Επίσημο: Η ιδιοκτήτρια της F1, Liberty Media απέκτησε και το MotoGP έναντι 4,2 δισ. ευρώ

Επίσημο: Η ιδιοκτήτρια της F1, Liberty Media απέκτησε και το MotoGP έναντι 4,2 δισ. ευρώ

Άγγελος Φραγκισκάτος 16:43 - 02.04.2024 / Ανανεώθηκε: 16:51 - 02.04.2024

Η Liberty Media -κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1 από το 2016- ολοκλήρωσε την αγορά των δικαιωμάτων και του MotoGP.

Η Dorna Sports ανακοίνωσε επίσημα ότι η Liberty Media, η οποία κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα της Formula 1, οριστικοποίησε την απόκτηση και του MotoGP.

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία απέκτησε τα δικαιώματα της F1 το 2016, θα εξαγοράσει την Dorna Sports, η οποία κατέχει το MotoGP από το 1992, με το κόστος της σχετικής συμφωνίας να εκτιμάται στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Dorna:

«Η Liberty Media ανακοινώνει την εξαγορά του MotoGP. Η εξαγορά του κορυφαίου παγκόσμιου πρωταθλήματος μοτοσικλέτας επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της Liberty Media με υψηλής ποιότητας παγκόσμια αθλητικά αγαθά.

Η Liberty Media Corporation ανακοίνωσε μια συμφωνία για την εξαγορά του MotoGP. Το MotoGP αποτελεί την κορυφή των δύο τροχών, με 22 από τους ταχύτερους αναβάτες να ανταγωνίζονται με πρωτότυπες μοτοσυκλέτες σε μερικές από τις μεγαλύτερες πίστες του κόσμου, φτάνοντας ταχύτητες πάνω από 360 χιλιόμετρα την ώρα. Από την πρώτη σεζόν το 1949 που περιλάμβανε έξι γύρους σε όλη την Ευρώπη, το άθλημα έχει αναπτυχθεί για να περιλαμβάνει περισσότερα από 20 Grands Prix σε πέντε ηπείρους, με την τηλεοπτική μετάδοση να φτάνει στα εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η νέα συμφωνία θα δει την Dorna Sports S.L., τον αποκλειστικό εμπορικό και τηλεοπτικό δικαιούχο του MotoGP, να παραμένει μια ανεξάρτητα λειτουργούσα εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο της Liberty Media's Formula One Group. Ο Καρμέλο Εθπελέτα, που έχει τη θέση του CEO από το 1994, θα παραμείνει στη θέση του και θα συνεχίσει να διευθύνει την επιχείρηση με τη διοικητική του ομάδα. Η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει στη Μαδρίτη.

Η Dorna κατέχει επίσης αποκλειστικά δικαιώματα για άλλες σειρές αγώνων μοτοσυκλετών, συμπεριλαμβανομένων των Moto2 και Moto3, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Enel MotoE, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MOTUL FIM Superbike και το νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Women’s Circuit Racing.

Η Liberty Media θα αποκτήσει περίπου το 86% της Dorna, με τη διοίκηση της Dorna να διατηρεί περίπου το 14% της ιδιοκτησίας της στην επιχείρηση. Η συναλλαγή αντανακλά μια επιχειρηματική αξία για την Dorna/MotoGP των €4.2 δισεκατομμυρίων και μια ιδιοκτησιακή αξία των €3.5 δισεκατομμυρίων, με το υφιστάμενο χρέος του MotoGP να αναμένεται να παραμείνει ως έχει μετά το κλείσιμο.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο μας με κορυφαία αθλητικά και ψυχαγωγικά αγαθά με την εξαγορά του MotoGP», είπε ο Γκρεγκ Μαφέι, Πρόεδρος και CEO της Liberty Media. «Το MotoGP είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα με μια πιστή, ενθουσιώδη βάση θαυμαστών, συναρπαστικούς αγώνες και ένα ιδιαίτερα παραγωγικό χρηματοοικονομικό προφίλ. Ο Καρμέλο και η διοικητική του ομάδα έχουν κατασκευάσει ένα μεγάλο αθλητικό θέαμα που μπορούμε να επεκτείνουμε σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό. Η επιχείρηση έχει σημαντική ανοδική πορεία, και προτίθεμαι να αναπτύξω το άθλημα για τους θαυμαστές του MotoGP, τις ομάδες, τους εμπορικούς εταίρους και τους μετόχους μας».

«Αυτό είναι το τέλειο επόμενο βήμα στην εξέλιξη του MotoGP, και είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτά που φέρνει αυτό το ορόσημο στη Dorna, στο paddock του MotoGP και στους θαυμαστές των αγώνων», είπε ο Καρμέλο Εθπελέτα, CEO της Dorna.

«Είμαστε περήφανοι για το παγκόσμιο άθλημα που έχουμε αναπτύξει, και αυτή η συναλλαγή είναι μια μαρτυρία της αξίας του αθλήματος σήμερα και του δυναμικού του για ανάπτυξη. Η Liberty έχει μια απίστευτη πορεία στην ανάπτυξη αθλητικών περιουσιακών στοιχείων και δεν θα μπορούσαμε να επιθυμούμε καλύτερο εταίρο για να επεκτείνουμε τη βάση θαυμαστών του MotoGP σε όλο τον κόσμο».

Tags: