Η γέννηση ενός παιδιού δεν μπαίνει στη ζυγαριά ούτε με τον τελικό της Ευρωλίγκας!
i

© Intime

Η γέννηση ενός παιδιού δεν μπαίνει στη ζυγαριά ούτε με τον τελικό της Ευρωλίγκας!

Κώστας Σωτηρίου 17:53 - 16.12.2023

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για τα δεινά, που προκάλεσε στον Ολυμπιακό, η απουσία του «χαζομπαμπά» Αλεκ Πίτερς και εντοπίζει όλες τις παραφωνίες στο ερυθρόλευκο ρόστερ, που εξηγούν ουσιαστικά το 0/4 απέναντι στις ισπανικές ομάδες στο ΣΕΦ.

«Μα είναι αγώνας πλέι οφ! Είναι φυσιολογικό να λείπει ένας παίκτης στη διάρκεια των ημιτελικών;», ψέλλισε ο Λιθουανός δημοσιογράφος, που είχε την τόλμη/το θράσος να ρωτήσει τον τότε προπονητή της Ζάλγκιρις Κάουνας (και νυν της Φενέρμπαχτσε) Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σχετικά με την απουσία του Bραζιλιάνου Αουγκούστο Λίμα από τον τρίτο ημιτελικό με την Νεπτούνας τον Μάιο του 2017. Η απάντηση του «Σάρας» έγινε viral και ακόμη συζητιέται.

«Εγώ του έδωσα άδεια! Έχεις παιδιά; Μόλις αποκτήσεις, θα καταλάβεις. Πιστεύεις ότι το μπάσκετ είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή; Ένας ημιτελικός είναι σημαντικός; Όταν θα κάνεις το πρώτο σου παιδί, θα καταλάβεις τι είναι σημαντικό και τι όχι στη ζωή. Έλα να τα ξαναπούμε τότε. Δεν υπάρχει κάτι πιο μαγικό για έναν άνθρωπο από τη γέννηση του παιδιού του. Πίστεψέ με. Ούτε τίτλοι, ούτε τίποτα. Ο Αουγκούστο είναι στα ουράνια τώρα, και είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτόν»…

Επιστροφή στο σήμερα! «Τι να πω για το θέμα του Πίτερς; Γέννησε η γυναίκα του τελικά την ώρα του αγώνα, να του ευχηθούμε τα καλύτερα. Και στον ίδιο και στο παιδί. Να πούμε ότι τρεις σύζυγοι παικτών μας έχουν γεννήσει σε τρεις αγώνες μας φέτος. Του Γουίλιαμς-Γκος στον τελικό του Σούπερ Καπ, του Φαλ (σσ. λίγες ώρες μετά το ντέρμπι της Basket League με τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ) και τώρα του Πίτερς. Τι να πω, να επικαλεστώ τη Θεά Τύχη; Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό σε κρίσιμα παιχνίδια; Η παρουσία του Πίτερς, ειδικά απέναντι σε μια ομάδα που μας έδωσε τόσο πολύ τρίποντο και δεν επιτρέπει το δίποντο, ήταν προφανώς σημαντική, είναι ο καλύτερος σουτέρ μας και ο πρώτος μας σκόρερ. Δεν μπορούσα, όμως, να κάνω κάτι άλλο», ήταν η ανάλογη απάντηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος ήταν σκασμένος, και με την ήττα αυτή καθαυτή, αλλά και με ορισμένες λεπτομέρειες, που ήταν αρκετές για να εκτροχιάσουν την ομάδα του.

Προσέξτε τι ακριβώς συνέβη στην πρώτη περίοδο, που πάντα θέτει τον τόνο μιας αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός έχει συνέλθει από το νωθρό ξεκίνημα. Ο Κώστας Παπανικολάου, σε μια από τις χειρότερες ευρωπαϊκές βραδιές του (1/8 δ.), έχει καρφώσει την μπάλα για το 12-5 και από εκείνη τη στιγμή… το απόλυτο black-out! Τάπα στον Σίκμα, λάθος ο Ουόκαπ, νέο λάθος ο Ουόκαπ, λάθος ο Σίκμα, Κάνααν άστοχο τρίποντο, Φαλ 0/2 βολές, Παπανικολάου άστοχο λέι απ, Παπανικολάου λάθος, Κάνααν λάθος και το ματς αντί να είναι… 22-5, έχει γίνει ντέρμπι: 12-11! Και κάπως έτσι η Βαλένθια, που είχε μια μόνο αποστολή να διεκπεραιώσει, υποχρέωσε τους Πειραιώτες στην έβδομη εφετινή ήττα τους και τέταρτη από ισάριθμες ισπανικές ομάδες στο ΣΕΦ! Είναι να μην αρχίσει τη… ζυγοστάθμιση ο κόουτς Μπαρτζώκας;

