Οι 10 πιο δελεαστικοί free agents της EuroLeague για το καλοκαίρι του 2024 - Κάποιοι αρχίζουν να «γυαλίζουν» σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (vids)

Μάικ Τζέιμς, Έντι Ταβάρες

i

© 2023 EuroLeague Basketball

Οι 10 πιο δελεαστικοί free agents της EuroLeague για το καλοκαίρι του 2024 - Κάποιοι αρχίζουν να «γυαλίζουν» σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 15:23 - 01.12.2023 / Ανανεώθηκε: 15:47 - 01.12.2023

Η EuroLeague ακόμα βρίσκεται στο πρώτο της μισό, αλλά από τα σενάρια που ανακυκλώνονται για τις μεταγραφές του επόμενου καλοκαιριού, αρχίζει να ανεβαίνει χειμωνιάτικα το θερμόμετρο και δεν ευθύνεται η... κλιματική αλλαγή. Το ανεβάζει κυρίως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που δημιουργεί συνθήκες ασταμάτητης ενίσχυσης του Παναθηναϊκού. Όλοι όμως, γνωρίζουν πως από τον Μάικ Τζέιμς και τον Ταβέρες, μέχρι τον Κίναν Έβανς και τον Ιμπάκα, υπάρχουν δελεαστικά ονόματα που θα τοποθετηθούν στο τραπέζι...

Μία σχεδόν ανεξήγητη τάση, που... αντικατοπτρίζεται με διαδοχικές αναφορές για τις μεταγραφές του ερχόμενου καλοκαιριού, έχει προκύψει από το φθινόπωρο κιόλας και παραμένει στην ατμόσφαιρα ακόμα και τώρα, με την είσοδο του χειμώνα, που ημερολογιακά ορίζεται με τον ερχομό του Δεκέμβρη. Βασικός «υπαίτιος» αυτή της φιλολογικής -εκτός τόπου και χρόνου- μεταγραφικής προσέγγισης είναι ο Παναθηναϊκός

Διότι, από την «πράσινη» πλευρά ταυτόχρονα με την υπάρχουσα δράση και τις συνεχόμενες υποχρεώσεις μιας απαιτητικής και φιλόδοξης σεζόν, ειδικά στην EuroLeague, έχουν προκύψει από φήμες μέχρι και... καπνοί που μπορεί να αφορούν ξέσπασμα πυρκαγιάς (μεταγραφικής) και περιπλανούνται πάνω από το ΝΒΑ, την Μαδρίτη, το Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη και απλώνονται σε όλο το τμήμα της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής επικράτειας. 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει μιλήσει (πολλαπλές φορές) για το νέο μεταγραφικό «οργασμό» που ετοιμάζει σε μερικούς μήνες από τώρα, ενώ και ο κόουτς Εργκίν Αταμάν δεν έχει διστάσει να έχει αναφερθεί και αυτός στο απώτερο μέλλον. Πάντως, το μόνο σίγουρο ήταν πως το καλοκαίρι που μας πέρασε ο πρώτος εντυπωσίασε με την αποφασιστικότητά του και την απλοχεριά του, όχι μόνο υπογράφοντας με τον δεύτερο, αλλά και μέσα από τις συνολικές μεταγραφές της ομάδας: Σλούκας, Μήτογλου, Σλούκας, Λεσόρ, Ερναντγκόμεθ, τον Ναν που προστέθηκε εσχάτως και τα λοιπά γνωστά και μη εξαιρετέα ονόματα. 

Πάντως, ο Παναθηναϊκός είναι ο μόνος που εκφράζεται -με τον τρόπο του βέβαια- για την επόμενη μεταγραφική περίοδο, αλλά αποκλείεται να είναι ο μόνος που την σκέφτεται. Κάτι τέτοια στοιχεία μοιραία τοποθετούνται στην ατζέντα διοικήσεων, προπονητών, αλλά και στα όνειρα και τις ελπίδες των φιλάθλων. Γι' αυτό και τη μέρα που ολοκληρώνεται η 11η αγωνιστική, την 1η του Δεκέμβρη, παίρνουμε το... θάρρος να σας περιγράψουμε ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι του 2024 και μέσα στη λίστα υπάρχουν παίκτες με εντυπωσιακά και μοναδικά χαρίσματα. 

🏀 Μάικ Τζέιμς / Μονακό

Θα έβαζε κάποιος ακόμα και το χέρι του στην φωτιά, θεωρώντας πως με την πρώτη ευκαιρία -όταν δηλαδή λήξη το συμβόλαιό του στο τέλος της τρέχουσας σεζόν- ο Μάικ Τζέιμς θα αποχωρήσει από το Πριγκιπάτο. 

