Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2023 και «απαγορεύεται» να τα ξεχάσετε!

Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2023 και «απαγορεύεται» να τα ξεχάσετε!

Ελένη Ανδρικοπούλου 22:40 - 31.12.2023 / Ανανεώθηκε: 02:15 - 01.01.2024

Το Sportal ανασύρει στη μνήμη μια σειρά από γεγονότα που συνέβησαν στον ποδοσφαιρικό κόσμο και προκάλεσαν αίσθηση στο ελληνικό κοινό κι όχι μόνο το 2023. Μεταγραφές, αποσύρσεις, θάνατοι, ρεκόρ είχε το... περιεχόμενο του ημερολογίου του έτους που αφήνουμε πίσω μας.

Το 2023 σε λίγες ώρες θα ανήκει στο παρελθόν. Ποδοσφαιρικά ήταν μία γεμάτη χρονιά που πρόσφερε στους λάτρεις της «στρογγυλής θεάς» χαρές, συγκινήσεις, λύπες. Το Sportal ξεφύλλισε το ημερολόγιο του 2023 και φέρνει στη μνήμη εκείνα τα γεγονότα (αγωνιστικά κι εξωαγωνιστικά) που προκάλεσαν αίσθηση στους Έλληνες φιλάθλους κι όχι μόνο. 

9 Ιανουαρίου 
Τέλος σε μία καριέρα γεμάτη τίτλους και διακρίσεις αποφάσισε να βάλει ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση μέσω ανάρτησης στα social media.

20 Ιανουαρίου 
Ο Ντάνι Άλβες οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε κοπέλα σε κλαμπ της Βαρκελώνης στις 30 Δεκεμβρίου.

22 Μαρτίου 
Ο Μεσούτ Οζίλ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση στα 34 του χρόνια μέσω ανάρτησης στα social media μετά από 17 χρόνια καριέρας.

23 Μαρτίου 
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αγωνίστηκε με τη φανέλα της Πορτογαλίας απέναντι στο Λίχτενσταϊν κι έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές σε επίπεδο εθνικών ομάδων (197).

23 Μαρτίου 
Ο Μπόγιαν Κρκιτς, ένα από τα μεγαλύτερα wonderkids του παρελθόντος, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών, με τελετή στο Καμπ Νόου.

27 Μαΐου 
Η Ντόρτμουντ κατάφερε να χάσει κι αυτό το πρωτάθλημα. Οι Βεστφαλοί ήθελαν νίκη την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Μάιντς για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Γερμανίας, αλλά έφερε ισοπαλία (2-2) και ο τίτλος κατέληξε στην Μπάγερν για 11η διαδοχική φορά και συνολικά 33η στην ιστορία της, η οποία νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Κολωνία.

4 Ιουνίου 
O Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μετά το τέλος του αγώνα Μίλαν-Βερόνα με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε ότι «κρεμάει» τα παπούτσια του. 

4 Ιουνίου 
Η Άντβερπ κατέκτησε το πρωτάθλημα του Βελγίου μετά από 66 χρόνια. Στο 90+4' όμως ο Αλντερβέιρελντ πέτυχε ένα απίθανο γκολ, κατέβασε από την πρώτη θέση την Γκενκ και χάρισε στην Άντβερπ το πρωτάθλημα.

4 Ιουνίου 
Σε ηλικία 42 ετών ο εμβληματικός Χοακίν αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο ματς με τη Βαλένθια κι έβαλε τέλος στην καριέρα του. Πέρασε τη μισή ποδοσφαιρική του ζωή στη Μπέτις κι είπε αντίο στο ποδόσφαιρο με 622 συμμετοχές στη La Liga ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατείχε έως το βράδυ της 4ης Ιουνίου ο Άντονι Θουμπιθαρέτα.

6 Ιουνίου 
Η Αλ Ιτιχάντ ανακοίνωσε την απόκτηση του Καρίμ Μπενζεμά. «Ο Μπενζεμά υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και τον καλωσορίζουμε στην ομάδα», ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση για τον 35χρονο Γάλλο σούπερ σταρ, ο οποίος άλλαξε φανέλα μετά από 14 χρόνια σπουδαίας καριέρας με την Ρεάλ Μαδρίτης.

10 Ιουνίου 
Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε με 1-0 της Ίντερ με ένα φανταστικό γκολ του Ρόδρι και πήρε το πρώτο Champions League της ιστορίας της. Τρεμπλ λοιπόν για τους «πολίτες», το πρώτο στην ιστορία του ποδοσφαίρου για κάποια αγγλική ομάδα.

