Ένα δώρο, μια «κλοπή» και μια επένδυση με ξεκάθαρη υπογραφή!

Ένα δώρο, μια «κλοπή» και μια επένδυση με ξεκάθαρη υπογραφή!

Ηλίας Λαλιώτης 08:31 - 30.03.2024 / Ανανεώθηκε: 08:31 - 30.03.2024

Τριά στοιχεία έχουν φέρει τον Παναθηναϊκό από τη 17η θέση στον δρόμο της επιστροφής στα Final Four της EuroLeague και όλα συνδέονται με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά και τον... Ολυμπιακό. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Μια ακόμα νύχτα μαγική και ονειρεμένη έζησαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού στην Μπολόνια. 22 χρόνια μετά τον θρίαμβο της κατάκτησης του τρίτου ευρωπαϊκού τροπαίου η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή στα Final Four. Εκεί που επιτάσσει η ιστορία της πιο επιτυχημένης ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη να βρίσκεται.

Γιατί η κατάληψη της δεύτερης θέσης αυτό θα σημαίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό. Την παρουσία των «πράσινων» στο Βερολίνο. Με την εικόνα που έχει ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο μισό της σεζόν, σε ένα ΟΑΚΑ που θα κοχλάζει από 20.000 οπαδούς, δεν μπορώ να δω με ποιον τρόπο θα χαθεί η πρόκριση με μία εκ των Μακάμπι ή Βίρτους Μπολόνια. Αρκεί βέβαια να κάνει το χρεός του πρώτα στο Μόναχο.

Στην Μπολόνια το Τριφύλλι φανέρωσε τον χαρακτήρα νικητή που χτίζει από την αρχή της σεζόν ο Εργκίν Αταμάν. Με υπέροχο μπάσκετ βρέθηκε μέχρι και το +17 στο πρώτο ημίχρονο. Όταν στο δεύτερο οι Ιταλοί άρχισαν να «δέρνουν» και να μένουν ατιμώρητοι, με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα λάθη, να χαθεί η καλή κυκλοφορία και η δημιουργία μέσα από το πικ εν ρολ, μίλησε η ποιότητα και η προσωπικότητα των παικτών που απαρτίζουν το ρόστερ (χαρακτηριστικό ότι από την αναλογία 11 ασίστ-2 λαθών στο πρώτο ημίχρονο πήγε στο 2-6 στο δεύτερο μέρος). Δικαιώνοντας την τεράστια επένδυση που έκανε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το περασμένο καλοκαίρι.

Και είναι αλήθεια πως δαπανήθηκαν πολλά λεφτά ώστε ο Παναθηναϊκός να ξεχειλίζει από ποιότητα και προσωπικότητα. Πρώτος και καλύτερος ο Κώστας Σλούκας. Για ένα ακόμα παιχνίδι μετά τη διακοπή της EuroLeague για το Κύπελλο και τις εθνικές ομάδες ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά για τους πράσινους μέσα στο παρκέ. Κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, μετά από ένα πολύ καλό πρώτο μέρος. Στην τρίτη και την τέταρτη περίοδο ο 34χρονος γκαρντ έβαλε μεγάλα σουτ, όταν η μπάλα έδειχνε να έχει κολλήσει και η επίθεση να μοιάζει χαμένη. Ακόμα πιο σημαντικές κάποιες μεγάλες άμυνες που έβγαλε.

Για να φτάσουμε στην τελευταία φάση, όπου η κλάση και το «δολοφονικό» ένστικτο του Κέντρικ Ναν έκαναν τη διαφορά. Τα λόγια έχουν στερέψει, πλέον, για τον Αμερικανό γκαρντ. Ένας χαρισματικός σκόρερ, που έχει χίλιους και έναν τρόπους να βάλει την μπάλα στο καλάθι και μέσα σε λίγους μήνες από τη «μετακόμισή» του από το NBA έχει προσαρμοστεί απόλυτα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και κυριαρχεί.

Γι' αυτό και ο Παναθηναϊκός του προσφέρει «τα πάντα» για να τον κρατήσει και έχει κι αρκετές πιθανότητες να τα καταφέρει.

Πώς έφτασε όμως το Τριφύλλι μέχρι εδώ; Εύκολο. Από την απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον επαναφέρει στο υψηλότερο επίπεδο. Σε αυτό βοήθησε και ο... Ολυμπιακός. Όχι μόνο γιατί ο μεγαλομέτοχος των πράσινων διέκρινε μια αλαζονεία, όπως και ο ίδιος είχε πει πέρυσι, μετά από μόλις δύο χρόνια ανωτερότητας του «αιώνιου» αντιπάλου. Αλλά κυρίως γιατί οι Πειραιώτες είχαν θέσει ήδη τον πήχη πολύ ψηλά με την εξαιρετική ομάδα που είχαν δημιουργήσει. Έτσι η επένδυση που έκανε είναι πολύ μεγάλη και αποδίδει καρπούς.

Χρειάστηκαν ωστόσο δύο στοιχεία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα για να καταφέρει ο Παναθηναϊκός να φτάσει στο σημείο να έχει ξεπεράσει τον Ολυμπιακό μέχρι τώρα στην EuroLeague. Και συγκεκριμένα δύο παίκτες, τους οποίους αναφέραμε και παραπάνω.

Η αρχή έγινε με το... δώρο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η απόφασή του να αφήσει τον Κώστα Σλούκα να φύγει ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στους «πράσινους». Γιατί παρότι διέθεταν πολλά χρήματα στην αγορά, δεν είχαν πειστεί όλοι για το πλάνο του (βλέπε Καμπάτσο). Με την αγορά να έχει στερέψει από ηγέτες αυτού του επιπέδου, ο 34χρονος Έλληνας γκαρντ ήταν μονόδρομος. Και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατάφερε να κάνει πράξη το... ακατόρθωτο. Να ντύσει τον Σλούκα στα πράσινα.

Η συνέχεια δόθηκε με τη μεγάλη «κλοπή» της χρονιάς. Ο Κέντρικ Ναν ήταν ο νούμερο ένα στόχος του Ολυμπιακού και του προπονητή του όλο το καλοκαίρι. Όταν ακόμα ο Αταμάν δεν είχε διαπιστώσει πως έλειπε έναν σκόρερ από το ρόστερ του. Ωστόσο, ο Αμερικανός δεν ήταν αποφασισμένος να κάνει ακόμα το βήμα στην Ευρώπη, μιας και δεν του γινόταν από καμία ομάδα η τρομερή οικονομικά πρόταση που θα τον έκανε να το σκεφτεί πιο γρήγορα. Όταν ο Ναν το πήρε απόφαση να κάνει το ταξίδι, παρά το εκ νέου ενδιαφέρον των «ερυθρόλευκων», τα δεδομένα είχαν πλέον αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός είχε αποφασίσει πως θέλει έναν τέτοιο παίκτη και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον «έκλεψε» με συνοπτικές διαδικασίες.

Και κάπως έτσι γράφεται η ιστορία της φετινής επιτυχημένης πορείας... Με την υπογραφή ενός ανθρώπου.