Ακόμα και ο θέρος που μας πέρασε δημιούργησε την επιθυμία του να συνεχίσει σε άλλη πόλη και σε άλλη ομάδα την καριέρα του, δημιουργήθηκαν σενάρια εμπλοκής του Ολυμπιακού, αλλά η Μονακό είχε αποφασίσει πως δεν πρόκειται να τον αφήσει να πάει πουθενά μέχρι να τελειώσει το ενεργό συμβόλαιό του. Και αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι, άρα ο 33χρονος Αμερικανός γκαρντ και ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ παραμένει συγκεντρωμένος στο έργο του, αλλά στην υπόφυση του εγκεφάλου του αποκλείεται να μην υπάρχουν σκέψεις για την... επόμενη μέρα. 

🏀 Έντι Ταβάρες / Ρεάλ Μαδρίτης

Όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το ΝΒΑ, ο Έντι Ταβάρες πήγε στη Μαδρίτη το έτος 2017 και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει φανέλα. Έχει κατακτήσει δύο φορές την EuroLeague, έχει μετατραπεί σε έναν παίκτη-φόβητρο κάτω από τα καλάθια και σίγουρα στον καλύτερο αμυντικό στη θέση του (και όχι μόνο). Φέτος, βαδίζει την έβδομη σεζόν του με τη Βασίλισσα και δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει και όγδοη. 

Στα 31 του δεν αποκλείεται ακόμα και να επιστρέψει στον «μαγικό πλανήτη» και αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μήνες οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς είχαν ενδιαφερθεί, αλλά ο αθλητής από το Πράσινο Ακρωτήρι με τα 221 εκατοστά ύψους, είχε «αστρονομικό» buy out και δεν σκέφτηκε καν να ενδεχόμενο να το πληρώσει από την τσέπη του για να πάει στην Αμερική ή οπουδήποτε αλλού. Σύντομα όμως, θα είναι αποδεσμευμένος, η Ρεάλ θέλει να τον κρατήσει για... πάντα μαζί της, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να μην ακούσει κάποιες από τις Σειρήνες και έπειτα να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του.   

🏀 Κίναν Έβανς / Ζαλγκίρις

Στο Κάουνας κατοικεί από το 2022 ένας από τους πιο χαρισματικούς Αμερικάνους επιθετικούς που αγωνίζονται στην EuroLeague. Ο Κίναν Έβανς είναι 27 ετών, προέρχεται από μία σεζόν που βίωσε έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό (ρήξη αχίλλειου τένοντα), αλλά έχει επιστρέψει το ίδιο δυνατός. 

Στα πρώτα ένδεκα ματς του την τρέχουσα σεζόν έχει 15,4 πόντος και 3,5 ασίστ και πιθανότατα είναι ένας παίκτης για τον οποίο η Ζαλγκίρις το καλοκαίρι θα ψάξει τον αντικαταστάτη του. Φέτος οι Λιθουανοί κατά τη διάρκεια της σεζόν έχουν χάσει ήδη δύο παίκτες, τον Ίγκνας Μπραζντέικις και τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, που ως του θαύματος και οι δύο κατέληξαν στον Ολυμπιακό και το καλοκαίρι δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν στην ομάδα και τον Έβανς, αν και εφόσον ολοκληρώσει τη σεζόν με τον ίδιο τρόπο που την ξεκίνησε. 

🏀 Μάριο Χεζόνια / Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Μάριο Χεζόνια έχει ένα κοινό με τον Μάικ Τζέιμς. Τα... περάσματά τους από τον Παναθηναϊκό στο παρελθόν δημιούργησαν συναισθηματικό δεσμό με την κερκίδα των «πρασίνων» που πάντα έχει μια καλή κουβέντα να πει και για τον Αμερικανό γκαρντ της Μονακό, αλλά και για τον Κροάτη φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης

Ο ρόλος του Χεζόνια στη Βασίλισσα δεν είναι αυτός που οι φιλοδοξίες του ορίζουν. Ναι μεν είναι καθοριστικός σε πολλά παιχνίδια και σε αρκετά κρίσιμα, αλλά όταν θα μείνει ελεύθερος η Ρεάλ θα προσπαθήσει κυρίως να κρατήσει τον Έντι Ταβάρες, να ανανεώσει το συμβόλαιο του Τζάναν Μούσα (επίσης μένει ελεύθερος) και να επεκτείνει και τη συμφωνία της με τα ιστορικά στελέχη του οργανισμού: Τον Σέρχιο Γιουλ και τον Ρούντι Φερνάντεθ, αλλά και τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Έτσι, ο 29χρονος Κροάτης, lottery pick στο Draft του ΝΒΑ (Νο 5 το 2015), θα ακούσει τι έχουν να του πουν -σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο- όσοι θέλουν να εντάξουν το ταλέντο του στο ρόστερ τους. 