14 Ιουνίου 
Η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζουντ Μπέλιγχαμ για τα επόμενα έξι χρόνια. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι Μαδριλένοι έβγαλαν από τα ταμεία τους ένα ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να φτάσουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ντόρτμουντ. 

20 Ιουνίου 
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τις 200 συμμετοχές με την εθνική Πορτογαλίας κι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία που έχει παίξει τόσους αγώνες με εθνική ομάδα!

15 Ιουλίου 
Η Ίντερ Μαϊάμι ανακοίνωσε την απόκτηση του Λιονέλ Μέσι με εντυπωσιακό video που ανέβασε στα social media. Στο τέλος του συμβολαίου του στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε ανακοινώσει σε συνέντευξή του στον ισπανικό Τύπο ότι αποφάσισε να συνεχίσει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (MLS).

2 Αυγούστου 
Η Μάρτα, η θρύλος του ποδοσφαίρου γυναικών μετά τον αποκλεισμό της «σελεσάο» στην φάση των ομίλων του Μουντιάλ Γυναικών μετά το 0-0 με την Τζαμάικα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση 37 ετών.

8 Αυγούστου 
Ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσούρης δολοφονήθηκε έξω από την «Opap Arena» έπειτα από άγρια επεισόδια οπαδών στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

12 Αυγούστου 
Η Μπάγερν ανακοίνωσε την απόκτηση του Χάρι Κέιν από την Τότεναμ. O Άγγλος επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας το οποίο θα τον κάνει κάτοικο Μονάχου μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Η Μπάγερν δεν αποκάλυψε το κόστος μεταγραφής, αλλά σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Μπάγερν θα πληρώσει 100 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχει συμφωνία  για επιπλέον 20 εκατομμύρια. Είναι το υψηλότερο ποσό μεταγραφής που έχει καταβληθεί ποτέ από σύλλογο της Bundesliga.

15 Αυγούστου 
Ο Νεϊμάρ ανακοινώθηκε από την Αλ Χιλάλ , υπογράφοντας συμβόλαιο δύο ετών και ολοκληρώνοντας την παρουσία του στην Παρί Σεν Ζερμέν έπειτα από έξι σεζόν.

20 Αυγούστου  
Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας, Λουίς Ρουμπιάλες, φίλησε στο στόμα την Ισπανίδα επιθετικό, Τζένι Ερμόσο, χωρίς την έγκρισή της, τη στιγμή της απονομής των μεταλλίων του Μουντιάλ γυναικών. Η κίνησή του αυτή προκάλεσε σάλο κι έντονες αντιδράσεις, παραιτήθηκε από την ομοσπονδία της Ισπανίας και του επιβλήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA τριετή ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Ο πρώην, πλέον, πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με τα ποδοσφαιρικά κοινά εντός ή εκτός των τειχών μέχρι το 2026.

11 Σεπτεμβρίου 
Ο Πολ Πογκμπά βρέθηκε θετικός σε τεστοστερόνη σε έλεγχο ντόπινγκ στον οποίο υποβλήθηκε μετά από το ματς της Γιουβέντους με την Ουντινέζε τον περασμένο Αύγουστο.

10 Οκτωβρίου 
Έπειτα από μια σπουδαία καριέρα, κυρίως στα γήπεδα της Premier League με τη φανέλα της Τσέλσι, ο Εντέν Αζάρ αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του, ανακοινώνοντας την απόφαση του μέσω των social media.

30 Οκτωβρίου 
Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα για όγδοη φορά στην καριέρα του, στο πλαίσιο μίας λαμπρής τελετής που διοργάνωσε στο "Théâtre du Châtelet" το γαλλικό περιοδικό "France Football". 

17 Νοεμβρίου 
Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ αναδείχθηκε Golden Boy για το 2023. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στον καλύτερο ποδοσφαιριστή κάτω των 21 για κάθε έτος και διοργανώνεται από το ιταλικό Tuttosport. Τον νικητή ψηφίζουν δημοσιογράφοι.

11 Δεκεμβρίου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Μεταξύ αυτών, η διεξαγωγή όλων των αγώνων της Sl1 κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες (μέχρι 12 Φεβρουαρίου).

30 Δεκεμβρίου  
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 54 γκολ σε 59 εμφανίσεις αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για το 2023,  αφήνοντας πίσω του ποδοσφαιριστές όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Χάρι Κέιν και ο Έρλινγκ Χάλαντ.