Φάκελος «Σάσα Βεζένκοφ στους Κινγκς»: Το timing, το παρασκήνιο, το πλάνο και η επόμενη μέρα

Φάκελος «Σάσα Βεζένκοφ στους Κινγκς»: Το timing, το παρασκήνιο, το πλάνο και η επόμενη μέρα

Χρήστος Τσάλτας 13:55 - 16.07.2023 / Ανανεώθηκε: 13:56 - 16.07.2023

Το Sportal ανοίγει τον φάκελο «Σάσα Βεζένκοφ» για την μετακίνησή του στους Σακραμέντο Κινγκς, φωτίζοντας αθέατες πλευρές της υπόθεσης με την βοήθεια του έμπειρου ρεπόρτερ της ομάδας της Καλιφόρνια, Τζέιμς Χαμ.

Έπειτα από 5 χρόνια στα ερυθρόλευκα, με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Οι Σακραμέντο Κινγκς το καλοκαίρι του 2022 αγόρασαν τα δικαιώματα του Βούλγαρου φόργουορντ, σε μια κίνηση που δεν ήταν τυχαία, αλλά ήταν στρατηγική των «βασιλιάδων» να επενδύσουν στον 28χρονο φόργουορντ.

Ο MVP της Euroleague πλέον δεν θα βρίσκεται στη διοργάνωση, καθώς πήρε τη μεγάλη απόφαση. Οι Κινγκς του προσέφεραν συμβόλαιο διάρκειας 3 ετών, με απολαβές πυο φτάνουν τα 20 εακτ. δολάρια, με τον Βεζένκοφ να αποδέχεται την πρόταση και να ετοιμάζεται πλέον να αγωνιστεί με την ομάδα της Καλιφόρνια.

Οι Κινγκς άλλωστε ήθελαν από την πρώτη στιγμή να επενδύσουν στο ταλέντο του και το έκαναν. Άλλωστε στην Καλιφόρνια πιστεύουν στο ταλέντο και την αξία τους. Για το λόγο αυτό ξεχώρισαν τον «Βεζέ», έκαναν χώρο στο salary cap τους και κατάφεραν να τον δελεάσουν .Σε μια εξέλιξη που δυναμώνει τη θέση 4 της ομάδας του Μάικ Μπράουν, καθώς δίπλα στον Κίγκαν Μάρεϊ πλέον θα έχουν τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίκτη της σεζόν.

Το Sportal με την βοήθεια του πολύπειρου ρεπόρτερ των Κινγκς, Τζέιμς Χαμ, που εργάζεται στο ESPN φώτισε αθέατες πλευρές του σπουδαίου deal. Από την πρώτη στιγμή που οι «βασιλιάδες» ξεχώρισαν τον πρώην άσο του Ολυμπιακού, ως τον ρόλο που θα έχει, το fit μεταξύ Σαμπόνις και Φοξ, αλλά και τις προσδοκίες που υπάρχουν στην Καλιφόρνια.

Έτσι ξεκίνησε το ενδιαφέρον των Κινγκς για Βεζένκοφ

«Το περσινό καλοκαίρι οι Κινγκς είδαν την ανάπτυξή του Τους άρεσαν όσα είδαν. Σκέφτηκαν το ενδεχόμενο να τον έχουν μαζί τους στην off season. Τον πίεσαν να έρθει αλλά όχι με κάποιο μεγάλο συμβόλαιο. Ο Σάσα έβγαζε καλά λεφτά στην Ευρώπη και οι Κινγκς σκέφτηκαν να τον βγάλουν από την Ευρώπη με ένα minimum συμβόλαιο. Ο Σάσα όμως πόνταρε στον εαυτό του και πολύ καλά έκανε. Είχε μια εντυπωσιακή σεζόν στην Ευρώπη και γι αυτό πήρε το 3ετές συμβόλαιο 20 εκατ. με τους Κινγκς. Οι Κινγκς είχαν μάτια στην Ευρώπη που τον παρακολουθούσαν όλη τη σεζόν. Θα μπορούσε να μπει στην ομάδα και 2 χρόνια πριν Πέρυσι θα ταίριαζε πολύ καλά Ήρθε όμως την κατάλληλη στιγμή. Ήρθε σε μια ομάδα που έχει νοοτροπία νικητή, κάτι που δεν υπήρχε πριν. Υπήρχαν 16 σεζόν εκτός πλέι οφ και τώρα είναι σπουδαίο να υπάρχει αυτή η νοοτροπία. Οι Κινγκς άνοιξαν χώρο για να έρθει ο Σάσα και σκέφτηκαν πολύ σοβαρά να τον κάνουν δικό τους. Η στιγμή είναι η σωστή, είναι η τέλεια στιγμή για να έρθει στο ΝΒΑ».

