Ένας πρωταθλητής του NBA αποκλειστικά στο Sportal: «Δεν υπάρχει παίκτης στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει τον Γιόκιτς»

Ένας πρωταθλητής του NBA αποκλειστικά στο Sportal: «Δεν υπάρχει παίκτης στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει τον Γιόκιτς»

Χρήστος Τσάλτας 10:07 - 19.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:18 - 19.06.2023

Ένας πρωταθλητής του ΝΒΑ στο Sportal! Ο Όγκνιεν Στογιάκοβιτς μιλάει αποκλειστικά για την μεγάλη επιτυχία των Ντένβερ Νάγκετς, που έφτασαν στην κορυφή, υποκλίνεται στο ταλέντο του Νίκολα Γιόκιτς και εστιάζει σε όλσα στοιχεία τον έχουν κάνει σπουδαίο.

Η φετινή σεζόν ανήκει σε μία ομάδα, στους Ντένβερ Νάγκετς. Η ομάδα του Κολοράντο στα 47 χρόνια ιστορίας της κατάφερε να γευτεί για πρώτη φορά την χαρά του τίτλου. Έπειτα από μια κυριαρχική πορεία στα πλέι οφ του ΝΒΑ, η ομάδα του Μάικλ Μαλόουν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου, με τους Μαϊάμι Χιτ να μην στέκονται ικανοί να ανακόψουν την πορεία τους.

Οι Νάγκετς είχαν τα... πάντα στο παιχνίδι τους. Κυρίως όμως τον παίκτη εκείνον που τους «κουβάλησε» σε όλες τις κρίσιμες στιγμές και έκανε τη διαφορά. Ο Νίκολα Γιόκιτς ήταν το απόλυτο σημείο αναφοράς για τους πρωταθλητές, διαλύοντας τον συναγωνισμό με την παρουσία του πάνω στο παρκέ.

Όσο κυρίαρχος και επιβλητικός όμως είναι εντός του αγωνιστικού χώρου, άλλο τόσο ταπεινός είναι έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Αυτό έρχονται να το επιβεβαιώσουν άνθρωποι που τον ζουν καθημερινά. Ένας εξ αυτών είναι ο Όγκνιεν Στογιάκοβιτς. Ο Σέρβος κόουτς βρίσκεται στο προπονητικό σταφ των Νάγκετς, ως assistant του Μάικλ Μαλόουν και έζησε δια ζώσης τόσο την εξέλιξη του Joker, όσο και την ανάπτυξη του οργανισμού σε ομάδα-νικήτρια.

Ο Σέρβος προπονητής ζει τις πιο όμορφες στιγμές της καριέρας του και μίλησε στο Sportal, από το Κολοράντο που βρίσκεται, για το πώς οι Νάγκετς άφησαν στην άκρη το... δράμα και εστίασαν στο πώς θα κερδίσουν το πρωτάθλημα, αναφέρθηκε στη στιγμή που πίστεψε πως η ομάδα του θα κατακτούσε τον τίτλο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Νίκολα Γιόκιτς, εξηγώντας πως ακόμα δεν έχει φτάσει στο prime του.

Ντένβερ Νάγκετς

-Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα για την επιτυχία των Ντένβερ Νάγκετς;

«Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Είναι δύσκολο να τα περιγράψεις. Δεν είναι 1 ή 2 πράγματα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να περάσουν μερικές μέρες για να το συνειδητοποιήσουμε. Είχαμε την παρέλαση και καταλάβαμε τι καταφέραμε για την πόλη του Ντένβερ».

-Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που πιστέψατε ότι αυτή η ομάδα θα κέρδιζε το πρωτάθλημα;

«Ναι. Θα έλεγα ότι μέσα στη σεζόν ήταν η αίσθηση κερδίζοντας τα παιχνίδια και παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ στη λίγκα, το feedback που παίρναμε ήταν πάρα πολύ καλό. Κάναμε πολλά. Φτάσαμε πριν 3 χρόνια στους τελικούς της Δύσης στη φούσκα, αλλά τώρα παίζαμε με τόση ενέργεια και ήταν εντελώς διαφορετικό το συναίσθημα. Φέτος κάναμε τα πάντα απόλυτα επαγγελματικά. Μπαίναμε στο παρκέ και κερδίζαμε. Οι παίκτες ωρίμασαν και ήταν εξαιρετικοί στους ρόλους τους, είτε ήταν πρωταγωνιστές είτε υποστηρικτές».

-Όλη τη σεζόν οι Νάγκετς έμεναν μακριά από δράματα και... ίντριγκες. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο ήταν να εστιάσετε αποκλειστικά και μόνο στο μπάσκετ;

«Είναι εξαιρετικό για το μπάσκετ γιατί έπαιξαν στους τελικούς ομάδες που σκέφτονταν μόνο το μπάσκετ, οι Ντένβερ Νάγκετς και οι Μαϊάμι Χιτ. Το μπάσκετ επέστρεψε στο... μπάσκετ. Ομαδικό παιχνίδι, όχι μεγάλα λόγια. ήταν πραγματικά σπουδαίο για το μπάσκετ και ήταν αυτό που έπρεπε να συμβεί. Αυτή η επιρροή μπορεί να φτάσει και σε άλλες ομάδες και σε νέα παιδιά να παιξουν μπάκσετ με το σωστό τρόπο».

-Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο καθώς η σειρά των τελικών έσπασε το ρεκόρ των τελευταίων 5 ετών στο ΝΒΑ. Ήταν κάποιου είδους «επιβράβευση» αυτό;

«Ήταν μέρος της διαδικασίας θα έλεγα. Δεν έρχεται σε μια νύχτα. Έρχεται με σκληρή δουλειά κάθε μέρα και με το σωστό τρόπο σκέψης. Αυτό ήταν πολύ καλό για το μπάσκετ».

-Ο Νίκολα Γιόκιτς ήταν το σημείο αναφοράς των Νάγκετς, ένα πραγματικό... τέρας στο παρκέ. Συγκρίνοντας το παιχνίδι του με τα προηγούμενα χρόνια, πώς κατάφερε να εξελίξει το παιχνίδι του και να είναι ίσως ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου;

«Είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, ας αρχίσουμε απ' αυτό. Πρέπει να σκεφτούμε τι έκανε τα προηγούμενα 2 χρόνια ο Νίκολα, ήταν απίστευτα. Έπαιξε χωρίς τους 2 καλύτερους συμπαίκτες του και κρατούσε την ομάδα στις πλάτες του, έκανε τα πάντα, έπαιξε κάθε θέση. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο αυτό. Φέτος ο Μάρεϊ επέστρεψε, ο Πόρτερ τζούνιορ επέστρεψε και αυτό άνοιξε το γήπεδο για τον Νίκολα να φανεί το ταλέντο και όλης της ομάδας. Φέτος τα πράγματα ήταν πιο εύκολα σε σχέση με τα προηγούμενα 2 χρόνια».

H παρέλαση των πρωταθλητών Νάγκετς στους δρόμους του Ντένβερ (vids)
NBA

10:04 - 16.06.2023

H παρέλαση των πρωταθλητών Νάγκετς στους δρόμους του Ντένβερ (vids)

Οι κάτοικοι του Ντένβερ αποθέωσαν τους αγαπημένους τους Νάγκετς και την ομάδα που τους προσέφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Τζαμάλ Μάρεϊ, ο κόουτς Μαλόουν και οι υπόλοιποι Σβόλοι το χάρηκαν με την ψυχή τους και τώρα πάνε... διακοπές!

