Απίθανο: Σε ποια χώρα οι διαιτητές θα περνάνε από ανιχνευτές ψεύδους

Σιμόνε Σότσα

i

© Intime

Απίθανο: Σε ποια χώρα οι διαιτητές θα περνάνε από ανιχνευτές ψεύδους

Κώστας Τόπας 13:21 - 17.04.2024

Ο πρόεδρος της ουκρανικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αντρέι Σεφτσένκο αποφάσισε να υιοθετήσει μια νέα μέθοδο για να καταπολεμήσει τους στημένους αγώνες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «Αthletic» ο πρόεδρος της ουκρανικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αντρέι Σεφτσένκο υιοθετεί μια νέα μέθοδο για να καταπολεμήσει τους στημένους αγώνες και συγκεκριμένα τον ανιχνευτή ψεύδους.

Το εν λόγω δημοσίευμα προκειμένου να εξηγήσει στον κόσμο τι συμβαίνει, χρησιμοποίησε ένα πρόσφατο παράδειγμα από αγώνα της Premier League, προσομοιώνοντας τη νέα πραγματικότητα που επικρατεί ήδη στο ουκρανικό ποδόσφαιρο με το ποδόσφαιρο στην Αγγλία.

Εμπαπέ: Ο «δήμιος» της Μπαρτσελόνα στο Champions League (vid)
CHAMPIONS LEAGUE

10:02 - 17.04.2024

Εμπαπέ: Ο «δήμιος» της Μπαρτσελόνα στο Champions League (vid)

Με τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ο Κιλιάν Εμπαπέ κατάφερε να γράψει ιστορία, καθώς έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει τα περισσότερα τέρματα κόντρα στους «μπλαουγκράνα» στο Champions League.

«Μια μοναχική στάλα ιδρώτα ελίσσεται στο μέτωπο του διαιτητή της Premier League Τόνι Χάρινγκτον. Εισπνέει προσεκτικά, κρατάει την αναπνοή του και στη συνέχεια εκπνέει ήσυχα και σιωπηλά, περιμένοντας νευρικά την ερώτηση. Τόνι... το περασμένο Σαββατοκύριακο ακυρώσατε την κεφαλιά του αμυντικού της Γουλβς Μαξιμίλιαν Κίλμαν στο τελευταίο λεπτό... λίγο περίεργη απόφαση... είστε κρυφά οπαδός της Γουέστ Χαμ;’.Ο Χάρινγκτον κάνει μια παύση και στη συνέχεια προσπαθεί να απαντήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση: ‘Όχι’. Η βελόνα του ανιχνευτή ψεύδους τρεμοπαίζει από άκρη σε άκρη. Ο Χάρινγκτον σκουπίζει το μέτωπό του. Δεν έγινε διαιτητής γι’ αυτό», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Με αυτόν τον τρόπο το «Athletic» θέλησε έμφαση στην είδηση ότι αυτό ακριβώς είναι κάτι που ισχύει εδώ και κάποιες εβδομάδες στην Ουκρανία. Με απόφαση του Αντρέι Σεφτσένκο, όλοι οι διαιτητές και βοηθοί περνούν από ανιχνευτή ψεύδους ο οποίος για όσους δεν γνωρίζουν καταγράφει τις μεταβολές στην αρτηριακή πίεση, τη ροή του αίματος, τον αναπνευστικό ρυθμό και τις αντιδράσεις του ιδρώτα ενός ατόμου για να προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν λέει την αλήθεια.

«Το βλέπουμε ως μια ευκαιρία να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για να καταλάβουμε με ποιους διαιτητές μπορούμε να συνεργαστούμε και με ποιους όχι. Ξεκινάμε από μια καθαρή αφετηρία κι όποιος δεν περάσει το τεστ δεν θα επιτρέπεται πλέον να είναι διαιτητής», είχε πει χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος επιθετικός.

Κι όλα αυτά μετά το γεγονός ότι το ουκρανικό ποδόσφαιρο μαστίζεται από κατηγορίες για ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων, δωροδοκίες, στημένους αγώνες. Μάλιστα, ο Σεφτσένκο και οι συνεργάτες του κατέληξαν σ’ αυτό το… ριζοσπαστικό μέτρο, σε συνδυασμό με το ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πλέον δεν γίνεται ορισμός των διαιτητών, αλλά… κλήρωση!

Βέβαια όσο οι διαιτητές δεν αντιδρούν το εγχείρημα εφαρμόζεται κανονικά με το περιεχόμενο των ερωτήσεων και τη συχνότητα διεξαγωγής των τεστ να παραμένουν κρυφά καθώς στην Ομοσπονδία θεωρούν ότι δει κάτι το φως της δημοσιότητας θα επηρεάσει όλη τη διαδικασία. Αναφορές στην Ουκρανία αναφέρουν ότι αρκετοί διαιτητές έχουν ήδη κάνει εξετάσεις και έχουν περάσει όλοι με επιτυχία. Βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας ελέγχονται επίσης, όπως υποστηρίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε αποκαλυφθεί ένα τεράστια σκάνδαλο με την εμποκή 35 συλλόγων και περισσοτέρων από 300 φυσικών προσώπων που για πολλά χρόνια αποκόμισαν τρελά κέρδη χειραγωγώντας αγώνες του ουκρανικού πρωταθλήματος (για τους οποίους πόνταραν στις ασιατικές στοιχηματικές αγορές).