Το fit του Βεζένκοφ με τους Κινγκς

«Το πιο σημαντικό για τον Σάσα είναι πως ταιριάζει τέλεια. Προφανώς κάθε ομάδα θέλει περισσότερη αθλητικότητα, αλλά οι Κινγκς ήθελαν περισσότερο σουτ. Η ικανότητά του να κόβει μετά απο το σκριν είναι κάτι που θα τον κάνει να ταιριάξει εξαιρετικά με τον Ντομάντας Σαμπόνις. Αυτό έχει νόημα. Αν δείτε τι έγινε στα πλέι οφ, όπου ο Σαμπόνις δυσκολεύτηκε αρκετά με τους Ουόριορς, κάτι που συνέβη λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι σουτέρ της ομάδας, όπως ο Κέβιν Έρτερ, ο Χάρισον Μπαρνς, ο Κίγνκαν Μάρεϊ. Για την επίθεση των Κινγκς που θέλει όσο περισσότερους σουτέρ, βλέπουν τον Σάσα ως έναν παίκτη που θα ταιριάξει πολύ καλα. Προφανώς δεν θα έχει τον ρόλο που είχε στην Ευρώπη, αλλά βλέποντας την πορεία του στην Ευρώπη άνοιξε την ευκαιρία από μόνος του. Οι Κινγκς έδωσαν το νο.49 του NBA Draft για εκείνον και μέσα σε 2 χρόνια εξελίχθηκε, ήταν πολύ εντυπωσιακό. Οι άνθρωποι των Κινγκς τον είδαν στην Αθήνα. Έδειξαν ενδιαφέρον και μένει να δούμε τι θα γίνει στο παρκέ».

Ο Βεζένκοφ και οι άλλοι Ευρωπαίοι στους Κινγκς

«Θεωρώ πως μπορεί να έχει ανάλογη εικόνα. Ο Μπογκντάνοβιτς είναι ένα από τα τελευταία παραδείγματα. Σημαντικό ρόλο παίζει το πώς εξελίσσεται μια ομάδα και πώς αναπτύσσεται. Όταν έρχεσαι σε μια ομάδα που δεν είναι πολύ καλή και έχεις δίπλα σου πολλούς νέους παίκτες, τότε ο ρόλος σου θα είναι συγκενκριμένος. Αυτό συνέβη και με τον Μπογκντάνοβιτς. που έγινε ο βασικός σούτινγκ γκαρντ και εξελίχθηκε. Ο Σάσα έρχεται σε μια πολύ καλή ομάδα, που ήταν 3η πέρυσι και η περίπτωσή του θυμίζει κάπως του Τούρκογλου. Ο Πέτζα ανατπύχθηκε στον ρόλο του, ως ένα κομμάτι από την αρχή. Ο Χέντο ήρθε και κόλλησε στον ρόλο του. Βλέπω πιο πολύ τον Σάσα στον ρόλο που είχε ο Τούρκογλου. Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τον Σάσα, είναι πολύ καλός παίκτης και μπορεί να βάλει μεγάλα σουτ».

Η προσαρμογή στο ΝΒΑ

«Είναι πάντα ενδιαφέρουσα αυτή η κουβέντα. Το να ζητήσεις από έναν 28χρονο παίκτη να παίξει στο Summer League είναι ασέβεια. Αυτό δείχνει και την αξία του βέβαια. Ο Βίκτορ Γουεμπανιαμά στο ντεμπούτο του στο Summer League, αλλά το παιχνίδι είναι διαφορετικό. Η ταχύτητα είναι αλλιώτικη. Ήταν όμως πολύ σημαντικό να μπει στο παιχνίδι να... βρέξει τα πόδια του. Ο Σάσα δεν το χρειάζεται αυτό. Έχει παίξει με την εθνική της χώρας του, έχει παίξει με κορυφαίους παίκτες. Απλώς χρειαζόταν να νικήσει με τους νέους συμπαίκτες του. Είδε τον Κέβιν Έρτερ και αυτό τον βοήθησε να μπει στο κλίμα. Θα έχει κάποια προβλήματα στην αρχή, στο κομμάτι της προσαρμογής, αλλά θα τα πάει πολύ καλά, το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και θα τον βοηθήσει. Στο California Classic είχε μαζί του τον Μίτσελ, τον Μάρεϊ, τον Φοξ. Ο Σάσα θα έρθει για να χτίσει την πορεία του στην ομάδα και όσο καλύτερα μάθει τους συμπαίκτες του, τόσο καλύτερο για τον ίδιο».

Οι προσδοκίες των Κινγκς

«Θέλουν να τον βλέπουν να είναι ο εαυτός του. Θα υπάρχουν στιγμές που θα παίρνει τη πάλα και θα εκτελέι είτε με μπάσιμο, είτε με τρίποντο. Θα είνα μέρος του παιχνιδιού. Οι Κινγκς είχαν πέρυσι το καλύτερο offensive rating στην ιστορία και μπορεί να ταιριάξει πολύ καλά. Παραλλήλα έχουν μια από τις καλύτερες ομάδες σε ασίστ και θα πρέπει ο Σάσα να είναι έτοιμος σε καταστάσις catxh 'n shoot. Όσο πιο άνετα νιώσει με τους συμπαίκτες του, τόσο περισσότερο θα κάνει κοψίματα και συνδυασμούς στην επίθεση μαζί τους. Θα έχει στο πλευρό του τον Σαμπόνις που είναι πολυ σημαντική παρουσία και θα χτίσει χημεία. Ο Σαμπόνις είναι πολύ έξυπνος παίκτης και πασέρ ελίτ επιπέδου. Ο Σάσα θα έχει ευκαιρία στο παρκέ. Είναι καλός ριμπάουντερ στην Ευρώπη, στο ΝΒΑ όμως είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Αναμένεται ο αριθμός να είναι μικρότερος την επόμενη σεζόν, αλλά όλοι περιμένουν από εκείνον να κάνει τη σωστή φάση, να είναι έτοιμος να παίξει και να μην φοβηθεί να σουτάρει».

Μια πρόβλεψη για την rookie σεζόν του Σάσα Βεζένκοφ στο ΝΒΑ

«Ο Σάσα θα είναι μεγάλο κομμάτι του πλάνου των Κινγκς την ερχόμενη σεζόν. Θα είναι ο αναπληρωματικός στη θέση 4. Οι Κινγκς έκαναν χώρο και τον έφεραν μαζί με τον Κρις Ντουάρτε. Κράτησαν τον Μπαρνς, κράτησαν τον Λάιλς. Βλέπουν τον Βεζένκοφ ως ένα μεγάλο κομμάτι στο πλάνο τους, ήταν η μεγάλη κίνησή τους για το φετινό καλοκαίρι. Μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα και αυτό είναι που σκέφτομαι κι εγώ. Εάν στην Ευρώπη μπορείς να μετράς 15-18 πόντους κατά μέσο όρο, το παιχνίδι όμως είναι διαφοετικό εδώ και θα υπάρχει μεγάλη βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Δεν θα μου κάνει έκπληξη αν μετρήσει 10-12 πόντους κατά μέσο όρο και 5 ριμπάουντ, αν παίζει με συνέπεια στα λεπτά του. Οι Κινγκς κράτησαν τον Τρέι Λάιλς, για να δημιουργήσουν ανταγωνισμό εντός της ομάδας, αλλά την ίδια στιγμή ο Λάιλς μπορεί να παίξει και στη θέση 5 σε small ball σχήμα. Παράλληλα, ο Μάρεϊ θα περάσει πολύ και στο 3, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σάσα θα έχει χρόνο στο 4. Πραγματικά άρεσε στους Κινγκς ο Βεζένκοφ και σχεδίαζαν το ρόστερ με πλάνο πώς θα κολλήσει με την ομάδα ο Βεζένκοφ. Θεωρώ πως θα έχει λαμπρό μέλλον στο Σακραμέντο».