-Ο Γιόκιτς έχει την ικανότητα να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Οι συμπαίκτες του πόσο βοήθησαν τον Γιόκιτς να παρουσιαστεί καλύτερος φέτος;

«Έχουμε σπουδαία ομάδα στο Ντένβερ που όλοι αποδέχτηκαν τον ρόλο τους εξαιρετικά. Είχαμε πολύ καλούς 3&D παίκτες, που σκόραραν και άνοιξαν το παρκέ για τον Νίκολα. Παράλληλα, είχαμε παίκτες που έκαναν βήμα μπροστά και έφτιαχναν τις σωστές φάσεις. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να μην «σκοτώνει» τον εαυτό του μέσα στο παιχνίδι, να μην κάνει πάρα πολλά πράγματα, αλλά να εστιάζει στα πιο βασικά. Είχαμε σπουδαίους παίκτες και παίκτες που άνοιγαν το παρκέ για τον Νίκολα».

-Υπάρχει παίκτης που να μπορεί να σταματήσει τον Γιόκιτς;

«Θεωρώ πως όχι για να είμαι ειλικρινής».

-Φέτος έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η αντίδρασή του σε αυτά ήταν «είναι οκ». Είναι κομμάτι του πόσο ξεχωριστός είναι σαν παίκτης, το γεγονός πως δεν σκέφτεται τους αριθμούς του;

«Είναι παίκτης που δεν πιέζει το παιχνίδι, αλλά αφήνει το παιχνίδι να έρχεται σε εκείνον αβίαστα να κάνει ό,τι κάνει. Αν δει ότι οι συμπαίκτες του είναι ζεστοί, θα σκεφτεί περισσότερο την πάσα. Αν χρειαστεί να σκοράρει, θα σκοράρει εκείνος περισσότερο. Στο τέλος της ημέρας είναι ταπεινός και πάντα δίνει συγχαρητήρια στους συμπαίκτες του. Αυτό είναι σπουδαίο παράδειγμα και υπόδειγμα του πώς πρέπει να παίζουν και να δρουν οι παίκτες».

-Πόσο άλλαξε το παιχνίδι;

«Πολύ! Είναι γεγονός. Είναι παίκτης που άλλαξε το μπάσκετ. Πριν από εκείνον ήταν ο Στεφ Κάρι που έφερε αλλαγή στο μπάσκετ. Τώρα είναι ο Νίκολα που κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο παρά το ύψος του. Είναι πόιντ γκαρντ που μπορεί να παίξει και σαν σέντερ. Κάνει τα πάντα. Είναι το μπάσκετ του μέλλοντος. Ο Άτσο Νίκολιτς το είχε αναφέρει παλιότερα γιατο μπάσκετ χωρίς θέσεις και αυτό το βλέπουμε στον Νίκολα».

-Αν μπορούσατε να εστιάσετε σε ένα στοιχείο που άλλαξε το παιχνίδι ο Νίκολα, ποιο είναι αυτό;

«Είναι η ικανότητά του να κάνει τη σωστή φάση τη σωστή στιγμή. Αυτό είναι το νόημα του να παίζεις σωστό και νικητήριο μπάσκετ».

-Είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο αυτή τη στιγμή, παίζει μπάσκετ στο κορυφαίο επίπεδο. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο παιχνίδι του;

«Κάθε χρόνο υπάρχει η ευκαιρία να κάνει κάτι απίθανο. Ποτέ δεν ξέρεις. Πιθανότατα να σπάσει περισσότερα ρεκόρ. Είναι 27 χρονών και είναι πολύ ώριμος σαν άνθρωπος και αυτό βγαίνει στην προσωπικότητά του. Αποκτά ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση που μπορεί να την κουβαλήσει στο μέλλον».

O Γιόκιτς ήταν το νο. 41 του Draft: Πού είναι τώρα οι 40 που επιλέχθηκαν μπροστά του;
NBA

21:05 - 13.06.2023

O Γιόκιτς ήταν το νο. 41 του Draft: Πού είναι τώρα οι 40 που επιλέχθηκαν μπροστά του;

Ο Νίκολα Γιόκιτς είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του NBA την τελευταία τριετία και αυτό επισφραγίστηκε με την κατάκτηση του τίτλου. Ωστόσο, η είσοδός του στον μαγικό κόσμο μόνο ευρείας αποδοχής δεν είχε τύχει.

