Ο Λιονέλ Σκαλόνι έχει νικήσει ως παίκτης της Αργεντινής σε τελικό τη Γαλλία
i

Αργεντινή/©Twitter

Ο Λιονέλ Σκαλόνι έχει νικήσει ως παίκτης της Αργεντινής σε τελικό τη Γαλλία

Ανδρέας Σερεβέτας • 14:07 - 15.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Σκόρερ της αναμέτρησης ήταν ο Βάλτερ Σάμουελ, ο σημερινός βοηθός του στον πάγκο της «αλμπισελέστε».

Γαλλία και Αργεντινή θα αναμετρηθούν την Κυριακή για πρώτη φορά σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο οι εθνικές ομάδες των δύο χωρών έχουν συναντηθεί ξανά σε τελικό. Στις 23 Μαΐου του 1998, στο 26ο τουρνουά Maurice Revello που είναι πιο γνωστό ως «Toulon Hopes». 

Ο Λιονέλ Σκαλόνι, ο προπονητής της Αργεντινής, φορούσε τότε το εθνόσημο. Είχε συμπαίκτες στο ματς τους Μπιζάρι, Κουφρέ, Σάμουελ, Ριβαρόλα, Κουμπέρο, Μάρκιτς, Γκινιάσου, Ρικέλμε, Γκερέρο, Κιντάνα. Μπήκαν αλλαγή κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Ρομανιόλι, ο Μιλίτο και ο Γκαλέτι, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού. 

Η Αργεντινή επικράτησε με σκορ 2-0, έχοντας προπονητή τον Χοσέ Πέκερμαν. Τα γκολ πέτυχαν ο Γκερέρο και ο Σάμουελ, ο τωρινός βοηθός του Σκαλόνι στο Κατάρ. Πολυτιμότερος του τουρνουά αναδείχθηκε ο Ρικέλμε. Τον τίτλο του πρώτου σκόρερ μοιράστηκαν ο Γκερέρο με τον Άγγλο Εμίλ Χέσκεϊ. 

Προπονητής στη Γαλλία ήταν ο Ρεϊμόντ Ντομενέκ, που την οδήγησε μετέπειτα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία. Ηττήθηκε στον τελικό από την Ιταλία. Ήταν το τελευταίο επίσημο παιχνίδι στην καριέρα του Ζιντάν, ο οποίος αποβλήθηκε για το χτύπημα στον Ματεράτσι.   

Η Αργεντινή πέρασε από τη φάση των ομίλων ως πρώτη του ομίλου. Νίκησε τη Νότια Αφρική (1-0) και την Αγγλία (2-0). Έχασε από τη Γαλλία (3-0) και επικράτησε της Κίνας στον ημιτελικό με γκολ του Γκαλέτι στο 91ο λεπτό! Έτσι αντιμετώπισε για δεύτερη φορά τους «τρικολόρ» και πήρε το... αίμα της πίσω, κατακτώντας το τρόπαιο. Σίγουρα ο Σκαλόνι και ο Σάμουελ θα διηγηθούν την ιστορία στον Μέσι και στους συμπαίκτες του εν όψει του τελικού της Κυριακής.