Εγκλωβισμένοι αθλητές, διοργανώσεις έτοιμες για διακοπή: Η νέα μορφή του αθλητισμού με τον πόλεμο στο Ισραήλ να μαίνεται

Σημαία Ισραήλ

i

Photo by Angel Martinez/Euroleague Basketball via Getty Images

Εγκλωβισμένοι αθλητές, διοργανώσεις έτοιμες για διακοπή: Η νέα μορφή του αθλητισμού με τον πόλεμο στο Ισραήλ να μαίνεται

Aχιλλέας Μαυροδόντης 08:39 - 10.10.2023 / Ανανεώθηκε: 08:40 - 10.10.2023

Ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον αθλητισμό, με ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, να «ζούνε» τα τραγικά αποτελέσματα της εμπόλεμης κατάστασης.

Ο αθλητισμός δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από τα όσα διαδραματίζονται ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο να βλέπουν ζωές να χάνονται, παίκτες και προπονητές, είτε να φυγαδεύονται, είτε να κοιμούνται σε καταφύγια, ενώ αγώνες και διοργάνώσεις, είτε αναβάλλονται, είτε ετοιμάζονται για οριστική διακοπή!

Παράλληλα οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των δύο πλευρών και ολόκληρος ο κόσμος κοιτάζει με φόβο τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας .

Η Euroleague έχει ήδη αναστείλει δύο αγώνες

Euroleague Euroleague

Όπως λέμε, ο αθλητισμός δεν έχει απομονωθεί και ήδη οι πρώτες συνέπειες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι εμφανείς. Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που έκανε κίνηση ήταν η Euroleague. Με επίσημη ανακοίνωση η διοργάνωση ενημέρωσε για την αναβολή δύο αγώνων που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο αγώνας του Eurocup μεταξύ της Χάποελ Τελ Αβίβ και της Γουλβς, που ήταν να διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη, εκκρεμεί σε νέα ημερομηνία. Όσον αφορά τον αγώνα της Euroleague ανάμεσα σε Αρμάνι Μιλάνο και Μακάμπι Τελ Αβίβ την ερχόμενη Πέμπτη, έχει επίσης διακοπεί λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

Οι παίκτες της Μακάμπι Τελ Αβίβ μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, ενώ το παιχνίδι με τη Βαλένθια άλλαξε... γηπεδούχο, με το ματς να διεξάγεται εν τέλει στην Ισπανία. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν και όλα τα εντός έδρας ματς της Μακάμπι στην Κύπρο.

Ακολουθεί τα βήματα της Euroleague η UEFA

Η UEFA ακολουθεί τα βήματα της Euroleague, έχοντας αναβάλλει όλους τους αγώνες που σχετίζονται με το Ισραήλ.

Νέα ημερομηνία θα έχουμε στον αγώνα του Ισραήλ με την Ελβετία για τα προκριματικά για το Euro 2024, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Ο αγώνας μεταξύ Ισραήλ και Κοσόβου την ερχόμενη Κυριακή, επίσης προκριματικός για το Euro 2024 ενδέχεται επίσης να αναβληθεί τις επόμενες ώρες.

Εκτός από αυτούς τους αγώνες της ομάδας των Ανδρών, η UEFA έχει αναβάλει τους αγώνες του Ισραήλ για την κατηγορία κάτω των 21 ετών με την Εσθονία και τη Γερμανία.

Προφανώς έχουμε αναβολή μέχρι νεoτέρας και στη ποδοσφαιρική λίγκα του Ισραήλ, με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ισραήλ να αναστέλλει τη δράση μέχρι νεoτέρας. Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής στη δράση για το ποδόσφαιρο της χώρας.

Παίκτες παγιδευμένοι και σκοτωμένοι από τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης

Ο Χοσέ Μαρία Μπεροκάλ, ασίσταντ της Μακάμπι και άλλοτε του Παναθηναϊκού είναι εγκλωβισμένος στη χώρα λόγω του πολέμου, κάτι που ισχύει και για αρκετούς ποδοσφαιριστές.

Ο Μπεροκάλ μάλιστα είπε ότι «όλα τα μεγάλα σπίτια έχουν ένα θωρακισμένο και προστατευμένο καταφύγιο , όπου κοιμόμαστε. Εάν χτυπήσει ο συναγερμός, έχετε ενάμιση λεπτό για να μπείτε στο δωμάτιο . Είναι σοκαριστικό να ακούτε τους πυραύλους. Είναι όλα πολύ θηρία», ενώ το πιο αποκαρδιωτικό είναι να ακούει τις ερωτήσεις που του κάνουν τα παιδιά του, φοβισμένα από τη σύγκρουση που έχουν σε μικρή απόσταση από το σπίτι. «Με ρωτούν: "Μπαμπά, θα υπάρξουν άλλοι πυροβολισμοί σήμερα; Θα γίνει και πόλεμος εκεί που πάμε;"».

Πέραν από τις μαρτυρίες παικτών, αθλητών, προπονητών και άλλων αθλητικών στελεχών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα λόγω του πολέμου, υπάρχει μια υπόθεση που έχει ταράξει ολόκληρο τον κόσμο και έχει επηρεάσει τους πάντες.

Αυτή είναι η περίπτωση του Λιόρ Ασούλιν. Ο πρώην ποδοσφαιριστής γιόρταζε τα 43α γενέθλιά του σε μια περιοχή του νότιου Ισραήλ, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο εμπορικό κέντρο όπου βρισκόταν, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή. Η Χάποελ Τελ Αβίβ, η ομάδα στην οποία αγωνίστηκε, επιβεβαίωσε τη μοιραία είδηση.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, τα πάντα είναι στον αέρα, με τον αθλητισμό να επηρεάζεται και εκείνος από την εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή. Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός και τα πράγματα (όσο γίνεται) θα επιστρέψουν σε μια κάποια κανονικότητα.