-Αγγίζει το prime του ή είναι νωρίς ακόμα;

«Το prime του Νίκολα έρχεται. Συνήθως οι παίκτες μπορούν να παίξουν σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο μέχρι τα 33-34 τους. Οπότε είναι πολύ καλό γιατί έχουμε ακόμα αρκετά χρόνια καλού μπάσκετ του Γιόκιτς για να δούμε. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ταχύτητα ή το αθλητικά προσόντα».

-Η επιτυχία του Νίκολα Γιόκιτς πόσο έχει επηρεάσει και τη δική σας καριέρα;

«Είναι σπουδαίο να είσαι γύρω από τον Νίκολα Γιόκιτς. Μας κάνει καλύτερους. Οι προπονητές της ομάδας γινόμαστε καλύτεροι από εκείνον. Είναι μοναδικός παίκτης και μοναδικός άνθρωπος. Οι προπονητές μαθαίνουν από τους παίκτες και εγώ πάντα προσπαθώ να μαθαίνω από εκείνον. Έχω πάντα στο μυαλό μου μια φράση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που αναφέρει πως οι προπονητές πάντα μαθαίνουμε από τους παίκτες. που είναι αλήθεια. Αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ».

-Η επιτυχία σας στο Ντένβερ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος θεωρείτε ότι ανοίγει το δρόμο για περισσότερους Σέρβους να βρεθούν στο ΝΒΑ; Ο Ντάρκο Ραγιάκοβιτς πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του head coach στους Τορόντο Ράπτορς...

«Ο Ντάρκο (Ραγιάκοβιτς) και ο Ίγκορ (Κοκόσκοφ) είναι οι δύο Σέρβοι που κατάφεραν να βρεθούν στη θέση του head coach σε ομάδες του ΝΒΑ. Που αυτό είναι σπουδαίο. Ελπίζω ότι ο Ντάρκο θα κάνει σπουδαία δουλειά στο Τορόντο. Προσπαθούμε όλοι να είμαστε καλά πρότυπα για τους νέους που μας παρακολουθούν».

-Εσείς πόσο απολαμβάνετε τη δουλειά στο Ντένβερ;

«Τη λατρεύω. Ήταν η πιο απολαυστική σεζόν που είχαμε. Είχαμε κάποιες συζητήσεις στο σπίτι. Δεν ήταν το θέμα η επιτυχία, αλλά η διαδρομή ως εκεί. Είχαμε καλές και κακές στιγμές. Όταν φτάνεις στο τέλος της ημέρας και αναλύεις τα πάντα, το πιο διασκεδαστικό σημείο είναι η διαδρομή».

-Για τον Όγκνιεν Στογιάκοβιτς ποια είναι η διαδρομή που διανύει;

«Είμαι περήφανος που είμαι μέρος αυτής της ομάδας και βρίσκομαι δίπλα σε έναν από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Πάω ένα βήμα τη φορά. Θα σκεφτόμουν μελλοντικά να βρεθώ στη θέση που ήταν ο Ιγκόρ και ο Ντάρκο, ως hrad coach σε ομάδα του ΝΒΑ».

-Η συνεργασία με τον κόουτς Μαλόουν πώς κυλάει; Πόσο σας έχει βοηθήσει να γίνεστε καλύτερος σαν προπονητής;

«Είναι πολύ οργανωτικός και δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια. Μπορείς να πάρεις πολλά από εκείνον. Πάντα προσπαθεί να σε προκαλέσει να βρεις πράγματα μέσα από αναλύσεις. Σε κάναι να σκέφτεσαι διαφορετικά. Είναι παθιασμένος με τη νίκη, κάτι που έχουμε κοινό στη Σερβία και την Ελλάδα. Έχω πάρει πολλά θετικά από εκείνον».