Συναγερμός στη FIFA για ρατσιστικά επεισόδια στους προκριματικούς αγώνες του Μουντιάλ 2026

Βραζιλία

i

©Intime

Συναγερμός στη FIFA για ρατσιστικά επεισόδια στους προκριματικούς αγώνες του Μουντιάλ 2026

Κώστας Τόπας 11:28 - 06.09.2023

Η FIFA εφαρμόζει ένα πρωτόκολλο δράσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ρατσιστικά επεισόδια στα γήπεδα για τους προκριματικούς αγώνες του Μουντιάλ 2026.

Η FIFA ανησυχεί σοβαρά ότι θα συμβούν περιστατικά ρατσιστικού χαρακτήρα με αφορμή αυτό το νέο παράθυρο επιλογών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες σε ορισμένες ηπείρους όπως η Νότια Αμερική. Για το λόγο αυτό έχει στείλει επιστολή υπενθυμίζοντας τα μέτρα κατά των διακρίσεων που θα εφαρμοστούν στους προκριματικούς αγώνες του Μουντιάλ 2026.

Η FIFA υπενθυμίζει ότι εάν συμβεί κάποιο ρατσιστικό περιστατικό, ο διαιτητής πρέπει να εφαρμόσει τη διαδικασία σε τρεις φάσεις. Το πρώτο πράγμα είναι να σταματήσει το παιχνίδι, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από μια ανακοίνωση μέσω του συστήματος αναγγελιών για να σταματήσει αυτό το είδος συμπεριφοράς. Δεύτερον, να διακόψει το παιχνίδι στέλνοντας τους παίκτες στα αποδυτήρια για ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα. Αυτή η αντίδραση πρέπει να συνοδεύεται από μια άλλη εξήγηση σχετικά με το σύστημα δημοσίων αναγγελιών και ένα νέο αίτημα για διακοπή αυτού του τύπου συμπεριφοράς.

Και αν συνεχιστεί κάποιο ρατσιστικό περιστατικό, υπάρχει η οριστική διακοπή του αγώνα, την οποία θα ανακοινώσει ο διαιτητής και θα ζητήσει από τους οπαδούς να αποχωρήσουν από τα γήπεδα.

Σύστημα επιτήρησης κατά των διακρίσεων

Επιπλέον, η FIFA έχει επίσης ενεργοποιήσει ένα σύστημα ελέγχου κατά των διακρίσεων που περιλαμβάνει αξιολόγηση όλων των προκριματικών αγώνων όπου μπορεί να συμβούν τέτοια περιστατικά. Σε αυτούς τους «ριψοκίνδυνους» αγώνες πρέπει να είναι παρόντες παρατηρητές που πρέπει να κάνουν τις σχετικές αναφορές που πρέπει να σταλούν στην Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA.

Παράγοντες όπως η πιθανότητα προηγούμενων μεροληπτικών περιστατικών κατά τη διάρκεια ή μετά από αγώνες θα ληφθούν υπόψη κατά τον χαρακτηρισμό των αγώνων ως «υψηλού κινδύνου». Οπως η ύπαρξη ακροδεξιών ή ξενοφοβικών ομάδων, το ιστορικό πλαίσιο συγκρούσεων μεταξύ των δύο ομάδων ή οποιαδήποτε θρησκευτική, γεωπολιτική ένταση κ.λπ.

Οι παρατηρητές της FIFA είναι εντελώς ανώνυμοι

Οι παρατηρητές που ορίζονται για αυτούς τους αγώνες από τη FIFA θα εργαστούν ανώνυμα για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους για προσωπικούς λόγους ασφαλείας. Η ταυτότητά τους θα κοινοποιηθεί μόνο στα δικαστικά όργανα της FIFA και στο CAS εάν είναι απαραίτητο. 

Στον αγώνα, κάθε παρατηρητής θα παρατηρεί και θα καταγράφει στοιχεία για τυχόν περιστατικά που εισάγουν διακρίσεις μέσα ή γύρω από το γήπεδο. Εάν ένας παρατηρητής γίνει μάρτυρας περιστατικών που προκαλούν διακρίσεις, θα υποβάλει ειδική αναφορά αγώνα. 

Αυτή η αναφορά θα περιγράφει το/τα περιστατικό/τα διακρίσεις στα οποία γίνατε μάρτυρας και όπου πρέπει να προσδιορίσει πράγματα όπως το σημείο στο γήπεδο που συνέβη το/τα περιστατικό, ποια ομάδα υποστηρίζει ο θεατής που προκάλεσε το περιστατικό και τον αριθμό των θεατών που συμμετείχαν. Όλα τα αναφερόμενα περιστατικά πρέπει να υποστηρίζονται από αποδεικτικά έγγραφα, όπως φωτογραφίες, βίντεο ή ηχογραφήσεις