ότι εκείνη την χρονιά ο εξωστρεφής και πάντα αστείος Ρόσι έφτασε στην πρώτη μεγάλη του επιτυχία, κατακτώντας το πρωτάθλημα των 500 κυβικών, σε ηλικία μόλις 22 ετών.

Ο  «Βάλε» ήταν η χαρακτηριστική περίπτωση αθλητή, που ξεπέρασε το ίδιο το άθλημα, με τα πεπραγμένα του όλα αυτά τα χρόνια να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, επειδή η καρδούλα του το λέει ακόμα, μπορούμε να τον παρακολουθούμε πίσω από το τιμόνι αγωνιστικών αυτοκινήτων αυτή τη φορά. 

Η απόφαση του αυτή δεν ξενίζει, αφού ο Ιταλός έχει πάθος με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και εμείς δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε τα μελλοντικά του κατορθώματα, στον χώρο των αυτοκινήτων πια.