Ο Μπανάια ακολουθεί τα βήματα των Μαρκ Μάρκεθ και Ρόσι

Πέκο Μπανάια

i

©Red Bull

Ο Μπανάια ακολουθεί τα βήματα των Μαρκ Μάρκεθ και Ρόσι

Άγγελος Φραγκισκάτος 16:35 - 28.11.2023 / Ανανεώθηκε: 21:36 - 08.12.2023

Ο Πέκο Μπανάια κατέκτησε τον δεύτερο διαδοχικό του τίτλο στη Βαλένθια και έγινε μόλις ο τρίτος αναβάτης που το έκανε στην εποχή του MotoGP.

Έχοντας στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP το 2022 και το 2023, ο Πέκο Μπανάια έγινε ο τρίτος αναβάτης που κάνει back-to-back τίτλους στη μεγάλη κατηγορία από το 2002, μαζί με μόνο τον Βαλεντίνο Ρόσι και τον Μαρκ Μάρκεθ. 

Ο Ιταλός της εργοστασιακής Ducati είναι ο πρώτος αναβάτης που αγωνίζεται με επιτυχία και υπερασπίζεται το νούμερο ένα στην κορυφαία κατηγορία από τον Μικ Ντούχαν το 1998. Ο Μπανάια είναι ο πρώτος αναβάτης της Ducati που κέρδισε περισσότερους από έναν παγκόσμιους τίτλους. 

Επιπλέον, είναι επίσης ο τρίτος Ιταλός με ιταλική μοτοσυκλέτα που κατακτά περισσότερους από έναν παγκόσμιους τίτλους πρώτης κατηγορίας μαζί με τους Τζάκομο Αγκοστίνι (MV Agusta) και Ουμπέρτο Μασέτι (Gilera). 

Με 15 βάθρα το 2023, ο Μπανάια έγινε ο αναβάτης της Ducati με τα περισσότερα βάθρα σε μία μόνο σεζόν, ξεπερνώντας τον Κέισι Στόνερ, ο οποίος κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ των 14. 

©Red Bull/ Πέκο Μπανάια

Ο Μπανάια έγινε ο τέταρτος Ιταλός με περισσότερους από έναν παγκόσμιους τίτλους πρώτης κατηγορίας μαζί με τους Τζάκομο Αγκοστίνι (8), Βαλεντίνο Ρόσι (7) και Ουμπέρτο Μασέτι (2). Με 18 νίκες στο MotoGP, όλες με την Ducati, ο Μπανάια βρίσκεται στη δεύτερη θέση στη λίστα των αναβατών της ομάδας με τις περισσότερες νίκες στην κατηγορία πίσω από τον Κέισι Στόνερ (23 νίκες). 

Ο 26χρονος είναι ο πέμπτος αναβάτης που έχει κατακτήσει τον τίτλο στο τέλος της χρονιάς κερδίζοντας τον εναρκτήριο αγώνα από τότε που παρουσιάστηκε το MotoGP το 2002 μαζί με τους Μαρκ Μάρκεθ (2014), Χόρχε Λορένθο (2012), Κέισι Στόνερ (2007 και 2011) και Βαλεντίνο Ρόσι από το 2002 έως το 2005.

Αυτή τη σεζόν ο Μπανάια έχει ανεβεί στο βάθρο του MotoGP περισσότερο από κάθε άλλο αναβάτη (15 φορές), συμπεριλαμβανομένων επτά νικών.

var disqus_config = function () { this.callbacks.onNewComment = [function(comment) { trackCommentGA4(comment); }]; }; (function() { var d = document, s = d.createElement('script'); s.src = 'https://www-sportal-gr.disqus.com/embed.js'; s.setAttribute('data-timestamp', +new Date()); (d.head || d.body).appendChild(s); })(); function trackCommentGA4(comment) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ event: 'submit_comment', form_state: 'success', method: 'cms' }); }