🏀 Σερζ Ιμπάκα / Μπάγερν Μονάχου

Η Μπάγερν Μονάχου έπεισε τον Σερζ Ιμπάκα να επιστρέψει στην Ευρώπη από το ΝΒΑ και να διαλέξει την Γερμανία για προορισμό του. Το δελεαστικό της project εκτιμήθηκε από τον Ισπανοαφρικανό σέντερ, ο οποίος βέβαια υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο. Οι Βαυαροί ήθελαν να μην ρισκάρουν, καθώς δεν ήξεραν σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Ιμπάκα, καθώς είχε καιρό να αγωνιστεί, όμως με το που εμφανίστηκε στην EuroLeague έδειξε την ποιότητά του. 

Άλλωστε, πρόκειται για έναν αθλητή ο οποίος το 2019 βοήθησε σε σημαντικό βαθμό τους Τορόντο Ράπτορς ώστε να κατακτήσουν το πρωτάθλημα κόντρα στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς κι αφού πρώτα στους τελικούς της ανατολής απέκλεισαν τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκουνμπο. Τα δείγματα γραφής του και η στατιστική του ολοένα και βελτιώνεται. Σε 10 αγώνες έχει 12,7 πόντους, 6,6 ριμπάουντ και 1,4 μπλοκ μέσο όρο. Στο πρόσφατο παιχνίδι κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια, αυτός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και με 24 πόντους και 13 ριμπάουντ οδήγησε την Μπάγερν σε μία εύκολη και κυριαρχική επικράτηση. 

🏀 Τάντας Σεντεκέρσκις / Μπασκόνια

Στα 26 του χρόνια ο Τάντας Σεντεκέρσκις κάνει την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του. Ο Λιθουανός φόργουορντ ανήκει στην Μπασκόνια από το 2013. Βρέθηκε στην Ισπανία ακόμα ως... αμούστακο παιδί και από το 2020 του δόθηκε ένας μικρός ρόλος στο παιχνίδι της ομάδας. Τώρα, όμως, είναι αναντικατάστατος και ο άνθρωπος που κάνει τη διαφορά στο αγωνιστικό προφίλ του συνόλου. 

Έχει 10,2 πόντους και οριακά χάνει τους μέσους όρους σε επίπεδο double double μιας και μαζεύει ανα αγώνα και 9,3 ριμπάουντ. Πλέον, είναι κομβικός για την ομάδα του, ενώ ταυτόχρονα εκτινάσσει και το κασέ του. Είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά με την Μπασκόνια, αλλά αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τότε θα μπορέσει να αξιώσει το καλοκαίρι ένα μεγάλο συμβόλαιο και αν συμβεί αυτό τότε ίσως το βρει μακριά από την Βασκονία, ίσως και πέρα από τα σύνορα της Ισπανίας. 

🏀 Τιμοτέ Λουαού-Καμπαρό / Βιλερμπάν

H επιστροφή του στην Γαλλία, την πατρίδα του, σηματοδότησε και την αναβάθμισή του στο επίπεδο της EuroLeague. O Τιμοτέ Λουαού-Καμπαρό, ο οποίος έπαιξε από το 2016 έως το 2022 στο ΝΒΑ (με πέντε διαφορετικές ομάδες και αποσπασματικές διακρίσεις) την περασμένη σεζόν επέστρεψε στην Ευρώπη, αλλά με την Μιλάνο δεν μπόρεσε να... ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο επίπεδο που ο ίδιος επιθυμούσε. 

Το κάνει όμως, τώρα στη Βιλερμπάν και στα οκτώ ματς που έχει αγωνιστεί (από τα 11) έχει 13,6 πόντους, 3,6 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ και 1,5 κλεψίματα σε κάθε αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 

🏀 Μάριους Γκριγκόνις / Παναθηναϊκός

Ο Μάριους Γκριγκόνις το περασμένο καλοκαίρι λίγο έλειψε να χάσει τη θέση του στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Όχι γιατί δεν υπήρχε πίστη στο πρόσωπό του και στο ταλέντο του -άλλωστε φέτος είναι ουσιαστικός και ο ρόλος του στιβαρός την ομάδα- αλλά γιατί είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι θα αποκτηθεί ένας ακόμα παίκτης πρώτης γραμμής. 

Ουσιαστικά όμως, όταν οι «πράσινοι» αντιλήφθηκαν πως ο Σβι Μίχαϊλιουκ, τον οποίον είχαν ως προτεραιότητα, δεν θα έρθει στην Ευρώπη και πως θα πάει στους Μπόστον Σέλτικς, τότε αποφάσισαν πως ο Λιθουανός είναι ό,τι πρέπει γι' αυτούς. Τουλάχιστον για φέτος, διότι το καλοκαίρι θα μείνει ελεύθερος και -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- δεν θεωρείται δεδομένη, ούτε καν πολύ πιθανή, η παραμονή του στην Ελλάδα. 

🏀 Τζόναθαν Μότλεϊ / Φενέρμπαχτσε

To διετές συμβόλαιο που υπέγραψε το 2022 ο Τζόναθαν Μότλεϊ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2024 και μοιραία ο 28χρονος Αμερικανός φόργουορντ θα βρεθεί στις λίστες αρκετών ομάδων που θα θελήσουν να προσθέσουν ταλέντο κοντά στο καλάθι τους. Και στην άμυνα, αλλά κυρίως στην επίθεσή τους. 

Ο Μότλεϊ φέτος, στη δεύτερη σεζόν του στη EuroLeague, μιας και πέραν από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης έχει αγωνιστεί στην Ρωσία (Λοκομοτίβ Κουμπάν), στην Νότια Κορέα (Ιντσεόν Λαντ Ελεγφαντς) και στο ΝΒΑ (Ντάλας Μάβερικς, Λ.Α. Κλίπερς) έχει ξεκινήσει έχοντας 10 πόντους και 4,3 ριμπάουντ. 

Πέρσι σε προσωπικό επίπεδο τα είχε πάει θαυμάσια ως rookie (14,3 πόντοι, 5,4 ριμπάουντ), ενώ πλέον παίζοντας δίπλα και πίσω από σέντερ όπως ο Γιώργος Παπαγιάννης και ο Σερτάκ Σανλί, αλλά και μαζί με αρκετούς ταλαντούχοι φόργουορντ, βρίσκει τον τρόπο να ξεχωρίζει και πάλι. 

🏀 Τζαμπάρι Πάρκερ / Μπαρτσελόνα

Με την ίδια λογική του μονοετούς συμβολαίου που έδωσε η Μπάγερν Μονάχου στον Ιμπάκα, με ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά και με τεράστια προοπτική ταυτόχρονα, η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον Τζαμπάρι Πάρκερ. Έναν παίκτη που αν δεν είχε τραυματιστεί τόσες πολλές φορές θα έπαιζε ακόμα βασικός στο ΝΒΑ και η παρουσία του θα ήταν αναντικατάστατη. 

Ήρθε όμως στην Ευρώπη και δείχνει ότι μέσα από αυτό το... ταξίδι και την περιπέτεια είναι έτοιμος να ξανανιώσει και πάλι σημαντικός μέσα στο παρκέ. Ακόμα μαθαίνει τα χούγια της EuroLeague, αλλά φαίνεται πως είναι μελετηρός και επιμελής μαθητής. 

Υπάρχει βάση πίσω από τη φήμη για Παναθηναϊκό και Βεζένκοφ;
EUROLEAGUE

12:29 - 30.11.2023

Υπάρχει βάση πίσω από τη φήμη για Παναθηναϊκό και Βεζένκοφ;

Ο ορισμός της «φήμης» έχει μεταφερθεί και μεταλλαχθεί μέσα στους αιώνες, αλλά πλέον είναι το... αφεντικό των κοινωνικών δικτύων. Κάνει κουμάντο στις σκέψεις των φιλάθλων και μία τέτοια δημιουργήθηκε όταν ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αποκάλυψε πως το καλοκαίρι θέλει να ντύσει στα «πράσινα» δύο παίκτες με κασέ 3 εκατομμυρίων έκαστος. Και τότε πολλοί σκέφτηκαν τον Σάσα Βεζένκοφ!

Στα 10 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχει ρεκόρ τους 20 πόντους του κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, τα 11 ριμπάουντ στο ξεκίνημα απέναντι στην Παρτίζαν και συνολικά έχει καταγράψει στη στατιστική του 9,5 πόντους και 4,5 ριμπάουντ ανά αγώνα. 

Έχει δηλώσει πως απολαμβάνει την ζωή στη Βαρκελώνη, αλλά αν καταφέρει να παρουσίασει όλα του τα προσόντα και μείνει υγιείς, τότε η ομάδα της Καταλονίας που έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να το κάνει, τότε ίσως δεν μπορέσει να τον κρατήσει στην πόλη της. 

Tags: