Μόουζες Ράιτ: Ο πολυμορφικός σέντερ του 76,5% που προτάθηκε στον Παναθηναϊκό και τώρα βάζει... δύσκολα στους «πράσινους» και στον Μπαρτζώκα

Μόουζες Ράιτ: Ο πολυμορφικός σέντερ του 76,5% που προτάθηκε στον Παναθηναϊκό και τώρα βάζει... δύσκολα στους «πράσινους» και στον Μπαρτζώκα

Γιώργος Γαβριλάκης 13:15 - 17.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:54 - 17.03.2024

Από το ντεμπούτο του κιόλας στην Euroleague ο Μόουζες Ράιτ έδειξε την τρομερή προοπτική που έχει το παιχνίδι του, μόνο που στον έκτο του αγώνα διέλυσε τον Παναθηναϊκό και ο 26χρονος Αμερικανός σέντερ δημιουργεί στον Ολυμπιακό μία μεγάλη αισιοδοξία: Ότι βρήκε τον νέο ασταμάτητο σέντερ της Ευρώπης!

Υπάρχουν φορές που ενός κακού μύρια έπονται και άλλες, που ένα άσχημο ή άτυχες γεγονός, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και προοπτικές, που δεν υπήρχαν εξ αρχής.

Αν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν είχε τραυματιστεί στo μετατάρσιο του ποδιού του στις 22 Ιανουαρίου, στο ματς πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ο Μόουζες Ράιτ δεν θα είχε εμφανιστεί ποτέ με τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού. Κι αν όχι... ποτέ, σίγουρα όχι φέτος!

Ο 26χρονος Αμερικανός αποκτήθηκε μόνο και μόνο επειδή ο Σέρβος σέντερ χειρουργήθηκε και ο κόουτς Γιώργος Μπαρτζώκας, ήξερε τα χαρίσματά του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν γνώριζε πότε και κατά πόσο θα προσαρμοστεί. Πότε, πόσο και με ποιον τρόπο θα βοηθήσει τους Πειραιώτες.

Ο ίδιος ο Ράιτ, με τις πρωτοβουλίες και τις επιδόσεις του, από το ντεμπούτο του κιόλας, εξήγησε πως η Euroleague είναι το επίπεδό του και πως την Τουρκία με την Μερκεζεφέντι έκανε απλώς το... αγροτικό του.

Όπως τόσες και τόσες περιπτώσεις Αμερικανών σταρς των ευρωπαϊκών γηπέδων, οι οποίοι ξεκίνησαν τις περιπέτειές τους από ομάδες και πόλεις που βρίσκονται στην... πινέζα του μπασκετικού χάρτη και τελικά έγιναν τρισμέγιστοι πρωταγωνιστές. Ο Μάικ Τζειμς χρόνια πριν γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου, αγωνιζόταν για ένα κομμάτι ψωμί και τα προσωπικά του έξοδα στο Ζάγκρεμπ. Αργότερα έπαιξε στη Ρόδο με τον Κολοσσό και προσφάτως με την φανέλα της Μονακό πέρασε τον Βασίλη Σπανούλη και έγινε το Νο 1 όλων των εποχών.

Για τον Ράιτ τα δεδομένα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Όταν τελείωσε τις σπουδές του στο Τζόρτζια Τεκ, ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα από το οποίο έχουν προκύψει μεγάλα αστέρια του ΝΒΑ (όπως ο Στεφόν Μάρμπουρι, ο Γκλεν Ράις, ο Κρις Μπος και ο Κένι Άντερσον), δεν κατάφερε να επιλεγεί στο Draft του 2021.

Αγωνίστηκε βέβαια (το 2021-22) στον «μαγικό πλανήτη», αλλά μόλις για τέσσερα παιχνίδια. Τρία με τους Μάβερικς και ένα με τους Κλίπερς. Μετά «κόπηκε» και βρέθηκε (ξαφνικά) την Κίνα για μία σεζόν και στη συνέχεια άρχισε να κατευθύνεται πιο... δυτικά. Η επόμενη του στάση ήταν η Τουρκία, εκεί όπου με την Μερκεζεφέντι είχε τρομερά νούμερα στην στατιστική του (26,4 πόντους, 8,4 ριμπάουντ, 1,4 κλεψίματα και 1,4 κοψίματα) και στις 27 Ιανουαρίου ήρθε στην Ελλάδα.

Το πρώτο πράγμα που είπε ήταν πως «έχω δουλέψει πολύ σκληρά γι' αυτή την ευκαιρία». Έτσι αντιμετώπισε την μεταγραφή του στο Ολυμπιακό ο Ράιτ. Ως μία «πολύ μεγάλη ευκαιρία», που δεν του δόθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, αν και είχε προταθεί σε αρκετές ομάδες. Μάλιστα, μία από αυτές ήταν και ο Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν, ο οποίος όμως, έκρινε πως δεν χρειαζόταν έναν έξτρα ξένο για back up του Ματίας Λεσόρ. Ειδικά από τη στιγμή που ο Μόουζες Ράιτ έχει τα ίδια αγωνιστικά χαρακτηριστικά με τον Γάλλο, που αποκτήθηκε έπειτα από μία σπουδαία σεζόν του με την Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Και πιθανότατα θα τον είχε απορρίψει -εκείνη τη δεδομένη στιγμή- και ο Ολυμπιακός, διότι είχε ήδη στο ρόστερ του τον Μουσταφά Φαλ, τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, τον Λουκ Σίκμα, ενώ αργότερα προστέθηκε στην front line και ο Φιλίπ Πετρούσεφ. Τώρα του έχει όλους μαζί, μόνο που την διαφορά την κάνει ο Μόουζες Ράιτ.

Στο ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα, στις 30 Ιανουαρίου κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου για την 24η αγωνιστική της Euroleague, κι ενώ βρισκόταν μόνο λίγες ώρες παρέα με τους νέους του συμπαίκτες, έβαλε 15 πόντους με 7/9 δίποντα, πήρε πέντε ριμπάουντ και έκανε τέσσερις τάπες.

Στο τελευταίου του ματς, είχε 19 πόντους με 9/9 δίποντα σε 15'33'' χρόνο συμμετοχής και αυτός ήταν ο MVP του Ολυμπιακού στη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ για την 29η αγωνιστική της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Διέλυσε τον Ματίας Λεσόρ στην προσωπική τους μονομαχία και συνεχίζει να δείχνει όχι απλώς ότι η θέση του ανήκει στην ελίτ, αλλά πως μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Στο μεσοδιάστημα, έκανε κι άλλα καλά παιχνίδι. Στην Βαλένθια, στο Κάουνας, αλλά και στο εγχώριο πρωτάθλημα που έχει ενεργοποιηθεί και δύσκολα ο Μπαρτζώκας θα τον βγάλει από εκεί, ακόμα κι όταν επιστρέψει ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Κάτι που υπολογίζεται να γίνει σε δύο εβδομάδες.

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλαδας κόντρα στον Παναθηναϊκό, είχε 13 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ στα πέντε ματς του στην Stoiximan Basket League παράγει 10,8 πόντους με 66,7% στα σουτ, 4,2 ριμπάουντ σε 19'29''.

Ο Μόουζες Ράιτ διαθέτει μία πολυμορφικότητα στο παιχνίδι του, που επιτρέπει να είναι βολικός και παραγωγικός, είτε παίζοντας πίσω από τον Μουσταφά Φαλ (ως η αλλαγή του) ή παρέα με τον Φιλίπ Πετρούσεφ στην ίδια πεντάδα. Δίπλα από τον Άλεκ Πίτερς ή τον Κώστα Παπανικολάου. Γενικά που παίζει με ενέργεια και μυαλό, ξέρει να αμύνεται και έχει πολλούς τρόπους να τελειώνει τις φάσεις. Προς το παρόν το κάνει παίρνοντας μπάλες κοντά στο καλάθι, αλλά ειδικά στο πρόσφατο ντέρμπι «αιωνίων» ανέπτυξε το... βεληνεκές του.

Μπορεί να επιτεθεί με πρόσωπο προς το καλάθι και με τη δύναμή του να κυριαρχήσει, ενώ αν τον αφήσεις να σουτάρει (από μέση απόσταση) θα το κάνει.

Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 6 ματς στην Euroleague και έχει 10,2 πόντους με 76,5% στα σουτ, 2,7 ριμπάουντ, 1,5 κλέψιμο και 1,2 μπλοκ. Όλα αυτά μόλις σε 17'11'' χρόνο συμμετοχής ανά αγώνα.

Και για καλή τύχη του Ολυμπιακού (αλλά και του ίδιου) έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν. Τότε που θα έχει κάνει προετοιμασία με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες του, θα έχει εικόνες στο καταγραφικό της εμπειρίας του και ακόμα περισσότερα εφόδια για να διαπρέψει.