Ποια ήταν η βασική αποστολή των «νυχτερίδων»; Να σταματήσουν τον μοναδικό αξιόπιστο σουτέρ στο ρόστερ του Ολυμπιακού, δηλαδή τον Αϊζέια Κάνααν, από τη στιγμή που έλειπε ο Πίτερς, και ταυτόχρονα αφήνοντας -απροκάλυπτα κάποιες φορές- τα μακρινά σουτ αρκετών συμπαικτών του και κλείνοντας αποτελεσματικά τη ρακέτα με τα τεράστια κορμιά που διαθέτουν. Κάποια στιγμή, οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν άντεξαν από την εικόνα του Λουκ Σίκμα και έβγαλαν από τις κερκίδες δυσαρέσκεια, όχι γιατί τελείωσε το ματς με… έναν πόντο, αλλά γιατί οι περιφερειακοί της Βαλένθια, Γιόβιτς («κλειδί»), Χέρμανσον και Τζόουνς τον περνούσαν σαν σταματημένο. Είναι άλλες πλέον οι ταχύτητες στην Ευρωλίγκα.

Συνολικά, απόντος του Πίτερς (μ.ό. 15,4 πόντοι με 54,5% στο τρίποντο!), ο Ολυμπιακός πήρε από τα τεσσάρια του… έναν πόντο, αφού στο ντεμπούτο του ο Φίλιπ Πετρούσεφ, δεν επιχείρησε ούτε σουτ, ενώ και στο «5» είχαν επίσης ζήτημα οι Ερυθρόλευκοι τόσο στην άμυνα απέναντι σε γρήγορους γκαρντ και ψηλούς που σουτάρουν από μακριά, όσο και στην επίθεση (Φαλ 7 π., Μιλουτίνοβ 6 π.). Αν συνυπολογίσουμε τις άστοχες βολές (9/16), τα χαμένα λέι απ, τα 15 λάθη και τα επιθετικά ριμπάουντ της Βαλένθια (11), συνθέτουμε όλο το παζλ της ήττας.

Οι εντός έδρας ήττες, ο ανταγωνισμός που είναι από πάνω και οι χαμένες βολές του Ολυμπιακού
EUROLEAGUE

17:31 - 16.12.2023

Οι εντός έδρας ήττες, ο ανταγωνισμός που είναι από πάνω και οι χαμένες βολές του Ολυμπιακού

Η ήττα του Ολυμπιακού από τη Βαλένθια στο ΣΕΦ έφερε γκρίνια για.. λάθος λόγους και το Sportal καταγράφει το πως και το γιατί, οι Πειραιώτες μετράνε φέτος 7 ήττες σε 14 αγώνες τους στην Euroleague. Οι ισπανικές ομάδες που πέρασαν από το ΣΕΦ, οι ήττες στις έδρες των ανταγωνιστών για μια θέση στα play offs και οι χαμένες βολές κόντρα στη Βαλένθια, που σε τόσο κλειστούς αγώνες, «πληγώνουν» τους συλλόγους.

Υπήρξαν στιγμές, που οι γηπεδούχοι έδειχναν τεράστια εξάρτηση από τον… Superman Ουόκαπ, όμως κι αυτός δεν μπορεί να πάρει τα ματς μόνος του, αν δεν έχει το απαραίτητο supporting cast να τον σιγοντάρει και να προσφέρει λύσεις. Ίσως, η επικείμενη προσθήκη του Ναζ Μήτρου-Λονγκ να επιλύσει κάποια ζητήματα στην περιφέρεια, ωστόσο η αδυναμία του Ολυμπιακού στις κομβικές θέσεις «3» και «4» δεν έχει (και ούτε πρόκειται λογικά να) καλυφθεί και θα συνεχίζει να του προκαλεί προβλήματα απέναντι σε ομάδες με μέγεθος και πολυμορφικότητα, στοιχείο, που θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει ακόμη και ο φοβερός φέτος Πίτερς!

Ολυμπιακός - Βαλένθια 56-63: No Peters, no party & 4/4 οι Ισπανοί στο ΣΕΦ - Sportal Euroleague Show

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!