Στις 11 Απριλίου 1996 «γεννήθηκε» ο γίγαντας του ευρωπαϊκού μπάσκετ - 28 χρόνια μετά επέστρεψε με έναν άθλο

Στις 11 Απριλίου 1996 «γεννήθηκε» ο γίγαντας του ευρωπαϊκού μπάσκετ - 28 χρόνια μετά επέστρεψε με έναν άθλο

Ηλίας Λαλιώτης 11:57 - 12.04.2024 / Ανανεώθηκε: 14:40 - 12.04.2024

Το άλμα που έκανε φέτος ο Παναθηναϊκός θα το ζήλευε και ο... Μίλτος Τεντόγλου. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Ανήμερα της 11ης Απριλίου η κατάληξη δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ακόμα και το άγχος που βίωσαν άπαντες για 30 λεπτά εντάσσεται κατά κάποιον τρόπο στην επετειακή μέρα. 28 χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Παρίσι και την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωνε στο ΟΑΚΑ έναν νέο άθλο.

Ναι, το ξέρω, δεν κατέκτησε ακόμα κάποιον τίτλο αυτή η ομάδα. Ακόμα και να μην το κάνει εν τέλει, στα δικά μου μάτια δεν θα μειώσει στο ελάχιστο το σπουδαίο επίτευγμα. Πιστεύω και στα μάτια κανενός φιλάθλου που ξέρει καλά τι σημαίνει το μπάσκετ. Η δεύτερη θέση που πήρε ο Παναθηναϊκός μετά από 34 αγωνιστικές στη φετινή EuroLeague δεν είναι παίξε-γέλασε.

Ισοδυναμεί με ένα ασύλληπτο ρεκόρ, με πολλά παραπάνω από έναν εφήμερο ή τυχαίο τίτλο. Σηματοδοτεί την επιστροφή του ΓΙΓΑΝΤΑ. Δεύτερος από το τέλος ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο βρίσκεται ήδη μια ανάσα από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορείτε να διανοηθείτε τι πέτυχαν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, το επιτελείο του, ο Εργκίν Αταμάν, οι παίκτες, όλοι στην ομάδα;

Αταμάν στο Sportal: «Παίκτης μεγάλων αγώνων ο Σλούκας - Κομβική η νίκη στη Μαδρίτη» (vid)
EUROLEAGUE

00:11 - 12.04.2024

Αταμάν στο Sportal: «Παίκτης μεγάλων αγώνων ο Σλούκας - Κομβική η νίκη στη Μαδρίτη» (vid)

Ο Εργκίν Αταμάν δήλωσε περήφανος για την ομάδα του μιλώντας στην κάμερα του Sportal μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Άλμπα και την κατάληψη της δεύτερης στην κανονική περίοδο της Euroleague.

Θα σας πω εγώ... Το ακατόρθωτο! Από 17ος... 2ος! Αυτά γίνονται μόνο στα βιντεοπαιχνίδια. Στην πραγματική ζωή δεν γίνονται. Λάθος... Γίνονται μόνο από τον Παναθηναϊκό των Γιαννακόπουλων. Στις 11 Απριλίου 1996 γινόταν η αρχή για την πράσινη αυτοκρατορία που ακολούθησε και «γεννιόταν» ο γίγαντας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 28 χρόνια μετά ο γίγαντας επέστρεψε. Με έναν ακόμα άθλο. Διαφορετικού είδους, αλλά εξίσου σημαντικό.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά. Ήττα στην πρεμιέρα του ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό στην παράταση, ήττα και δύο αγωνιστικές αργότερα από τη Μακάμπι και πάλι στην παράταση. Με τις διαιτησίες να ξυπνούν μνήμες του πρόσφατου σκοτεινού παρελθόντος. Γι' αυτό και έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία το επίτευγμα του Παναθηναϊκού. Κατάφερε να διεκδικήσει και να πάρει τη δικαιοσύνη που αξίζει να έχει μέσα στο παρκέ, αλλά και να μεταμορφωθεί αγωνιστικά. Σε μια από τις πιο δύσκολες και ανταγωνιστικές EuroLeague της ιστορίας! Μυθικά πράγματα...

Το σίγουρο είναι πως αυτό το άλμα-παγκόσμιο ρεκόρ που πραγματοποίησε το Τριφύλλι (και θα ζήλευε μέχρι και ο... Μίλτος Τεντόγλου) δεν ήρθε τυχαία.

Ήρθε μετά από τεράστια θέληση και πολλή δουλειά. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος διάλεξε έναν προπονητή που είχε δείξει ήδη ότι μπορεί να φτιάξει άμεσα μια μεγάλη ομάδα από το μηδέν. Και ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο Εργκίν Αταμάν τη φετινή χρονιά βούλωσε τα στόματα όσων αμφισβητούσαν την κίνηση του αφεντικού της ΚΑΕ. Ταυτόχρονα του έδωσε όλα τα εφόδια για να πετύχει, με μια τεράστια επένδυση.

Η προφητική δήλωση του Αταμάν στο Sportal πριν το ξεκίνημα: «Αν το γυρίσουμε τούμπα θα είμαστε δεύτεροι» (vid)
EUROLEAGUE

11:00 - 12.04.2024

Η προφητική δήλωση του Αταμάν στο Sportal πριν το ξεκίνημα: «Αν το γυρίσουμε τούμπα θα είμαστε δεύτεροι» (vid)

Ο Εργκίν Αταμάν είχε πει στο ξεκίνημα της σεζόν μπροστά στην κάμερα του Sportal πως θέλει να κάνει τον Παναθηναϊκό από 17ο, 2ο. Λίγους μήνες μετά, το έκανε πραγματικότητα!

Σε αυτά τα συστατικά προσθέστε το βάρος της φανέλας με τα έξι αστέρια, το πράσινο DNA και φυσικά τη μεγαλύτερη δύναμη της ομάδας. Τον κόσμο της. Μέσα σε έξι μήνες ο Παναθηναϊκός όχι μόνο κατάφερε να είναι η 2η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη από εκεί που ήταν προτελευταία, αλλά μετέτρεψε το μισοάδειο ΟΑΚΑ και πάλι σε Ναό του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπου το ένα sold out διαδέχεται το άλλο.

Κι αυτή η επιτυχία ίσως να είναι η πιο σημαντική από όλες. Και το μεγαλύτερο εχέγγυο για όσες ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής...